Samarbete med forskare
Företag och organisationer är välkomna att kontakta Linnéuniversitetet vid frågor som rör samverkan med våra forskare.
Är du och din organisation intresserad av forskningssamverkan med Linnéuniversitetets forskare finns flera olika former för samarbete. Det kan handla om alltifrån att utbyta erfarenheter, lösa specifika problem och frågeställningar till större forskningsprojekt.
Fördelarna med ett samarbete är ömsesidigt. Forskningsresultaten kan komma till nytta i företaget eller i organisationen och forskarna får kunskap om viktiga utvecklingsområden och tillgång till reella problem och idéer att arbeta med.
Ekonomihögskolan
Samverkan är avgörande för att forskning kommer samhället till nytta. Vi på Ekonomihögskolan är företagsutvecklare och affärsutvecklare på vetenskaplig grund och kan därmed bidra till utveckling av din organisation med forskningsbaserad kunskap inom områden som dessa:
- Ekonomistyrning
- Entreprenörskap
- Internationella affärer
- Ledarskap och organisationsutveckling
- Logistik
- Marknadsföring
- Nationalekonomi
- Rättsvetenskap
- Turism
Samverkansprojekt
Centrum för ledarskap i Småland
Det omgivande samhällets utmaningar och globala förändringar påverkar alla organisation och dess ledare – oavsett om organisationen har sitt säte i Braås eller London. Nyckelordet är innovation och ledarskap verktyget.
Samverkansprojeket Centrum för Ledarskap i Småland är initierat av Linnéuniversitetet, och bedrivs i samarbete med Region Kronoberg och Regionförbundet i Kalmar län. Familjen Kamprads stiftelse finansierar projektet.
Förfrågningar beträffande forskningsuppdrag kräver en särskild och noggrann behandling, men även dessa kan initieras på ekonomihögskolan. En betydande resurs för genomförande av forskningsuppdrag är Ekonomihögskolans forskningsgrupper:
Ekonomihögskolans forskargrupper
Forskargrupper
-
Art, Culture and Entrepreneurship I en tid då konst och kultur i allt högre grad utsätts för marknadsvillkor har entreprenörskap blivit en kraft att räkna med i samhället. Inte bara som förmedlare av…
-
Centre for Ageing and Lifecourse Studies Perspektiv på livsförloppet: Center for Ageing and Lifecourse Studies forskar om varför vissa åldringar väljer att fortsätta arbeta efter pensionsåldern – och…
-
Centre for Management Accounting Research (CMAR) Vi vill inspirera till, initiera och genomföra forskning kring effekter av styrning på individer och organisationer. Frågor i fokus är vad som händer…
-
Centrum för ledarskap i Småland Alla företag, offentliga organisationer och ideella föreningar behöver arbeta med förnyelse av sina verksamheter. Ledare behöver därför skapa och utveckla organisations…
-
Deterministic and Stochastic Modelling Forskningsområdet Deterministic and Stochastic Modelling inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA) samlar forskare med…
-
Effekter av kriminalpolitiska reformer En av Vetenskapsrådet finansierad forskningsmiljö: Svenska kriminalpolitiska laboratoriet (SCAL).
-
Forward – forum för ishockey, kultur och management Forward är ett idrottsvetenskapligt forum för tvärvetenskapliga studier av ishockeyns kultur och praktik. Forskningen kretsar kring…
-
International Strategy Studies Förändringar av den globala ekonomin gör att det är av stor betydelse att studera företags utveckling av internationella strategier och att identifiera framgångsrika…
-
Mångfald på arbetsmarknaden En av Vetenskapsrådet finansierad forskningsmiljö: "Att främja mångfald på arbetsmarknaden – vilka åtgärder är mest effektiva? Experimentella studier i samarbete med…
-
Småland Living Lab Vad är potentialen för våra regionala samarbeten för hållbara framtider?
-
The Bridge Ett unikt partnerskap mellan Södra, IKEA och Linnéuniversitetet som förenar akademi och näringsliv för innovation och hållbarhet, med fokus på skogsbruk och trä.
Är du intresserad av att samarbeta? Kontakta oss gärna:
Kontakt samverkan Ekonomihögskolan
Fakulteten för hälso- och livsvetenskap
Undersökning av kontaktlinstillpassningar
Du som jobbar med kontaktlinser kan hjälpa våra forskare!
Sedan år 2000 har det gjorts internationella sammanställningar om tillpassning av kontaktlinser. Att kunna följa vilka typer av kontaktlinser som tillpassas och hur ofta de byta är viktigt av flera anledningar. Dels för att kunna se nationella förändringar i bärande, men även för att upptäcka likheter och skillnader mellan länder. Resultaten publiceras varje år i januariupplagan av tidskriften Contact Lens Spectrum.
