Storsatsning för samhällsförändring
Linnéuniversitetet inleder en storsatsning i mångmiljonklassen för att bli ännu bättre på samverkan för samhällsförändring. År 2020 ska effekterna av satsningen synas och ”kännas”.
Vi satsar på att lösa utmaningar
En av de största utmaningarna vår region står inför, handlar om att öka satsningarna på forskning och utveckling för hållbar regional tillväxt. Det är en strategiskt viktig fråga för regionen. Därför blir den också viktig för Linnéuniversitetet. Detta är bakgrunden till universitetets nya, uttalade satsning på samverkan som görs med stöd av Vinnova under de tre kommande åren, med start 2017.
Linnéuniversitetets uppdrag är att sprida kunskap, nyttiggöra forskning och bidra till lösningar i de utmaningar samhället står inför. Det måste ske i samverkan med näringsliv, offentlig sektor och idéburna organisationer. Den närmaste tiden kommer Linnéuniversitetet därför att ta en del initiativ till dialog i olika konstellationer. Exempel på vad vi kan göra inom regional samverkan är:
• utveckla gemensamma mötesplatser, arenor och aktiviteter,
• identifiera våra gemensamma styrkeområden för tydligare satsning på forskning och utveckling,
• medverka till kompetensförsörjning och kompetensutveckling inom regionens framtida tillväxtbranscher,
• samordna det regionala arbetet för gemensamma ansökningar till nationella och internationella finansiärer
Var står vi 2020?
År 2020 ska effekterna av satsningen synas och "kännas". Då vet du som vill samarbeta med Linneuniversitetet vart du vänder dig, vilka möjligheter som finns, vilken bredd och mångfald samverkan med universitetet erbjuder och vilka effekter samverkan har. Då uppfattar du som extern aktör det enklare att samverka med oss, och du känner igen dig i kontakterna med universitetet.
År 2020 har Linnéuniversitetet i samverkan med partners och aktörer identifierat nyckelområden som vi gemensamt tar ansvar för i ambitionen att jobba för en hållbar utveckling enligt Agenda 2030. Tillsammans vet vi vilka områden som behöver prioriteras och hur det regionala näringslivet kan vidareutvecklas i samverkan med Linnéuniversitetet.
En satsning – flera projekt
Den nu inledda storsatsningen ska öka kapaciteten för samverkan och görs i riktade projekt inom följande områden:
- Strategiska partnerskap
- Arenor för samverkan
- Kvalitetssystem för ökat nyttiggörande
- Samverkan för livslångt lärande
- Kunskapstillgångar och immateriella rättigheter
- Strategier och metoder för kompetensutveckling i hela landet
Läs mer om respektive projekt nedan.
Spetsiga partnerskap skapar nytta
Partnerskap med aktörer i samhället är ömsesidigt värdeskapande; tillsammans kan vi öka regionens attraktionskraft och öka Sveriges internationella konkurrenskraft. Ett skäl till att partnerskap blir allt viktigare är att forskningsfinansiärer ofta förväntar sig nyttiggörande av forskning – vilket på många sätt underlättas genom strategiska partnerskap. Även utbildningarna gynnas eftersom partnerskapen minskar avståndet mellan student och framtida arbetsgivare.
Linnéuniversitetet vill öka kvaliteten på både etablerade och nya strategiska partnerskap. Vi vill också bli bättre på att använda partnerskap för att etablera en långsiktig och nära samverkan inom både utbildning och forskning – till nytta för samhället.
Därför leder Linnéuniversitetet fram till år 2020 ett projekt för att öka förmågan att skapa nyttiga, långsiktiga strategiska partnerskap – SPETS (Strategiska partnerskap för effektiv och transparent samverkan). I projektet deltar femton andra lärosäten, och genom att ta del av varandras erfarenheter ska de medverkande lärosätena bli ännu bättre på att möta samhällsutmaningarna – genom utbildning, forskning och samverkan.
