MIRAI

MIRAI 2.0

MIRAI 2.0 är en akademisk allians mellan 17 universitet i Sverige och Japan. Syftet är att bidra till ett långsiktigt forskningssamarbete och att främja Sverige och Japan som nationer med världsledande, storskalig infrastruktur för forskning.

Fokus för alliansen MIRAI 2.0 ligger på forskare tidigt i karriären, men seniora forskare, postdoktorer och doktorander är lika välkomna att delta. Tematiska expertgrupper (TEG) fokuserar på de akademiska ämnena åldrande, artificiell intelligens, innovation och entreprenörskap, materialvetenskap och hållbarhet. Ytterligare fokus ligger på att integrera innovations- och entreprenörskapsperspektiv i alla akademiska ämnen, samt på att koppla ihop akademi och industri. Det finns också en tydlig koppling till FN:s mål för hållbar utveckling.

Från 2020 till 2023 syftar MIRAI 2.0 till att vidareutveckla och utöka de samarbetsaktiviteter som startade i MIRAI-projektet (2017-2019). Att i ett nytt sammanhang "möta samhällets förväntningar på framtida forskningsuniversitet”.

Du hittar mer information om MIRAI 2.0 på alliansens engelska sida.

Projektledare

Charlotte Skoglund
Anna Sandgren, docent, Linnéuniversitetets akademisk företrädare i MIRAI

Projektomfattning

2020–2023

Tredje fasen

2024–2026

Aktuellt

Den tredje fasen av MIRAI

Den tredje fasen av MIRAI (2024–2026) ger sig ut på ett djärvt uppdrag att fokusera på globala utmaningar, som ska hanteras i samarbete. Genom detta strävar MIRAI efter att bidra inte bara till Sverige-Japan-samarbetet utan även till globala frågor som bör diskuteras och hanteras över nationer på internationell nivå.

Följande avancerade mål har satts upp för den tredje fasen av MIRAI:

  • Bidra till att lösa globala utmaningar genom att inrätta grupper där forskare från MIRAI-universitet arbetar tillsammans över och utanför institutioner, länder, discipliner och sektorer.
  • Skapa en miljö för att främja långsiktiga forskningssamarbeten.
  • Underlätta rörlighet för doktorander och forskare.
  • Främja innovation och entreprenörskap inom utbildning och forskning och underlätta gemensamma insatser mellan akademi, näringsliv och externa partners.

 

Global Challenges Teams (GCTs)

Istället för de tidigare akademiska fokusområdena kommer MIRAI 2024–2026 att bilda fyra Global Challenges Team (GCTs), för de riktade utmaningarna:

Challenge 1: Health and an Ageing Population (Part of SDG 3)

Challenge 2: Climate Adaption, Disaster and Risk Management and Prevention (Part of SDG 13)

Challenge 3: Resilient Cities and Communities - Policies, Strategies, Local Government, and Urban Planning (Part of SDG 11)

Challenge 4: Materials for Energy Conversion and Storage: Renewable Energy, Solar Energy Conversion, Electrification, Sustainable Processes, and Use of Resources (Part of SDG 7)

 

Rekrytering av forskare till GCTs sker under våren 2024.