Hjälp våra forskare med att samla in data
Undersökningen pågår i Sverige fram till den 31 maj varje år. Du kan bidra antingen genom att fylla i denna webbenkät eller genom att skriva ut blanketten nedan. Ta sedan ett foto av blanketten eller skanna den och skicka via e-post till oskar.johansson@lnu.se eller via post till Oskar Johansson, Institutionen för Medicin & Optometri, Linnéuniversitetet, 39182 Kalmar.
Har du inte en fullt ifylld blankett den 31 maj, skicka gärna in den till oss ändå. Alla bidrag är viktiga. Varje tillpassare kan fylla i en blankett, så om är ni flera på samma arbetsplats skicka gärna en var.
Fakulteten för konst och humaniora
Samverkan är en viktig del av fakultetens arbete. Varje år genomförs ett stort antal föreläsningar till organisationer och föreningar, flera uppdragsutbildningar bl a i samarbete med Skolverket, författarförbund och bibliotek slutförs. En omfattande forskning sker i samarbete med både nationella och internationella organisationer.
Välkommen att kontakta oss! Kontaktperson Kristina Johansson kristina.johansson@lnu.se
Samverkan för ett mångkulturellt samhälle
Programmet för integration och mångfald
Globaliseringen skapar förutsättningar för möten såväl som konflikter mellan människor med skilda bakgrunder, kulturer och identiteter. Programmet ger studenterna kunskaper för att orientera sig i denna värld, förstå och förklara den – och se nya möjligheter.
Centrum för kultursociologi i samverkan med grundskolor i regionen Social integration och mångkulturell skola.
Kontaktperson: Åsa Trulsson asa.trulsson@lnu.se
Centrum för kultursociologi i samverkan med många aktörer
Ett gemensamt projekt med Regionförbundet i Kalmar som handlar om den svenska ungdomspolitiken och regional utveckling av ungas livsvillkor och delaktighet i de kommuner där de bor. Av särskilt betydelse är också frågan om regional utveckling i relation till geografisk mobilitet: att "flytta och stanna".
Centrum för idrottsforskning i Stockholm publicerade nyligen rapporten 'Ett idrottspolitiskt dilemma: Unga, föreningsidrotten och delaktigheten'. Rapporten är en del i det större projektet om Unga, föreningsidrotten och delaktigheten.
Centrum för kultursociologi är involverade i ett forskningsprojekt tillsammans med Svenska kyrkan och Sigtunastiftelsen om 'Religion som resurs'.
Kontaktperson: Åsa Trulsson asa.trulsson@lnu.se
Samverkan med SAQMI
Linnéuniversitetet samarbetar tillsammans med flera andra lärosäten och organisationer i Swedish Archive for the Queer Moving Image i Göteborg, bildwechsel i Hamburg, the Lesbian Home Movie Project i Maine, USA, Filmform, FoA-arkivet och Kulturparken Småland.
For the first time ever in Sweden The Swedish Archive for Queer Moving Images are compiling the history of queer moving images and storing it all in one place. Through methods such as documentation, interviews, archiving, screenings, presentations, workshops and discussions, the first platform of queer moving images in Sweden has been created.
Kontaktperson: Dagmar Brunow dagmar.brunow@lnu.se
Linnaeus University Centre for Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies
Centrat är ett av Linnéuniversitets spetsforskningscentra. Denna grupp med forskare undersöker bl a möten och kollisioner mellan olika kulturer och identiteter, för att få till stånd nyanserade bilder av nuet.
Kontaktperson: Stefan Eklöf Amirell stefan.amirell@lnu.se
Samverkan för media, kommunikation och demokratiutveckling
Humtank är en tankesmedja för forskning och utbildning inom humaniora som har tillkommit genom ett unikt samarbete mellan humanistiska fakulteter vid ursprungligen tolv och från och med hösten 2019 fjorton svenska universitet och högskolor. Syftet är att stärka humanioras roll såväl inom som utanför de akademiska institutionerna. Vi vill också i offentligheten visa på de humanistiska ämnenas relevans och bärkraft i samhället.
Tankesmedjan arrangerar seminarier och panelsamtal, bland annat på Bokmässan i Göteborg och under Almedalsveckan i Visby. Humtank tar ställning i och belyser humaniorafrågor genom rapporter, debattartiklar i media och reflektioner och utspel på Humtankar. Humtanks Facebook– och Twitterkonton bevakar omvärlden från humanioraperspektiv och lyfter fram ny humanistisk kunskapsbildning.
