Samarbete med forskare
Företag och organisationer är välkomna att kontakta Linnéuniversitetet vid frågor som rör samverkan med våra forskare.
Är du och din organisation intresserad av forskningssamverkan med Linnéuniversitetets forskare finns flera olika former för samarbete. Det kan handla om alltifrån att utbyta erfarenheter, lösa specifika problem och frågeställningar till större forskningsprojekt.
Fördelarna med ett samarbete är ömsesidigt. Forskningsresultaten kan komma till nytta i företaget eller i organisationen och forskarna får kunskap om viktiga utvecklingsområden och tillgång till reella problem och idéer att arbeta med.
Ekonomihögskolan
Samverkan är avgörande för att forskning kommer samhället till nytta. Vi på ekonomihögskolan är företagsutvecklare och affärsutvecklare på vetenskaplig grund och kan därmed bidra till utveckling av din organisation med forskningsbaserad kunskap inom områden som dessa:
- Ekonomistyrning
- Entreprenörskap
- Internationella affärer
- Ledarskap och organisationsutveckling
- Logistik
- Marknadsföring
- Nationalekonomi
- Rättsvetenskap
- Turism
Samverkansprojekt
Centrum för ledarskap i Småland
Det omgivande samhällets utmaningar och globala förändringar påverkar alla organisation och dess ledare – oavsett om organisationen har sitt säte i Braås eller London. Nyckelordet är innovation och ledarskap verktyget.
Samverkansprojeket Centrum för Ledarskap i Småland är initierat av Linnéuniversitetet, och bedrivs i samarbete med Region Kronoberg och Regionförbundet i Kalmar län. Familjen Kamprads stiftelse finansierar projektet.
The Bridge – strategiskt samarbete med IKEA
The Bridge är ett flervetenskapligt forsknings- och utbildningssamarbete mellan Linnéuniversitetet och IKEA – ett program för entreprenörskap, innovation och produktion. Målsättningen är att skapa en internationell samlingsplats för forskning och utbildning.
Förfrågningar beträffande forskningsuppdrag kräver en särskild och noggrann behandling, men även dessa kan initieras på ekonomihögskolan. En betydande resurs för genomförande av forskningsuppdrag är ekonomihögskolans forskningsgrupper:
Ekonomihögskolans forskargrupper
Forskargrupper
-
Art, Culture and Entrepreneurship I en tid då konst och kultur i allt högre grad utsätts för marknadsvillkor har entreprenörskap blivit en kraft att räkna med i samhället. Inte bara som förmedlare av…
-
Center for International Business Studies on Emerging Markets (CIBEM) Vår forskning inkluderar internationell marknadsföring, internationella företagsstrategier och internationellt entreprenörskap.…
-
Centre for Ageing and Lifecourse Studies Perspektiv på livsförloppet: Center for Ageing and Lifecourse Studies forskar om varför vissa åldringar väljer att fortsätta arbeta efter pensionsåldern – och…
-
Centre for Management Accounting Research (CMAR) Vi vill inspirera till, initiera och genomföra forskning kring effekter av styrning på individer och organisationer. Frågor i fokus är vad som händer…
-
Centrum för ledarskap i Småland Vill du utveckla ditt ledarskap? Vill du bli bättre på att möta osäkerhet, ta vara på mångfald och att bygga organisationer med energi och motiverade medarbetare - det…
-
Deterministic and Stochastic Modelling Forskningsområdet Deterministic and Stochastic Modelling inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA) samlar forskare med…
-
Forskargrupp inom turismvetenskap Gruppen studerar turism med fokus i sin forskning på hållbarhet ur interdisciplinära perspektiv, inklusive nationalekonomi, marknadsföring, kulturgeografi,…
-
Forward – forum för ishockey, kultur och management Forward är ett idrottsvetenskapligt forum för tvärvetenskapliga studier av ishockeyns kultur och praktik. Forskningen kretsar kring…
-
International Strategy Studies Förändringar av den globala ekonomin gör att det är av stor betydelse att studera företags utveckling av internationella strategier och att identifiera framgångsrika…
-
Kunskapsplattform: Demographic change and the public sector Information om kunskapsplattformen finns på vår engelska sida.
-
Kunskapsplattform: Entreprenörskap och social förändring Inom kunskapsplattformen Entreprenörskap och social förändring integreras forskning och undervisning med samverkan.