Arenor centrala för systematiskt samverkansarbete
Projektet MUSA (Metodik för utveckling av samverkansarenor) stärker Linnéuniversitetets redan påbörjade arbete med konceptet samverkansarenor. Initiativet möjliggör ett systematiskt, organisatoriskt lärande för att tillvarata och förädla lärdomar från bland annat de större samverkansutvecklingsprojekt Linnéuniversitetet drivit.
Syftet är att skapa en verktygslåda för att underlätta initiering, utveckling och drift av hållbara situationsanpassade arenor för kvalitetsdriven samverkan med flera aktörer. Erfarenheterna av befintliga samverkansarenor från ett flertal olika lärosäten tillvaratas för att sätta gemensamma mål, utvärdering och strategisk förankring inom akademi, näringsliv och samhälle.
Kvalitetssystem skapar impact
Projektet SKÖN (Samverkansintegrerat kvalitetssystem för ökat nyttiggörande) stärker Linnéuniversitetets arbete att öka impact (samhällspåverkan) i hela vår verksamhet. Syftet är att utveckla verksamhetsanpassade modeller för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling för lärosätenas kompletta uppdrag – forskning, utbildning och samverkan, helt i linje med Linnéuniversitetets ambition att från en redan god utgångspunkt ytterligare stärka vårt arbete med samhällspåverkan. Bland annat förväntar vi oss att kunna utveckla konkreta, strukturerade metoder för kvalitativ bedömning.
Ökad uppdragsverksamhet en strategisk prioritering
Projektet LUPP (samverkan för Livslångt lärande – uppdragsutbildning) har som målsättning att utveckla arbetet och organiseringen kring uppdragsverksamheten (uppdragsutbildning och uppdragsforskning). Det inkluderar frågeställningar som kompetensutvecklingsbehov, bemanning, uppdragsplanering, kvalitetssäkring och effektivitet. Linnéuniversitetet kommer ägna ett särskilt fokus åt uppdragsdialogen, den dialog som ligger till grund för uppdragets innehåll och utformning.
Flera vinster uppnås – inte minst i termer av kvalitet i den egna undervisningen och forskningen, och att bättre svara upp mot samhällets behov att utveckla det livslånga lärandet.
Intellektuella tillgångar stärker värdeskapande samverkan och nyttiggörande
Projektet IMP (IMPlementering av arbetssätt och ökad kunskap i området kunskapstillgångar och immateriella rättigheter – för stärkt samverkans- och samhällsansvar i lärosätena) syftar till att utveckla arbetet med intellektuella tillgångar på svenska lärosäten. Ett medvetet och systematiskt arbete med intellektuella tillgångar är grundläggande för att nyttiggörande av forskningsbaserad kunskap. Detta är ett utvecklingsfokus inom innovationskontoret Fyrklövern, där Linnéuniversitetet är ett av fyra lärosäten. I detta projekt arbetar samtliga Fyrklöverlärosäten tätt ihop, för att tillsammans med övriga lärosäten som deltar i projektet bidra till tre mål:
• att få ut mer nyttiggörande och genomslag i samhället av de satsningar på universitet och högskolor som görs (output), utan att öka mängden anslagsmedel (input),
• att öka kvaliteten i lärosätenas forskning och utbildning samt
• att framtidssäkra lärosätenas möjlighet att bedriva sin verksamhet utan att inskränkas av immaterialrättsliga hinder.
Utveckla metoder för kompetensutveckling i hela landet
Projektet Nya Vägar (Nya Vägar för flexibilitet i högre utbildning – i hela landet) tar avstamp i den samverkan för kompetensförsörjning och -utveckling som har etablerats i Västervik, där Linnéuniversitetet är en nyckelpartner. Tillsammans med övriga medverkande lärosäten och kommuner syftar projektet till att etablera en kvalitetssäkrad modell för hållbar samverkansstruktur mellan kommuner och lärosäten gällande livslångt lärande via högre utbildning i hela landet.
Deltagandet i projektet är en del i de strategiska partnerskap som Linnéuniversitetet prövar, formaliserar och utvecklar tillsammans med organisationer och näringsliv i Linnéregionen.