Kontaktperson: Beate Schirrmacher beate.schirrmacher@lnu.se
Fria ordets hus / Young Voices in Exile
Det fria ordets hus förenar det småländska litterära arvet och yttrandefrihetskampen idag, för alla medborgares rätt att göra sin röst hörd - i Småland och i världen. För att värna yttrandefriheten och försvara det fria ordet i dag och i världen, är Växjö sedan 2012 fristad för förföljda författare och konstnärer, som lever under svåra förhållanden, endast för att de gör sin röst hörd.
Det fria ordets hus ska främja dialog, skrivande och debatt, samt knyta samman dagens frågor om yttrandefrihet med verksamheter i regionen: genom egna arrangemang och arrangemang i samarbete med andra aktörer lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Kontaktperson: Joakim Granlund, Växjö kommun
Samverkan för en bättre skola
Lärarlyftet och Läslyftet i samverkan med Skolverket
Lärarlyftet syftar till att höja lärarnas kompetens och status. Aktuellt kursutbud nås via skolverket.se.
Läslyftet syftar till att öka elevers läsförståelse och skrivförmåga genom att stärka och utveckla kvaliteten i undervisningen. Alla moduler nås via skolverket.se.
Samverkan för bästa skola
Fakulteten arbetar tillsammans med Skolverket och en rad skolhuvudmän inom ramen för Samverkan för bästa skola.
Därutöver genomförs flera projekt med kommunala skolor i södra Sverige.
Forskning inom konst och humaniora i samverkan med samhället
GRASCA – företagsforskarskola i arkeologi
GRASCA är en företagsforskarskola för svensk uppdragsarkeologi. Under åren 2015–2023 forskar nio doktorander om hur svensk uppdragsarkeologi kan finna nya marknader och utveckla sitt arbete med samhällsaktuella frågor.
Satsningen på denna forskarskola finansieras av KK-stiftelsen och Linnéuniversitetet i samarbete med:
- Bohusläns Museum
- Jamtli i Östersund
- Kalmar läns museum / Museiarkeologi Sydost
- Västarvet Studio Västsvensk Konservering
- Stiftelsen Kulturmiljövård
Kontaktperson: Cornelius Holtorf cornelius.holtorf@lnu.se
The Bridge är en unik, långsiktig och strategisk investering i forskning och utbildning med fokus på skogsbruk, innovation och hållbarhet. Satsningen möjliggörs genom ett partnerskap mellan Linnéuniversitetet, Södra och IKEA. Tillsammans vill vi skapa en gemensam plattform för kunskapsutveckling för hållbar konkurrenskraft.
Kontaktperson på FKH: Mathilda Tham mathilda.tham@lnu.se
Linnaeus University Centre for Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies
Linnéuniversitetets spetsforskningscentrum för samtidigheter (concurrences) i koloniala och postkoloniala studier är en ledande svensk och internationell forskningsmiljö för postkoloniala studier och globalhistoria.
Centrat analyserar de mänskliga konsekvenserna av kolonialism, imperialism och andra former av dominans genom världshistorien. Fokus riktas särskilt mot de som blivit fördrivna, exploaterade och marginaliserade till följd av kolonialism och imperialism.
Kontaktperson: Stefan Eklöf Amirell stefan.amirell@lnu.se
Huvudsyftet med samarbetet Hälsa, humaniora och medicin (HHM) är att stärka de humanistiska aspekterna av medicin och hälsa och då särskilt medicinsk etik, kunskapssyn samt berättande och tolkning för att därigenom utveckla praktiken inom vården respektive berättelseteori och tolkningslära inom humaniora.
Kontaktperson: Mariah Larsson mariah.larsson@lnu.se
Smart Housing Småland bygger en internationellt ledande innovationsmiljö som, med användaren i centrum, skapar smart boende och hållbar byggd miljö med bas i glas och trä.
Smart Housing Småland är en innovationsmiljö där näringsliv, akademi och offentlighet samverkar för att möta flera av framtidens utmaningar: behovet av nya bostäder och behovet av att bygga yteffektivt, flexibelt, modernt, energieffektivt och hållbart. Med användaren i centrum är vårt syfte att skapa smart boende och hållbar byggd miljö i kombinationen mellan trä och glas.
Arbetet börjar i Småland där kunskapen, historiken och råvarorna för trä och glas finns, men målet är en internationellt ledande innovationsmiljö som skapar ett ökat utbud av attraktiva, hållbara och konkurrenskraftiga bostäder på marknaden.
Bakom satsningen står ett stort antal företag i hela Småland, samtliga tre länsstyrelser och regionförbund, Linnéuniversitetet och Jönköping University. Ansvariga för projektet är RISE, Research Institutes of Sweden.