-
Kunskapsplattform: eXperience Upplevelser är unikt upplevda intryck, något som påverkar känslomässigt. Kunskapsplattformen eXperiences utgångspunkter grundar sig i hur upplevelser uttrycks, formas och…
-
Kunskapsplattform: Global Mind – konkurrenskraft i en föränderlig värld Inom plattformen utvecklas kunskap om hur företag kan navigera genom globala utmaningar på ett framgångsrikt sätt.
-
Kunskapsplattform: Ledarskap och organisatorisk förnyelse Hur, av vilka och genom vilka objekt leds och organiseras människor idag?
Är du intresserad av att samarbeta? Kontakta oss gärna:
Kontakt samverkan Ekonomihögskolan
Fakulteten för hälso- och livsvetenskap
Undersökning av kontaktlinstillpassningar
Du som jobbar med kontaktlinser kan hjälpa våra forskare!
Sedan år 2000 har det gjorts internationella sammanställningar om tillpassning av kontaktlinser. Att kunna följa vilka typer av kontaktlinser som tillpassas och hur ofta de byta är viktigt av flera anledningar. Dels för att kunna se nationella förändringar i bärande, men även för att upptäcka likheter och skillnader mellan länder. Resultaten publiceras varje år i januariupplagan av tidskriften Contact Lens Spectrum.
Hjälp våra forskare med att samla in data
Undersökningen pågår i Sverige fram till den 31 maj varje år. Du kan bidra antingen genom att fylla i denna webbenkät eller genom att skriva ut blanketten nedan. Ta sedan ett foto av blanketten eller skanna den och skicka via e-post till oskar.johansson@lnu.se eller via post till Oskar Johansson, Institutionen för Medicin & Optometri, Linnéuniversitetet, 39182 Kalmar.
Har du inte en fullt ifylld blankett den 31 maj, skicka gärna in den till oss ändå. Alla bidrag är viktiga. Varje tillpassare kan fylla i en blankett, så om är ni flera på samma arbetsplats skicka gärna en var.
Fakulteten för konst och humaniora
Samverkan är en viktig del av fakultetens arbete. Varje år genomförs ett stort antal föreläsningar till organisationer och föreningar, flera uppdragsutbildningar bl a i samarbete med Skolverket, författarförbund och bibliotek slutförs och en omfattande forskning sker i samarbete med både nationella och internationella organisationer.
Välkommen att kontakta oss! Kontaktperson Kristina Johansson kristina.johansson@lnu.se
Samverkan för ett mångkulturellt samhälle
Programmet för integration och mångfald
Globaliseringen skapar förutsättningar för möten såväl som konflikter mellan människor med skilda bakgrunder, kulturer och identiteter. Programmet ger studenterna kunskaper för att orientera sig i denna värld, förstå och förklara den – och se nya möjligheter.
Centrum för kultursociologi i samverkan med grundskolor i regionen Social integration och mångkulturell skola
Centrum för kultursociologi i samverkan med många aktörer
Ett gemensamt projekt med Regionförbundet i Kalmar som handlar om den svenska ungdomspolitiken och regional utveckling av ungas livsvillkor och delaktighet i de kommuner där de bor. Av särskilt betydelse är också frågan om regional utveckling i relation till geografisk mobilitet: att "flytta och stanna".
Centrum för idrottsforskning i Stockholm publicerade nyligen rapporten 'Ett idrottspolitiskt dilemma: Unga, föreningsidrotten och delaktigheten'. Rapporten är en del i det större projektet om Unga, föreningsidrotten och delaktigheten.
Centrum för kultursociologi är involverade i ett forskningsprojekt tillsammans med Svenska kyrkan och Sigtunastiftelsen om 'Religion som resurs'.
Alvesta och Allbohus i samverkan med Design
Designstudenter samarbetar, årligen, med Alvesta kommun och Allbohus AB för attraktivare boende.
Nyanländas lärande – mottagande, inkludering och skolframgång
Inom denna utbildning arbetar deltagarna i team med lokala utvecklingsarbeten för att främja nyanlända elevers lärande. I utvecklingsarbetena utgår deltagarna från den egna skolans förutsättningar och planerar och prövar utvecklingsarbetet i samråd med universitetslärarna.
