Linnaeus Innovation Design Lab
Linnaeus Innovation Design Lab – Mötesplats Pukeberg är en regional innovations & designdriven samverkansplattform.
Projektet genomfördes under perioden 1 januari 2016 till den 31 maj 2020.
Design, teknik och innovation är våra tre nyckelord. Är du nyfiken på hur design och teknik ger nya möjligheter? Hur teknik och konstruktion möts till lösning? Eller hur funktion och design kan stärka en produkt, en tjänst eller ett varumärke? Linnaeus Innovation Design Lab är ett kompetenscenter för dig som är nyfiken och intresserad av nytänkande i företaget, nya funktioner, lösningar, affärsmöjligheter, behovsfokuserade insatser och ett starkare varumärke.
Eftersom näringslivet, akademin och samhället samverkar inom kompetenscentret ger det också dig tillgång till forskning, utbildning, kontakter, erfarenhetsutbyten och specialistkompetens.
Vill du veta mer?
Kontakta gärna Ann-Christin Bayard som är projektledare.
Transnationellt entreprenörskap
Transnationellt entreprenörskap och platsens betydelse för konst och kultur är ett initiativ som utvecklats under Lidlabs arbete med aktörer i Pukeberg. Projektet är inom TVVs regionalfond och pågår under perioden 1 feb 2020 -10 juni 2021. Nyfikenheten och intresset för utveckling bland Pukebergs aktörer är stort och ett internationellt erfarenhetsutbyte mellan Pukeberg och Bornholm ses som en sporre till nya idéer och utmaningar. Läs mer!
Forskarlunch i Pukeberg
Under våren 2020 arrangerade Linnéuniversitetet tre forskarluncher på Mötesplats Pukeberg.
Samtalen direktsänds
Samtliga forskarluncher hittar du på den här sidan.
Nam Aghaee och Tomas Wild 8/4/20
Innovativa idéer & utveckling
Medverkande Nam Aghaee är forskare och lärare inom information och kommunikationsteknik på Linnéuniversitetet.
Tomas Wild, Venn Consulting SYD med bas i Kalmar, är ledaren som arbetar med förändring, digitalisering och affärsutveckling inom samhällsbyggnad och industri.. Se inbjudan här.
Per Pettersson Löfquist och Ulrica Olsson 8/03/20
Besöksnäring – en ny industri, utmaning eller verklighet?
Med Ulrica Olsson, hotellchef och Per Pettersson Löfquist, lektor och forskare på Linnéuniversitetet.
Mer information här.
Magnus Forslund och Mikael Tisell 23/1/20
Forskarlunch på temat ledarskap.
Magnus Forslund, Småländskt ledarskap – en kvarleva från dåtiden eller en väg in i framtiden? Det vi lärt om ledares tankar om småländskt ledarskap. Magnus forskar inom förändring- och förnyelseprocesser framförallt idrottsorganisationer.
Mikael "Tisse" Tisell, tränare i Nybro Vikings, är ledaren där "finliret - från analys till ett vinnande lag" är det sista steget i det strategiska ledarskapet.
Jörgen Forss 27/11/19
Jörgen Forss och Rickard Alm diskuterade näringslivets möjligheter att bland annat nå hållbara energilösningar.
Jörgen Forss, forskaren som tillsammans med sina medarbetare inom energiteknik ser till att ligga i framkant då det gäller näringslivets möjligheter att bland annat nå hållbara energilösningar.
Volvo Braås - en industriproduktion som satsar på säkerhet, miljö & ekonomisk hållbarhet, energieffektivitet, kontinuerlig reduktion av koldioxidavtryck för produktens hela livscykel (LCA-tänk).
Rickard Alm, Environmental care & Security Manager, Volvo Construction Equipment, Braås.
Italo Masiello 23/10/19
"Från MedTech till EdTech" professor Italo Masiello tar dig med i framtiden.
Italo beskriver på ett enkelt sätt skillnaden mellan MedTech och EdTech. Han berättar också vilka utmaningar skolan står inför, ett exempel är läromedel, idag finns ingen standard av digitala läromedel. Forskningen är en bärande kraft när skolan ska digitaliseras, här behöver vi samarbeta med varandra.
Italo fick mycket bra kontakt med deltagande skolpersonal i Nybro för att titta vidare på möjligheter till att ta del av forskning inom området.
Campus Västervik bjöd in till lunchsmörgås för att titta på sändningen och efteråt diskutera föreläsningens ämne.
Per Servais 27/3/19
Gunnar Bolmsjö 27/2/19
Jorge Zapico och Marie Välitalo 23/1/19
Om forskarluncherna
Under våren 2019 arrangerar Linnéuniversitetet tre forskarluncher på Mötesplats Pukeberg: Den 23 januari, 27 februari samt 27 mars.