Kontaktperson: Ann-Charlotte Larsson ann-charlotte.larsson@lnu.se
Post-Pandemic Tourism Development
Navigating Uncertainty in the Visitor Economy, samverkan med besöksnäringen i regionen.
Projektet är nyligen avslutat. Här finner ni slutrapporten:
Lära om arkivet
Ett samarbete med Designarkivet i Pukeberg
Make Music Matter!
Make Music Matter! är ett nationellt nätverk, där akademi, skola, musik-, kultur- och techbransch samverkar för att sprida kunskap och innovation om musik samt bidra till samhällets utveckling och välmående.
Syftet med Make Music Matter! är att verka för en demokratisering av musik som uttrycksform och kommunikationsmedel genom att ge unga digitala verktyg för att kunna uttrycka sina tankar, känslor och idéer. Verksamheten är inriktad mot skolprojekt, kompetensutveckling för musiklärare, event (Järvaveckan, Göteborg stad 400 år, arbete kring meningsfull fritid i särskilt utsatta områden,portalverksamhet och media).
Nätverket bildades 2017 och har ca 1500 medlemmar.
Make Music Matter! drivs av Linnéuniversitetet i samarbete med olika aktörer (se nedan)
Samarbetspartners
- Tim Bergling Foundation,
- Signatur - Insamlingsstiftelse för musikfrämjande
- STIM
- STIM Forward Fund
- Soundtrap by Spotify
- Sveriges Kommuner och regioner
- NE (Nationalencyklopedin)
- Wahzaa
- Academy of Music and Business
- ABBA The Museum
- We Are Voice
- Musikmakarna
- Göteborg stad 400 år
Skolprojektet Make Music Matter! med remix-projektet Happy Nation Re-born - samarbete med Ace Of Base - ca 300 skolor från hela landet 2017-2018
Skolprojektet I Have A Dream I samarbete med Björn Ulvaeus/ABBA The Museum och UNICEF. (Ca 300 skolor från hela landet) 2019-2020
Skolprojektet ”STORIES” I samarbete med Tim Bergling Foundation och stiftelsen Signatur. (Ca 500 skolor från hela landet) 2021- pågående
Kontaktperson: Göran Nikolausson goran.nikolausson@lnu.se
Blås liv i den lokala musikhistorien
Projektet jobbar med Växjö kommun och Smålands musikarkiv för att dokumentera och tillgängliggöra det musikhistoriska kulturarvet i Växjö med omnejd från 1940-tal och framåt och fokuserar på viktiga institutioner som folkparker och militärmusikkårer i regionen.
Kontaktperson: Mischa van Kan mischa.van.kan@lnu.se
En ifrågasatt demokrati
Kunskapsmiljön En ifrågasatt demokrati har en stark tradition av samverkan med det omgivande samhället i form av civilsamhälle, myndigheter och företag. Visionen är att bidra med idéer, mötesplatser och ny kunskap för att möta de utmaningar den svenska demokratin står inför idag, med syftet att demokratiska värderingar ska få en starkare förankring bland medborgarna.
Kontaktperson för FKH: Kristoffer Holt kristoffer.holt@lnu.se
Fojo
Större delen av Fojos verksamhet bedrivs internationellt, främst i Central- och Östeuropa, Afrika söder om Sahara, Sydasien och Sydostasien. Fojo arbetar med att stärka lokala partners för att på så sätt stärka journalistikens hållbarhet. Och för att bidra till att journalistiken också stärker samhällets hållbarhet.
Medieinstitutet Fojo arbetar för att stärka och utveckla journalistiken och medierna i både Sverige och världen. Det görs utifrån de tre ledorden – fri, oberoende och professionell.
Kontaktperson: Katarina Zwinkels katarina zwinkels@lnu.se
Att skapa delaktighet genom kulturarvsframtider
Forskare undersöker Arabyungdomars tankar om framtiden
Projektet planerades vid Linnéuniversitetets Centrum för tillämpat kulturarv under vintern 2021/2022. Det genomförs under 2022 och 2023, och resultaten presenteras 2024. Finansiering sker via Växjö kommun, under projektledning av Anders Högberg vid Linnéuniversitetet. Gustav Wollentz på NCK, Nordiskt centrum för kulturarvspedagogik, genomför intervjuerna. Projektet samverkar med en rad aktörer i Araby*
Gustav Wollentz från NCK, Nordiskt centrum för kulturarvspedagogik, genomför en rad intervjuer av ungdomar i stadsdelen Araby i Växjö. Arbetet är en del av ett forskningsprojekt mellan Linnéuniversitetet och Växjö kommun.
