Handledarnätverket Linnéa – professionell handledning i socialt arbete
Handledning är en etablerad form av stöd och utveckling i yrkesrollen för personal som i sin profession möter människor i utsatta situationer. Handledarnätverket Linnea förmedlar kontakter till handledare som är utbildade på Linnéuniversitetet.
Om handledning
Grunden i handledningsprocessen är att medvetandegöra upplevda situationer samt att reflektera, undersöka och bearbeta dessa för att hitta alternativa vägar och strategier att gå vidare med. Arbetssättet under handledningens gång innefattar den reflekterande undersökande dialogen. Specifika metoder används för att stimulera reflektion kring det fokuserade problemet och för att frigöra de kreativa krafter varje människa har inom sig. Processen i handledning bygger på delaktighet och ansvar för både handledare och deltagare.
Kurser inom handledning
Institutionen för socialt arbete har tagit fram ett antal kurser kopplade till handledning, här är två exempel. Vill du veta mer om kurserna, kontakta Zum Wik.
4SA316 Handledningens metodik i socialt arbete I-II, 30 hp (länk till kursplan)
Vill du vara en del i att stödja och utveckla yrkesverksammas personliga och professionella utveckling? Är du nyfiken på handledarrollen inom socialt arbete eller i människovårdande yrken?
Den psykosociala handledningen (processhandledning) är en central del i yrkeslivet för yrkesverksamma inom socialt arbete såsom exempelvis socionomer, behandlingspedagoger och beteendevetare. God handledning skapar förutsättningar för en hållbar arbetsmiljö, känslomässigt stöd, minskad stress, professionell utveckling och ökad arbetslust.
Efter genomgången kurs kan du åta dig uppdrag som intern eller extern handledare till enskilda yrkesverksamma och till arbetsgrupper inom exempelvis skola, vård och omsorg.
Syftet med kursen är att du ska utvecklas till en självständig handledare med fördjupad kunskap om bland annat handledningsprocessen och handledarrollen. Kursen består av teoretiska perspektiv på handledning, tillämpningsövningar i modeller och kreativa metoder samt superhandledning. Centralt för kursen är en sammanvävning av teoretisk kunskap och praktisk erfarenhet.
4SA322 Handledningens metodik i socialt arbete III, 15 hp (länk till kursplan)
Den psykosociala handledningen (processhandledning) är en central del i yrkeslivet för socionomer, psykologer och beteendevetare. Den ger stöd och känslomässig avlastning och möjliggör ett psykosocialt arbete med god kvalitet samt en professionell utveckling. God handledning främjar en hållbar arbetsmiljö med reducerad stress och ökad arbetstillfredsställelse hos den yrkesverksamme.
Den här kursen vänder sig till dig som är utbildad handledare inom psykosocial handledning (processhandledning) om 30 hp och önskar handledarkompetens om ytterligare 15 hp. Kursens syfte är att ge möjlighet till fortsatt utveckling i din självständiga yrkesroll som handledare genom att ytterligare integrera teoretisk kunskap med egen praktisk erfarenhet. Kursen innehåller metahandledning, fördjupning av teoretiska perspektiv, pedagogiska moment och utvärderingsmetoder. Centralt för kursen är kreativa metoder och etiska aspekter och utvärderingsmetoder.
Söker du handledare?
Handledarnätverket Linnéa består av personer som har genomfört handledarutbildning på Linnéuniversitetet motsvarande 30 hp. Dessa personer har en tidigare yrkeserfarenhet inom bland annat:
- socialt arbete
- pedagogik
- neuropsykiatri
- ledarskap
I det avtal med aktuell uppdragsgivare/grupp/enskild som sker inför varje handledningsuppdrag, tydliggörs vilken typ av handledning samt vilket tidsperspektiv som ska gälla. Handledningen kan ske i grupp eller individuellt.
Kontakta Zum Wik för kontaktuppgifter till personer i handledarnätverket.