Samtalen direktsänds
Har du inte möjlighet att ta dig till Pukeberg? Vi direktsänder samtliga forskarluncher, och du hittar sändningarna här på sidan.
Alla nyheter
-
Samverkan mellan kommun, näringsliv och Linnéuniversitetet ska stärka Nybroregionen Nyhet
-
Forskarlunch på temat ledarskap skapade intresse Nyhet
-
Kunskapsutbyte och utveckling i fokus vid Glasbranschdagen i Pukeberg Nyhet
-
Studenterna presenterar sina översiktplaner för Aboda Klint, Högsby samt Allgunnens stugområde på Ruda bygdegård Nyhet
-
Givande andra rundabordssamtal på temat Konst & Vetenskap Nyhet
-
Redovisning av studenternas projekt med Högsby och Emmaboda kommun Nyhet
-
Lyckad konferens med Design Region Sweden i Pukeberg Nyhet
-
Rundabordssamtal med filosof och forskare Nyhet
-
Lidlab med vid studentbesök på Högsby kommun Nyhet
-
Lidlab och studenter besökte Emmaboda för samverkan inom samhällsplanering Nyhet
-
Lidlab med på näringslivsgruppsmöte i Tingsryd med 6 kommuners näringslivsansvariga Nyhet
-
Småföretags internationalisering diskuterades vid forskarlunch i Pukeberg Nyhet
-
Robotar i fokus på forskarlunch i Pukeberg Nyhet
-
Premiär för vårens forskarluncher på Mötesplats Pukeberg Nyhet
-
Välbesökt när mötesplats för universitetet och samhället invigdes Nyhet
-
Tre studenter mötte tre företag – och det är bara början Nyhet
-
Hållbart varumärke i fokus när forskare, studenter och företag möttes Nyhet
-
Lyckad ”debut” för Linnéuniversitetet på Kalmarsundsveckan Nyhet
-
34 indiska studenter utforskar hållbar utveckling på Linnéuniversitetet Nyhet
-
Ledarskapets betydelse diskuteras i Mönsterås Nyhet
Exempel på genomförda aktiviteter
Bred samverkan bakom framtagandet av innovativ skolstol
I maj tillfrågades Linnaeus Innovation Design Lab om möjligheten att, med hjälp av studenter och företag inom branschorganisationen Trä- och Möbelföretagen, ta fram en innovativ skolstol för målgruppen unga flickor med adhd i fokus. Hur kan en flicka med till exempel adhd i ett klassrum få lärarens uppmärksamhet utan att resten av klassen märker detta?
Studenter vid Linnéuniversitetets produktdesignutbildning, som är förlagd till Pukeberg, tillfrågades om intresse för att medverka. Fem nyutexaminerade studenterna tackade ja och tog sig an uppdraget under tre dagar i juni.
Naturligtvis var samverkan med företag inom möbeltillverkningen mycket viktig – här fick studenterna kunskap, tips och framförallt också tillgång till material för tillverkningsprocessen. En nästan färdig prototyp presenterades för företagen med spännande reaktioner och förslag på förbättring. Studenterna såg tidigt hur tekniken i stolen skulle kunna direktkopplas till läraren, samtidigt som den inlemmades i designen.
Trä- och Möbelföretagen är nöjda med resultatet och samverkansprocessen med Linnéuniversitetet och Linnaeus Innovation Design Lab. I dagsläget förs diskussioner om hur samarbetet kan fördjupas – vilket också kommer att omfatta de regionala företag som bidragit med kunskap, material och transport av materialet.
Kalmarsundsveckan 2020
Kalmarsundsveckan 2020
Lidlab arrangerade evenemang under Kalmarsundsveckan på temat hållbarhet. Nedan kan du klicka dig vidare för att läsa om två av dem.
Pubkväll i Pukeberg den 29 augusti på temat Framtidens mat - närproducerat, ekologiskt, ...
Näringslivslunch med innovation i fokus
Innovation och samhällsengagemang var i fokus under den välbesökta näringslivslunchen den 13 oktober 2017 i Pukeberg. Linda Camara, operativ chef för arkitektbyrån Tengbom i Kalmar, samt ansvarig för Linnéuniversitetets ena halva av nybygget i Kalmar hamn, berättade hur företaget arbetar med innovation i fokus.
