Mentorprogrammet
I mentorprogrammet vill vi förbereda våra studenter genom personlig utveckling som en extra förberedelse på yrkeslivet, där mentorer och studenterna får möjlighet att träffas för att ta del av varandras erfarenheter.
Mentorprogrammet – en chans till utveckling
Syftet med mentorprogrammet är att stärka studentens förutsättningar för kommande karriär och arbetsliv – och ge mentorerna möjlighet att bidra i denna process och möta framtidens medarbetare.
När du deltar i mentorprogrammet investerar du en del av din tid och får i gengäld ta del av andras erfarenhet och nätverk som kan vara värdefulla för de fortsatta studierna, karriären och yrkeslivet.
Vad innebär mentorskap?
Mentorskap handlar om att bygga en relation mellan en mentor och en adept. En mentor är någon med erfarenhet och kunskap inom ett särskilt område och som genom sitt intresse för andra människor kan fungera som förebild och samtalspartner.
En adept är en person som vill förbättra sina prestationer och komma vidare i såväl personlig utveckling som professionella sammanhang, i det här fallet en av våra studenter som läst minst ett år på universitetet (både svenska och internationella studenter).
Mentorn förväntas inte heller erbjuda adepten jobb eller liknande.
Vad innebär det att vara mentor?
Som mentor kommer du få en uppstart med information om mentorskap, vad som skiljer mentorskap och coachning. Mentorskap handlar mycket om att ställa frågor, lyssna, öppna upp dörrar genom att få adepten att reflektera och ta in nya perspektiv.
Som mentor önskar vi att du har några år inom yrkeslivet. Du avsätter tid för att träffa din adept under de sex träffar som hålls från uppstart i oktober till avslutningsträff i april. Du förväntas även delta under två gemensamma aktiviteter.
Vad finns det för fördelar med att vara mentor?
- Du får nya perspektiv och kan diskutera tankar och idéer men någon som ser på branschen med andra ögon.
- Det är givande att reflektera över sitt arbete och inspirera andra som är intresserade av samma område.
- Du kan bidra till en ung människas personliga utveckling.
- Du utökar ditt kontaktnät och utbyter erfarenheter med studenter och andra mentorer.
Notera att platserna är begränsad och att vi inte kan garantera att du kommer få en adept eller den inriktningen du har valt. Varmt välkommen med din ansökan!
Vad innebär det att vara adept?
Som adept får du möjlighet till extra förberedelse för yrkeslivet och till personlig utveckling. Du avsätter tid för att träffa din mentor under de sex träffar som hålls från uppstart i oktober till avslutningsträff i april. Du förväntas även delta under två gemensamma aktiviteter.
Eftersom mentorprogrammet fokuserar på att ge studenterna en extra förberedelse för yrkeslivet, så vill vi prioritera dig som är ett senare skede av din utbildning på Linnéuniversitetet. Du bör ha studerat minst två terminer på universitet eller högskola.
Notera att platserna är begränsad och att vi inte kan garantera att du kommer få en mentor eller den inriktningen du har valt.
Bilder från uppstart för Mentorprogrammet hösten 2018
Upplägg
Inom mentorprogrammet kommer två gemensamma träffar att arrangeras. Till dessa bjuds samtliga mentorer och studenter in för att mingla, utveckla nätverk samt ta del av erfarenhetsutbyte och inspiration.
Uppstartsträff
Mentorprogrammet inleds med en gemensam uppstartsträff i Kalmar och Växjö för samtliga studenter och mentorer som blivit matchade - särskild inbjudan skickas till er. Här ges ni också möjlighet att tillsammans lägga upp er planering.
Avslutningsträff
Mentorprogrammets avslutande träff summerar, utvärderar och ger möjlighet till uppföljning.
Att ansöka till mentorprogrammet
Anmälan till mentorprogrammet 2019/2020 är nu stängt. Anmälningsformuläret öppnar för studenter igen augusti 2020.
Vill du bli mentor och redan nu lämna en intresseanmälan? Mejla Linda Leonhardt.
Rekryteringen intensifieras under september inför uppstartsträffen i oktober då vi matchar ihop mentorer och studenter/adepter. Vår ambition är att hitta mentorer/akademiker till alla som är intresserade. Observera att det finns begränsade antal platser och därför kan vi tyvärr inte garantera plats till att alla som anmält intresse.
Inom mentorprogrammet erbjuder vi generellt mentorskap men också två inriktningar:
- Juniorledarskap: för studenter med ambitionen att utvecklas till ledare i framtiden
- It och digitalisering: för studenter på våra utbildningar inom data och IT.
Välkommen att ansöka till mentorprogrammet!
Vi har nu stängt anmälan för programmet 2019/2020.
Generellt mentorskap
#humansoflnu
Följ oss på Instagram
"Jag ser studenterna som en källa till inspiration och nytänkande. Det är viktigt att förstå nästa generation för att hänga med i utvecklingen och inte fastna i ett traditionellt tänk. Min tanke är att alla inblandade ska få utbyte av Mentorprogrammet – inte bara en part. Jag tror att jag kan bidra med tips och råd på vägen, och jag tror att jag kommer lära mig en hel del av studenterna också. Att lära känna en student lite närmare öppnar upp för intressanta ingångar, tankar och samtal. Mentorprogrammet ser jag som en naturlig och bra plattform för studenter och arbetsgivare att mötas på." /Anna, vd på Alpacha, tidigare student på civilekonomprogrammet och mentor i Mentorprogrammet.
Tidigare deltagare
"Tack för möjligheten! Det har varit lärorikt på många sätt att få komma i kontakt med en sådan stark it-kompetens som min mentor. Jag kan definitivt rekommendera de kommande treorna till nästa mentorprogram. Detta är ett utmärkt sätt att lära sig mer om arbetsmarknaden"
Johan Lundberg, student och adept
"För mig handlar ledarskap mycket om att vara människa i sitt ledarskap och att tycka om att arbeta med människor. Genom våra samtal får jag perspektiv på mig själv och jag får inspiration från någon som är betydligt yngre och har andra referensramar.
Helena Nilsson, mentor
"Hela detta konceptet tycker jag är mycket bra. Jag tycker det blev en bra matchning och har fått ut mycket utav det. Att jag fick göra en riktig intervju och att få feedback på CV och personligt brev var mycket nyttigt"
Michael Wangberg, student och adept
"Mentorskapsprogrammet har gett mig nya insikter i hur jag kan hjälpa en individ i sin utveckling samtidigt som jag även fått med mig nya kunskaper in i min yrkesroll. Att vara mentor är berikande eftersom man får se en person växa samtidigt som man själv utmanas."
Natasha Asimiadis, Information engineer, Sigma Technology, mentor