- Det är spännande och angeläget att arbeta med det här. Tanken är att visa hur kulturarv kan vara en resurs och bidra till en mer inkluderande framtid, säger Gustav Wollentz.
Under nästa år kommer resultaten från intervjuerna att ligga till grund för konkreta och praktiska förslag till olika kulturaktörer, förslag som kan stärka banden mellan ungdomar och kulturaktörer i Araby. Projektet ställer frågor som: Hur använder unga människor framtiden för att skapa en känsla av tillhörighet? Vilken variation av olika framtidsbilder kan spåras och (hur) relaterar de till olika former av kulturarv? Leder framtidsbilder till några konkreta handlingar som skapar nya former av kulturarv?
Att närma sig framtiden som kulturarvsskapande, är en ovanlig ingång till kulturarv. Kulturarv förknippas allmänt med minnen snarare än förändring och framtid. Det ses ofta som något som ska föras vidare till kommande generationer, materiellt som en staty eller en gravhög eller i form av kunskap om en plats historia. Projektet är ett försök att vända på perspektiven och ge framtiden ett större utrymme.
Unescoprofessuren i ’Heritage Futures’
Både Anders Högberg och Gustav Wollentz är knutna till Unescoprofessuren i ’Heritage Futures’ vid Linnéuniversitetet.
Kontaktperson: Anders Högberg anders.hogberg@lnu.se
Samverkan inom institutionen för Design
Multispecies Methods for Solidarity Stories — Using Multispecies Storytelling for Sustainable Change by Engaging with Decolonial and Anti-Racist Strategies
One recent project comes out of a strategic grant for sustainable internationalization from Linnaeus University, and conducted in collaboration with the University of Plymouth during Autumn 2020 entitled, “Multispecies Methods for Solidarity Stories — Using Multispecies Storytelling for Sustainable Change by Engaging with Decolonial and Anti-Racist Strategies.” The events of this collaboration are documented and held on this site, The Anti-Menagerie.
The Anti-Menagerie is a space that aggregrates conversations, collaborations, and research stemming from investigations into trans-species solidarity, resistance, and practice, facilitated by Helen V. Pritchard and Cassandra Troyan.
This site was created as a way to continue, collect and document the work from “Multispecies Methods for Solidarity Stories — Using Multispecies Storytelling for Sustainable Change by Engaging with Decolonial and Anti-Racist Strategies”, which seeks to use interdisciplinary methods as part of a digital lab, to allow writers, scholars, artists, designers, and theorists to engage and collectively build practices and ways of rethinking how we imagine our role as humans in connection with other species.
This platform was developed in collaboration with Cristina Cochior, a researcher and designer working in the Netherlands. Rather than existing only as a static and hierarchical archive, it is purposely swampy and layered. All the notes, drawings, images, and writings that came out of these workshops, lectures and seminars were collectively made in collaboration with our colleagues and students in the Department of Design at Linnaeus University, and at i-DAT at the University of Plymouth. The Anti-Menagerie figures as a space for the proliferation of new projects with the possibility for continual expansion and re-ordering. When navigating the site, all the floating images and pdfs can be dragged across. The site is build using the free software distribusi and the typeface is FluxischElse.
In the mouth of the polar bear
In this project we engage with the production of transpecies animacy in the domains of edu-tainment, policing, and the military industrial complex. We interrogate the capacities of “legged robots designed to be used by the military, industrial, mining, energy, public safety and last-mile delivery” by Ghost Robotics, to animatronic spy animals made to look believable in natural history BBC programming, “Spy in the Wild”. All violent scenes dependent on visualizing technologies of feeling the world through aggressive sensing, scanning and surveillance. The project was commissioned by DONE 5: The More-than-Human Mascarade hosted at Fundació Foto Colectania in Barcelona, Spain. DONE is a project by of creation and thinking that aims to approach the image’s not-so-new ecosystem in the post digital technology and Internet era. The format and activities vary in each edition, experimenting with new ways that generate and propagate ideas and contents.
+Change societal Collaborations
Change societal Collaborations is a selection of projects within the bachelor, master and Change programmes. The projects set knowledge in motion dor sustainable societies in collaboration with a broad range of societal actors.
+ChangeCollabSeriesBooklet22.pdf
Urban sustainable transitions:
Controversy mapping Sege Park, Living Lab Sege Park , The Transitioners in Sege Park
Green LEA for Brf Ida – neighbourhood mobilization for sustainable urban transitions
Through three collaborative design projects, this PhD-research investigate the Swedish discourse of sustainability in urban planning and explore possibilities for strong(er) practices of sustainability, both from the perspective of the planners as well as the residents of specific places and as a design researcher. The research is conducted at two residential sites in Malmö, the sustainable houing project in Sege Park in Kirseberg and together with the tenant-own association Brf Ida in Rosengård. Both sites work as examples of contemporary process of sustainable urban transition. My research draws on approaches from participatory and collaborative design as well as sustainability studies. These fields overlap in research approaches that advocate for holistic, transdisciplinary, collaborative, participatory and action-oriented research, aimed at meeting the highly complex challenges that sustainable transitions of society imply.
Controversy mapping Sege Park, Living Lab Sege Park , The Transitioners in Sege Park
Sege Park is an urban development project and a testbed for sustainable urban planning and housing, located in Kirsegård, Malmö (southern Sweden) and planned to be finished in 2025-26. The ambition is to make the site exemplary of sustainable urban planning on a European level. Sege Park is a former hospital area, and the project includes the rebuilding of existing houses as well as building new ones, and a partial re-purposing of the existing park. Since 2020, I have been following and mapping processes within the project in the project Controversy Mapping Sege Park. The environmental department of Malmö City council is in the making of setting up a Living lab in Sege Park. The living lab is planned to be up and running in spring 2023 and aims to develop five strategic areas which all involve the future residents: mobility, sharing, gardening, circularity and building community. Since autumn 2021 I have been part of the living lab team, consisting of civil servants from Malmö council environmental department and two social innovation entrepreneurs from Drevet. A fourth study, The Transitioners, is planned for spring 2023. The focus will be on how small communities can be supportive in sustainable transition.
More about the sustainable urban planning project in Sege Park, Malmö: https://malmo.se/Stadsutveckling/Stadsutvecklingsomraden/Sege-Park.html
Collaborative partners: Miljöförvaltningen Malmö Stad (the Environmental Department of Malmö City Council), Dreveet
Green LEA for Brf Ida – neighbourhood mobilization for sustainable urban transition
Brf Ida is Malmö´s third largest tenant association, with about 1700 tenants. In 2017, the association became well-known in the media because of economic fraud, committed by members of the sitting board at the time. Today the association has a new board which has worked hard to recover the finances and develop the area. Currently the association runs several projects to improve with the ambition of becoming a role model for other tenant associations. My research has been part of a project run together with a local NGO, Malmö Tillsammans. Malmö Tillsammans runs project focusing on reinforcing local bottom-up initiatives and to build socio-economic sustainability. Together with Brf Ida we have used the method Green Local Economic Assessment (Green LEA) as tool to give external input to the association’s development process. My specific role in the project has been to elaborate and expand the focus on environmental aspects as part of the method. The working group consisted of a group of tenants, representatives from the board, Malmö Together and me.
Collaborative partners: Brf Ida, Malmö Tillsammans, Malmö Ideella More about the LEA method: https://friametoder.se/?cat=88
Contact info: Sara Gottschalk, sara.gottschalk@lnu.se, 076-132 27 62
This research program is part of the research environments of K3 (School of Art, Culture and Communication) at Malmö University, and Design + Change at Linnaeus University (Lnu), supported by The Bridge.
Innovativt kulturentreprenörskap i samverkansforskning
För att stärka forskning och entreprenörskap inom den småländska kultur- och besöksnäringen, har styrelsen för Familjen Kamprads stiftelse beslutat att lämna 25 miljoner kronor i bidrag till Linnéuniversitetet.
Satsningen på området kulturentreprenörskap leds av professor Anders Högberg, institutionen för kulturvetenskaper vid Linnéuniversitetet och ska pågå i fem år, med start under 2022.
– Stiftelsen vill bidra till att stärka entreprenörskapet inom kultur- och besöksnäringen i Småland. I projektet kommer en rad kulturaktörer att delta med syfte att stärka både den egna ekonomin och den regionala attraktionskraften, säger professor Lena Fritzén, verkställande ledamot i Familjen Kamprads stiftelse.
Projektet ska arbeta tillsammans med regionala samverkanspartners och kulturentreprenörer som till exempel läns- och konstmuseerna, världsarvsplatser, läns- och regionteatrar och konsthallarna, regionala och kommunala kulturförvaltningar fria kulturskapare och näringslivsutvecklare.
Ambitionen är att genomföra ett forskningsbaserat samverkansprojekt som både utvecklar kunskaper och förmågor hos regionala kulturentreprenörer och samtidigt bidra till att förbättra Linnéuniversitetets kulturentreprenörliga kunskaper och kompetenser inom forskning, utbildning och samverkan.
Projektet har fokus på Småland, med nationell och internationell in- och utblick och sker i samverkan mellan forskare på Fakulteten för konst och humaniora, Fakulteten för teknik och Ekonomihögskolan samt ett 70-tal samhällsaktörer.
– Vårt syfte är att forskningen ska komma fler till gagn. Att den kan utveckla kulturvärden och stärka företagsamheten i Småland och att det i sin tur skapar attraktionskraft som bidrar till ökad social hållbarhet, utveckling och tillväxt, säger Anders Högberg.
Aktörer i projektet
Delprojektledare från Linnéuniversitetet
- Marina Jogmark
- Daniel Ericsson
- Kora Golub
- Marcelo Milrad
- Stephan Reinhold
- Mathilda Tham
- Malin Tillmar
Institutioner: Läns- och konstmuseerna, världsarvsplatser, läns- och regionteatrar, konsthallar, kulturförvaltningar och näringslivsutvecklare.
Fria kulturskapare och andra aktörer: musikscener, kulturfestivaler, kulturarrangörer, konstscener och gallerier, konsthantverkare, besöksnäringen, företag, regionala och lokala förbund, föreningar och intresseorganisationer.
Den digitala världen: Digitaliseringens möjligheter konkretiseras i produkter för att förstå efterfrågan, tillgängliggörande av utbud och för att skapa nya digitala affärsmodeller.
KONTAKT
Anders Högberg, projektledare, 070-858 06 19, anders.hogberg@lnu.se
Lena Fritzén, verkställande ledamot, 070-837 75 49, lena.fritzen@familjenkampradsstiftelse.se
Fakulteten för samhällsvetenskap
Fakulteten för samhällsvetenskap har en omfattande samverkansverksamhet riktad mot en rad olika sektorer, i första hand offentlig sektor och myndigheter, men också civilsamhällets organisationer som t ex ideella föreningar, idrottsföreningar och hjälporganisationer.
Genom att integrera teori och praktik samt erfarenhetsbaserad kunskap från operativ verksamhet och forskningsbaserad kunskap skapar vi förutsättningar för utveckling av företag, kulturinstitutioner och andra organisationer.
På fakulteten för samhällsvetenskap har vi bred kompetens inom bland annat idrottsvetenskap, pedagogik, utbildningsvetenskap, socialt arbete, statsvetenskap, sociologi, genusvetenskap, freds- och utvecklingsstudier, ledarskap och organisation, förändrings- och förbättringsarbete, systematiskt kvalitetsarbete och organisationsutveckling. För oss handlar samverkan om önsesidighet. Tillsammans tittar vi på era behov och hittar en lösning som passar.
För aktörer i offentlig sektor och det privata näringslivet innebär det stora möjligheter tillsamverkan både inom forskning och utbildning. Vägarna till samverkan är många: examensarbeten, praktik, uppdragsutbildningar, konferenser, gästföreläsningar, utvärderingar och rapporter. Är du intresserad av forskningssamverkan finns allt från erfarenhetsutbyte till större forskningsprojekt.
Fakulteten har en stor samverkan inom skola, utbildning och lärande och arbetar med aktörer som Skolverket och skolhuvudmän inom ramen för exempelvis uppdragsutbildning, utvärderings- och följeforskning samt praxisnära projekt.
Fakulteten för samhällsvetenskaps samverkansamordnare är Daniel Alvunger
Institutionen för idrottsvetenskap
Mer information om hur du kan samverka med institutionen för idrottsvetenskap kommer inom kort.
Institutionen för pedagogik och lärande
Mer information om hur du kan samverka med institutionen för pedagogik och lärande kommer inom kort.
Institutionen för samhällsstudier
Landets kommuner står ständigt inför en mängd utmaningar för att fortsätta utvecklas. Linnékommuner i samverkan är en mötesplats mellan kommunerna i regionen och forskare inom samhällsvetenskap vid Linnéuniversitetet. Målet är att bidra med kompetens och utbildningar för att hjälpa kommunerna möta dessa utmaningar.
Institutionen för socialt arbete
Vi bedriver forskning och undervisning inom områden som är viktiga för det sociala arbetets praktik: social barnavård, barn som anhöriga, ekonomisk utsatthet och överskuldsättning, våld i nära relationer, migration och integration, missbruksvårs, äldre- och handikappomsorg, arbetsmarknadsfrågor, handledning, juridik och utvärdering. VI erbjuder även kurser som ska stödja introduktionen för nyanställda socionomer.
Vid behov av kompetensutveckling kan vi tillsammans diskutera poänggivande kurser, enstaka föreläsningar med mer efter era önskemål och behov.
Kompetensutveckling kan även ske genom att ta en master i socialt arbete. På masterprogrammet läses kurser i socialt arbete, vetenskaplig metod och teori på avancerad nivå. Som masterstudent skriver du också ett självständigt vetenskapligt arbete med möjlighet att fördjupa dig inom det område som är mest angeläget för det yrkesliv och verksamhetsområde som du arbetar i.
Vi erbjuder även kurser i:
- familjeterapi (steg 1)
- handledningens metodik I och II (avancerad nivå)
Låt oss hjälpa till med introduktionen av nyanställda!
Kraven på det sociala arbetet växer liksom efterfrågan på socionomer. Allt fler arbetsgivare behöver välutbildad personal samtidigt som arbetsvillkoren blir allt tuffare. Konsekvenserna blir att det kan vara svårt att behålla personal och att få dem att stanna kvar inom socialtjänsten. Tillsammans med olika kommuner har vi därför tagit fram två uppdragskurser som kan hjälpa upp situationen:
- Mentorsutbildning som riktas mot personal som vill skaffa sig såväl teoretiska som praktiska verktyg för att kunna stödja nyanställda socionomer i deras personliga- och professionella utveckling. Kursen ges från hösten 2016.
- Avancerad professionell introduktion (API) – en s.k. traineekurs för nyanställda. Kursen innehåller teoretiska och reflekterande moment och ska underlätta övergången från studier till yrkesliv. Kursen ges från våren 2017.
Båda uppdragskurserna är på 7,5 hp och ges på avancerad nivå. En uppdragskurs innebär att en kommun köper plats på kursen för sina anställda (både befintlig personal och nyanställda socionomer). Kurserna går på kvartsfart, de kan innehålla internat och genomförs i nära samarbete med verksamheterna. För att kunna delta på respektive kurs måste arbetsgivare avsätta tid och resurser för kursdeltagaren. Kontakta oss för mer information.
Avancerad Professionell Introduktion, 7,5 hp
Avancerad professionell introduktion är en uppdragskurs på avancerad nivå som syftar till att stödja nyutexaminerade socionomers introduktion till arbetslivet.
Utifrån fallbeskrivningar ska kursdeltagarna analysera hur de arbetar och hur den egna personen och omgivningen påverkar yrkesutövningen.
Centralt är
- kursdeltagarnas förståelse och handlingar i arbetet
- professionalitet, evidensbaserad praktik
- arbetsmiljö och arbetsförhållanden
- strukturer och samhällstrender
Kursen ska bidra till personlig och professionell utveckling och främja förmågan att medverka i förändring på arbetsplatsen.
Kontaktperson samverkan
Institutionen för statsvetenskap
Exempel på forskningsområden som kan vara intressanta för kompetensutveckling:
Offentlig förvaltning
I centrum står politiska beslutsprocesser, maktutövning och politikens genomförande. Vilka framtidsutmaningar står den svenska förvaltningsmodellen inför?
Omvärldsanalys – Sverige och EU
Här diskuteras hur samhället har förändrats med en ökande europeisering och intensifierat samarbete inom EU. Hur ser samspelet ut mellan aktörer och institutioner på den lokala, nationella och europeiska arenan?
Intressekonflikt och korruption i offentlig sektor
Fokus ligger på den felaktiga föreställningen att korruption inte förekommer i det svenska samhället. Vad utgör intressekonflikter och korruption? Hur uppstår korruption i lokala sammanhang samt hur kan organisationer arbeta för att motverka detta?
Institutionen för didaktik och lärares praktik
Samhällsutvecklingen ställer krav på kompetensutveckling och ett livslångt lärande. Institutionen för didaktik och lärares praktik erbjuder kompetensutvecklande kurser som kommer främja er verksamhet.
Vi arrangerar enstaka föreläsningar, kompetensutvecklingsdagar, längre fortbildningar samt poänggivande utbildningar. Vi skräddarsyr kurser och innehåll efter era behov och önskemål. Vi erbjuder kompetensutveckling på era villkor!
Exempel på områden där institutionen bedriver forskning och samverkan med det omgivande samhället:
- skolutveckling och skolförbättring
- skola och utbildning på vetenskaplig grund
- förstelärarreformen
- samverkan mellan förskola och skola
- forskningsbasering av lärarutbildningen
- kartläggning av forskningsresultat
- förändringsarbete och förbättringsarbete
- systematiskt kvalitetsarbete inom förskola, skola och utbildning
- ledarskapsutveckling
- värdebaserat ledarskap
- evidensbegreppet i samhällsvetenskaplig kontext
- verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen
- förskolelyft och lärarlyft
Institutionen för kriminologi och polisiärt arbete
Mer information om hur du kan samverka med institutionen för kriminologi och polisiärt arbete kommer inom kort.
Institutionen för rättsvetenskap
Mer information om hur du kan samverka med institutionen för rättsvetenskap kommer inom kort.