111 års erfarenhet har fört Tengbom till att "gå från penna till att påverka hur vi kan göra världen till en bättre plats". Naturligtvis är inställningen till innovation, nytänkande och framtidsorientering av vikt. Vad främjar innovation? Jo, det lokala entreprenörskapet istället för toppstyrd byråkrati. Detta har lett till att arkitekterna i dag skissar och har ständig kontakt med kunden för uppdateringar att nå ett färdigt resultat. Detta ger både arkitekten och kunden en bra relation och framförallt ett mycket bättre resultat. Även ständig spaning i framtiden krävs, där bland annat digitalisering, hållbarhet och miljö samt demografiska förändringar är grundläggande aspekter.
Frågeställningen runt rekrytering av medarbetare engagerade publiken. Linda Camara menar att det går lättare och lättare framförallt med inställningen att vi ser nya medarbetare med olika kulturella bakgrunder som en styrka. För tio år sedan var det inte lätt att få medarbetarna att kommunicera på engelska – i dag är det hur naturligt som helst. Dessutom ser Linda att storstadsbor nu mer och mer drar sig till de mindre orterna där det finns större möjligheter att delta i spännande projekt.
Lunchmötet avslutade Linda med att visa bilder och berättade om byggnationen av Linnéuniversitetets nya lokaler i hamnen i Kalmar.
Nav för samverkan i regionen
I samverkan med Almi Företagspartners arbete att under ett år att stödja fyra regionala småföretags tillväxtresa, organiserade Linnaeus Innovation Design Lab en heldag i Pukeberg den 26 september. Fokus för dagen var inspiration och innovation med miljö, ledarskap, design och varumärke i blickfånget. Framtiden i ett tillväxt- och utvecklingsperspektiv diskuterades också.
Jan Blad från Amokabel inledde, och därefter pratade forskarna Magnus Forslund och Leif Marcusson från Linnéuniversitetet. Magnus pratade om ledarskap, medan Leifs fokus var digitalisering och samhällets trender.
Företaget Örsjö Belysning berättade om sin resa för att stärka sitt varumärke. Företaget HultbergMartens med Lina Hultberg, före detta designstudent vid Linnéuniversitetet, fokuserade på kärnvärden och uppbyggnad av varumärke. David Calås, doktorand i entreprenörskap vid Linnéuniversitetet, inspirerade till en workshop där dagens olika ämnen kopplades till företagens egna tillväxtstrategier. Dagen avslutades med redovisning av workshoppen.
Almis båda företagsrådgivare och företagen var mycket positiva med resultatet och en lärorik dag.
Katalysator i konkret designprojekt
Som student på en masterkurs i design vid Danmarks designskole (Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering – KADK) i Köpenhamn har Sia Mai skrivit en uppsats om samarbetet mellan Linnaeus Innovation Design Lab (Lidlab) och designbyrån iDesign i Stockholm om belysningen som en del av den nya inredningen till snabbtågen X2000. Flera företag var involverade i processen att ta fram prototyper i glas. Samarbetet var affärsmässigt och har lett till beslut om design och produktion.
I uppsatsen beskrivs samarbetet utifrån ett akademiskt designperspektiv. Sia använder professor Sara D. Sarasvathys teori om "Causation and Effectuation" för att analysera processen och sätta den i perspektiv.
Lidlab kan ses som en designkatalysator som funderlättar kontakter och samarbeten i projekt och verksamheter. Lidlab välkomnar förfrågningar som denna och har som uppgift att underlätta samverkan mellan Linnéuniversitetet och industri och näringsliv, såväl som inbördes samarbeten.
Läs uppsatsen här (observera att den är skriven på danska)
Företagsbesök hos golvtillverkaren Kährs i Nybro
Linnaeus Innovation Design Lab arrangerade den 11 maj ett företagsbesök hos den globala golvtillverkaren Kährs i Nybro. Design, innovation och diskussioner om hur företaget och Linnéuniversitetet kan utveckla sin samverkan var i fokus.
Golvtillverkaren Kährs har behov av att utveckla såg- och skärtekniken, där i synnerhet skärtekniken är intressant.
– I nuläget kan vi skära i träet, men det påverkar materialet på ett sätt som vi inte kan styra över. Skärtekniken kräver avancerade system som måste ta hänsyn till kvaliteten på träet, säger Anders Lidberg, product manager.
Träindustribranschen består av små och få aktörer vilket innebär dyra utvecklingskostnader för ett enskilt företag – något som hämmar träindustrin.
– Vi är för ensamma – och därför spelar universiteten och studenterna en viktig roll i utvecklingen, säger Anders.
Emanuel Lidberg, design manager, beskriver Kährs designstrategi som "att ligga steget före".
– Vi försöker skjuta den konceptuella utvecklingen mot framtiden genom att läsa av trender och mottrender – och analysera om vi behöver agera på dem. Vi behöver i princip börja utveckla en produkt ett eller två år innan vi tror att den kommer vara aktuell. Vi kan inte börja utveckla ett nytt golv när trenden redan uppstått, säger Emanuel.
