Arkeolog som letar bland stenar

Var med och bidra till utgrävningarna i Gamla Skogsby!

Vad var bakgrunden till massakern i Sandby Borg på Öland på 400-talet? Finns det ledtrådar till dådet i Gamla Skogsby en bit därifrån? Nu har du möjlighet att bidra till de fortsatta utgrävningarna i Gamla Skogsby, som genomförs av Linnéuniversitetets arkeologistudenter. Som tack erbjuds du en exklusiv digital visning av den historiska platsen och de senaste fynden.

Sandby borg på östra Öland har blivit känt för den brutala massaker som utspelade sig där under slutet av 400-talet. Arkeologer har hittat spår som visar att borgens invånare vid attacken slagits ihjäl och lämnats där de fallit. Undersökningarna har gett många detaljer om folkvandringstidens liv, men en sak har gäckat forskarna: vem utförde massakern?

1500 år gammalt källmaterial

Det finns tecken på att det var en intern öländsk konflikt mellan konkurrerande grupper som eskalerade i massakern. I jakten på förövarna riktar arkeologerna nu blickarna västerut, mot en plats inte långt från Ölandsbron som bär namnet Gamla Skogsby. I två säsonger har Linnéuniversitetets arkeologistudenter genomfört utgrävningar vid platsen, och fler planeras hösten 2021.

Under september och oktober kommer utgrävningen ske, då studenterna kommer gräva upp ett 1500 år gammalt källmaterial. Det materialet vill man få mesta möjliga kunskap ur, ett analysarbete som sträcker sig utöver det kursplanen kan erbjuda. Ju större resurser som kan läggas på olika typer av analyser desto fler pusselbitar går att få fram. Här behövs ditt stöd för att lägga detta enormt spännande pussel.

Var med och bidra – få en exklusiv visning

Nu har du möjlighet att bidra till utgrävningarna i Gamla Skogsby och hjälpa oss komma närmare en lösning på mysteriet.

Genom att swisha ett bidrag gör du det möjligt för oss att skicka fler fynd på analys. På så sätt bidrar du till mer kunskap om livet i Gamla Skogsby, om hur människorna har levt där och vilken koppling de hade till Sandby borg.

Som tack för ditt bidrag får du en exklusiv digital visning av utgrävningarna under hösten 2021:

• Våra arkeologer och studenter guidar dig bland höjdpunkterna i området.
  • Du får se de senaste fynden, uppleva de historiska miljöerna, höra om skogsbyhövdingens hus och människornas offer till gudarna. Allt på första parkett.
  • Du får höra teorierna om huruvida det kan ha varit människorna i Gamla Skogsby som låg bakom blodbadet i Sandby Borg.

Swisha valfritt bidrag till: 123 089 62 41, mottagare Lnu-arkeologistud. Stora som små, alla bidrag är välkomna!

Det enklaste är att du swishar. Om du inte har Swish går det att lämna bidrag via Linnéuniversitetets bankgiro.

Betalningsmottagare: Linnéuniversitetet
Ange: Gamla Skogsby, ditt namn och ditt mobilnummer. Vi behöver mobilnumret för att du ska få en bekräftelse och för att du ska kunna anmäla dig till den digitala guidningen.

Insamlade pengar hittills

funding-shiny-60000.gif