Samverkan med SAQMI
Swedish Archive for the Queer Moving Image i Göteborg, bildwechsel i Hamburg, the Lesbian Home Movie Project i Maine, USA, Filmform, FoA-arkivet och Kulturparken Småland.
Linnaeus University Centre for Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies
I centrat undersöks bl a möten och kollisioner mellan olika kulturer och identiteter, för att få till stånd nyanserade bilder av nuet.
Samverkan för kommunikation och demokratiutveckling
Humtank är en tankesmedja för humaniora. Tankesmedjan ska visar de humanistiska ämnenas nödvändighet för samhällsutvecklingen.
Fria ordets hus / Young Voices in Exile
Unga författare, dramatiker, musiker, bloggare i exil och fristadsgäster i Sverige möter unga författare med Växjöanknytning för att samtala.
Samverkan för en bättre skola
Lärarlyftet och Läslyftet i samverkan med Skolverket
Lärarlyftet syftar till att höja lärarnas kompetens och status. Aktuellt kursutbud nås via skolverket.se.
Läslyftet syftar till att öka elevers läsförståelse och skrivförmåga genom att stärka och utveckla kvaliteten i undervisningen. Alla moduler nås via skolverket.se.
Samverkan för bästa skola
Fakulteten arbetar tillsammans med Skolverket och en rad skolhuvudmän inom ramen för Samverkan för bästa skola.
Forskning inom konst och humaniora i samverkan med samhället
GRASCA – företagsforskarskola i arkeologi
Under fem år kommer ett 10-tal doktorander att forska om hur svensk uppdragsarkeologi kan finna nya marknader och utveckla sitt arbete med samhällsaktuella frågor.
IKEA och Linnéuniversitetet i samarbete. The Bridge är ett flervetenskapligt forsknings- och utbildningssamarbete om livet hemma och produktionens villkor – för att skapa en bättre vardag i hemmet för de många människorna.
Linnaeus University Centre for Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies
I centrat undersöks bl a möten och kollisioner mellan olika kulturer och identiteter, för att få till stånd nyanserade bilder av nuet.
Medical Humanities, ett samarbete med Region Kronoberg
Huvudsyftet med samarbetet är att stärka de humanistiska aspekterna av medicin och hälsa och då särskilt medicinsk etik, kunskapssyn samt berättande och tolkning för att därigenom utveckla praktiken inom vården respektive berättelseteori och tolkningslära inom humaniora.
Smart Housing Småland är en internationellt ledande innovationsmiljö som, med användaren i centrum, skapar smart boende och hållbar byggd miljö med bas i glas och trä.
Post-Pandemic Tourism Development
Navigating Uncertainty in the Visitor Economy, samverkan med besöksnäringen i regionen.
Lära om arkivet
Ett samarbete med Designarkivet i Pukeberg
Metaforer i Palliativ cancervård
Genom att sätta fokus på hur metaforer används både inom och utanför den direkta sjukvårdssituationen bidrar projektet till att utveckla vårdgivares beredskap för att förstå, fånga upp och inkludera patienters/närståendes egen unika användning av metaforer för att kunna föra goda och stärkande samtal under livets slutskede.
Make Music Matter!
Make Music Matter! är ett nationellt nätverk, där akademi, skola, musik-, kultur- och techbransch samverkar för att sprida kunskap och innovation om musik samt bidra till samhällets utveckling och välmående.
Syftet med Make Music Matter! är att verka för en demokratisering av musik som uttrycksform och kommunikationsmedel genom att ge unga digitala verktyg för att kunna uttrycka sina tankar, känslor och idéer. Verksamheten är inriktad mot skolprojekt, kompetensutveckling för musiklärare, event (Järvaveckan, Göteborg stad 400 år, arbete kring meningsfull fritid i särskilt utsatta områden,portalverksamhet och media).
Nätverket bildades 2017 och har ca 1500 medlemmar.
Make Music Matter! drivs av Linnéuniversitetet i samarbete med olika aktörer (se nedan)
Samarbetspartners
- Tim Bergling Foundation,
- Signatur - Insamlingsstiftelse för musikfrämjande
- STIM
- STIM Forward Fund
- Soundtrap by Spotify
- Sveriges Kommuner och regioner
- NE (Nationalencyklopedin)
- Wahzaa
- Academy of Music and Business
- ABBA The Museum
- We Are Voice
- Musikmakarna
- Göteborg stad 400 år
Skolprojektet Make Music Matter! med remix-projektet Happy Nation Re-born - samarbete med Ace Of Base - ca 300 skolor från hela landet 2017-2018
Skolprojektet I Have A Dream I samarbete med Björn Ulvaeus/ABBA The Museum och UNICEF. (Ca 300 skolor från hela landet) 2019-2020
Skolprojektet ”STORIES” I samarbete med Tim Bergling Foundation och stiftelsen Signatur. (Ca 500 skolor från hela landet) 2021- pågående
Blås liv i den lokala musikhistorien
Projektet jobbar med kommunen och Smålands musikarkiv för att dokumentera och tillgängliggöra det musikhistoriska kulturarvet i Växjö med omnejd från 1940-tal och framåt och fokuserar på viktiga institutioner som folkparker och militärmusikkårer i regionen.
Fakulteten för samhällsvetenskap
Fakulteten för samhällsvetenskap har en omfattande samverkansverksamhet riktad mot en rad olika sektorer, i första hand offentlig sektor och myndigheter, men också civilsamhällets organisationer som t ex ideella föreningar, idrottsföreningar och hjälporganisationer.
Genom att integrera teori och praktik samt erfarenhetsbaserad kunskap från operativ verksamhet och forskningsbaserad kunskap skapar vi förutsättningar för utveckling av företag, kulturinstitutioner och andra organisationer.
På fakulteten för samhällsvetenskap har vi bred kompetens inom bland annat idrottsvetenskap, pedagogik, utbildningsvetenskap, socialt arbete, statsvetenskap, sociologi, genusvetenskap, freds- och utvecklingsstudier, ledarskap och organisation, förändrings- och förbättringsarbete, systematiskt kvalitetsarbete och organisationsutveckling. För oss handlar samverkan om önsesidighet. Tillsammans tittar vi på era behov och hittar en lösning som passar.
För aktörer i offentlig sektor och det privata näringslivet innebär det stora möjligheter tillsamverkan både inom forskning och utbildning. Vägarna till samverkan är många: examensarbeten, praktik, uppdragsutbildningar, konferenser, gästföreläsningar, utvärderingar och rapporter. Är du intresserad av forskningssamverkan finns allt från erfarenhetsutbyte till större forskningsprojekt.
Fakulteten har en stor samverkan inom skola, utbildning och lärande och arbetar med aktörer som Skolverket och skolhuvudmän inom ramen för exempelvis uppdragsutbildning, utvärderings- och följeforskning samt praxisnära projekt.
Fakulteten för samhällsvetenskaps samverkansamordnare är Joacim Martinsson.
Institutionen för idrottsvetenskap
Mer information om hur du kan samverka med institutionen för idrottsvetenskap kommer inom kort.
Institutionen för pedagogik och lärande
Mer information om hur du kan samverka med institutionen för pedagogik och lärande kommer inom kort.
Kontaktperson
Institutionen för samhällsstudier
Mer information om hur du kan samverka med institutionen för samhällsstudier kommer inom kort.
Institutionen för socialt arbete
Vi bedriver forskning och undervisning inom områden som är viktiga för det sociala arbetets praktik: social barnavård, barn som anhöriga, ekonomisk utsatthet och överskuldsättning, våld i nära relationer, migration och integration, missbruksvårs, äldre- och handikappomsorg, arbetsmarknadsfrågor, handledning, juridik och utvärdering. VI erbjuder även kurser som ska stödja introduktionen för nyanställda socionomer.
Vid behov av kompetensutveckling kan vi tillsammans diskutera poänggivande kurser, enstaka föreläsningar med mer efter era önskemål och behov.
Kompetensutveckling kan även ske genom att ta en master i socialt arbete. På masterprogrammet läses kurser i socialt arbete, vetenskaplig metod och teori på avancerad nivå. Som masterstudent skriver du också ett självständigt vetenskapligt arbete med möjlighet att fördjupa dig inom det område som är mest angeläget för det yrkesliv och verksamhetsområde som du arbetar i.
Vi erbjuder även kurser i:
- familjeterapi (steg 1)
- handledningens metodik I och II (avancerad nivå)
Låt oss hjälpa till med introduktionen av nyanställda!
Kraven på det sociala arbetet växer liksom efterfrågan på socionomer. Allt fler arbetsgivare behöver välutbildad personal samtidigt som arbetsvillkoren blir allt tuffare. Konsekvenserna blir att det kan vara svårt att behålla personal och att få dem att stanna kvar inom socialtjänsten. Tillsammans med olika kommuner har vi därför tagit fram två uppdragskurser som kan hjälpa upp situationen:
- Mentorsutbildning som riktas mot personal som vill skaffa sig såväl teoretiska som praktiska verktyg för att kunna stödja nyanställda socionomer i deras personliga- och professionella utveckling. Kursen ges från hösten 2016.
- Avancerad professionell introduktion (API) – en s.k. traineekurs för nyanställda. Kursen innehåller teoretiska och reflekterande moment och ska underlätta övergången från studier till yrkesliv. Kursen ges från våren 2017.
Båda uppdragskurserna är på 7,5 hp och ges på avancerad nivå. En uppdragskurs innebär att en kommun köper plats på kursen för sina anställda (både befintlig personal och nyanställda socionomer). Kurserna går på kvartsfart, de kan innehålla internat och genomförs i nära samarbete med verksamheterna. För att kunna delta på respektive kurs måste arbetsgivare avsätta tid och resurser för kursdeltagaren. Kontakta oss för mer information.
Avancerad Professionell Introduktion, 7,5 hp
Avancerad professionell introduktion är en uppdragskurs på avancerad nivå som syftar till att stödja nyutexaminerade socionomers introduktion till arbetslivet.
Utifrån fallbeskrivningar ska kursdeltagarna analysera hur de arbetar och hur den egna personen och omgivningen påverkar yrkesutövningen.
Centralt är
- kursdeltagarnas förståelse och handlingar i arbetet
- professionalitet, evidensbaserad praktik
- arbetsmiljö och arbetsförhållanden
- strukturer och samhällstrender
Kursen ska bidra till personlig och professionell utveckling och främja förmågan att medverka i förändring på arbetsplatsen.
Kontaktperson samverkan
Kontaktperson masterprogrammet
Institutionen för statsvetenskap
Mer information om hur du kan samverka med institutionen för statsvetenskap kommer inom kort.
Exempel på forskningsområden som kan vara intressanta för kompetensutveckling:
Offentlig förvaltning
I centrum står politiska beslutsprocesser, maktutövning och politikens genomförande. Vilka framtidsutmaningar står den svenska förvaltningsmodellen inför?
Omvärldsanalys - Sverige och EU
Här diskuteras hur samhället har förändrats med en ökande europeisering och intensifierat samarbete inom EU. Hur ser samspelet ut mellan aktörer och institutioner på den lokala, nationella och europeiska arenan?
Intressekonflikt och korruption i offentlig sektor
Fokus ligger på den felaktiga föreställningen att korruption inte förekommer i det svenska samhället. Vad utgör intressekonflikter och korruption? Hur uppstår korruption i lokala sammanhang samt hur kan organisationer arbeta för att motverka detta?
Institutionen för didaktik och lärares praktik
Samhällsutvecklingen ställer krav på kompetensutveckling och ett livslångt lärande. Institutionen för didaktik och lärares praktik erbjuder kompetensutvecklande kurser som kommer främja er verksamhet.
Vi arrangerar enstaka föreläsningar, kompetensutvecklingsdagar, längre fortbildningar samt poänggivande utbildningar. Vi skräddarsyr kurser och innehåll efter era behov och önskemål. Vi erbjuder kompetensutveckling på era villkor!
Exempel på områden där institutionen bedriver forskning och samverkan med det omgivande samhället:
- skolutveckling och skolförbättring
- skola och utbildning på vetenskaplig grund
- förstelärarreformen
- samverkan mellan förskola och skola
- forskningsbasering av lärarutbildningen
- kartläggning av forskningsresultat
- förändringsarbete och förbättringsarbete
- systematiskt kvalitetsarbete inom förskola, skola och utbildning
- ledarskapsutveckling
- värdebaserat ledarskap
- evidensbegreppet i samhällsvetenskaplig kontext
- verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen
- förskolelyft och lärarlyft