Under våren har Kährs även en student från produktdesignprogrammet som gör sitt examensjobb på företaget.
Fler exempel på genomförda aktiviteter
-
Forskarlunch i Pukeberg: Italo Masiello Forskarlunch
-
Kalmarsundsveckan 2019 Temavecka - Heldag
-
Forskarlunch på Mötesplats Pukeberg: Per Servais Forskarlunch
-
Forskarlunch på Mötesplats Pukeberg: Gunnar Bolmsjö Forskarlunch
-
Morgonmöte på Mötesplats Pukeberg
-
Forskarlunch på Mötesplats Pukeberg: Jorge Zapico och Marie Välitalo Forskarlunch
-
Invigning av Mötesplats Pukeberg Linnaeus Innovation Design Lab
-
Natur i förändring – från istid till drönare Näringslivslunch med Linnaeus Innovation Design Lab
-
Framtidens miljöutmaningar Kalmarsundsveckan
-
Framtidens hälsa – är du redo för de digitala utmaningarna? Kalmarsundsveckan
-
Framtidens mat – närproducerat, ekologiskt eller …? Kalmarsundsveckan
-
Kalmarsundsveckan 2018 Linnéuniversitetet på Kalmarsundsveckan -
-
TMDI och Guldbolaget – Torsåsföretag antar utmaningen tillsammans Frukostmöte med Linnaeus Innovation Design Lab
-
Workshop om ljus och ljusdesign Workshop -
-
Söker du medarbetare? Linnaeus Innovation Design Lab
-
Kemiingenjören som är vicerektor på Linnéuniversitetet Lunchseminarium
-
En kväll med innovation i fokus Linnaeus Innovation Design Lab
-
Export, import och Brexit Näringslivslunch
-
Intresserad av internationella samarbeten? Näringslivslunch
-
Smart, innovativt byggande Näringslivslunch
-
Arkitektur och positiv samhällsutveckling Linnaeus Innovation Design Labs näringslivslunch
-
Design lyser upp landsbygden Näringslivslunch
-
Näringslivsfrukost med Linnaeus Innovation Design Lab Näringslivsfrukost
-
Hur samverkar ett globalt företag med akademin?
-
Estetik, etik & business: perspektiv på framtidens design Näringslivslunch med Lidlab
-
Tjäna pengar på att digitalisera! Webbsändning
-
Design för återvinning & hållbar design Linnaeus Innovation Design Lab: Näringslivslunch i Pukeberg, Nybro
-
Nyfiken på Linnaeus Innovation Design Lab?
-
Digitalisering inom svensk industri
-
Att fånga digitaliseringens möjligheter Föreläsning
-
Från underleverantör till starkt varumärke
-
Mobilitet och framtida bilnyttjande
Mer om samverkansarena pukeberg
Samverkansarenan bidrar tillväxt genom samarbete mellan universitetet, näringsliv och samhälle. Kompetenscentret verkar genom förmedling av kompetens, kunskap och forskning men också som en resurs för utveckling och tillväxt. Kompetenscentret ligger i Pukeberg, Nybro, men verkar både lokalt, regionalt och nationellt.
Här pågår bla följande aktiviteter:
- Öppen resurs för experiment och produktutveckling. Vi utreder möjligheterna för ett öppet laboratorium med verkstäder för försök, experiment, produktutveckling, visualisering och prototyptillverkning i Pukeberg.
- Möten med samarbetspartners. Vi träffar allt från näringsliv till offentliga organisationer för att skapa samarbetsmöjligheter och aktiviteter.
- Förberedelser för evenemang. Vi förbereder seminarier, workshops, konferenser och möten i syfte att kommunicera möjligheter, samverkan och nätverkande.
Projektgrupp
Håkan Brynielsson, Nybro kommun
Göran Fafner, fakulteten för konst och humaniora, Linnéuniversitetet
Petra Weréen, fakulteten för samhällsvetenskap, Linnéuniversitetet
Pia Palm, fakulteten för teknik, Linnéuniversitetet
Styrgrupp
Ann-Charlotte Larsson, Linnéuniversitetet (ordförande)
Camilla Håkansson, Region Kalmar län
Carina Åresved Gustavsson, Nybro kommun
Jenny Ahnegård, Byggads AB O.G. Ohlsson
Om Pukeberg
Pukeberg är ett center för kultur, konsthantverk och design. I den gamla glasbruksmiljön finns flera aktörer med denna inriktning. Bland dem är Linnéuniversitetet med sina designutbildningar en viktig part.
I denna fina och kreativa miljö bygger Linnaeus Innovation Design Lab kompetenscentret för design, entreprenörskap och innovationsteknik.
Här är en karta: