Utgrävningarna i Gamla Skogsby 2021
Under sommaren 2021 samlades drygt 215 000 kr in via crowdfunding till arkeologiska utgrävningar i Gamla Skogsby på Öland.
Tack vare de generösa bidragen från allmänheten kan fynd från studenternas utgrävningar i Gamla Skogsby analyseras. Analyssvaren kan ge mer kunskap om livet i Gamla Skogsby, om hur människorna har levt där och tänkbara kopplingar till massakern i Sandby borg på Öland på 400-talet.
I två säsonger har Linnéuniversitetets arkeologistudenter genomfört utgrävningar i Gamla Skogsby. Inför den tredje säsongen 2021 erbjöds allmänheten vara med och bidra. Insamlingen resulterade i drygt 215 000 kr som ska användas för att genomföra analyser av det omfattande 1500 år gamla källmaterialet, till exempel analyser av förkolnade växtrester och ben och även kartläggningar av området.
– Det känns helt fantastiskt, verkligen långt över förväntan. Det är ju onekligen ett kvitto på att många tycker att det vi gör är angeläget och intressant, vilket betyder jättemycket, säger Ludvig Papmehl Dufay, lektor på arkeologiutbildningen.
De ca 550 bidragsgivarna fick som tack en digital visning av Gamla Skogsby, där Ludvig Papmehl Dufay guidade runt på utgrävningsplatsen och visade fynd. Med i visningen fanns också två studenter som berättade om sina upplevelser vid utgrävningen.
Studenterna har grävt färdigt för säsongen, men det går fortfarande att lämna bidrag till Linnéuniversitetet. Om du vill bidra specifikt till fortsatt forskning om Gamla Skogsby behöver du märka ditt bidrag till Linnéuniversitetet med ”Gamla Skogsby”. På sidan Stöd oss visar vi olika sätt att bidra.
Bakgrund Sandby borg och Gamla Skogsby
Sandby borg på östra Öland har blivit känt för den brutala massaker som utspelade sig där under slutet av 400-talet. Arkeologer har hittat spår som visar att borgens invånare vid attacken slagits ihjäl och lämnats där de fallit. Undersökningarna har gett många detaljer om folkvandringstidens liv, men en sak har gäckat forskarna: vem utförde massakern?
Det finns tecken på att det var en intern öländsk konflikt mellan konkurrerande grupper som eskalerade i massakern. I jakten på förövarna riktar arkeologerna nu blickarna västerut, mot en plats inte långt från Ölandsbron som bär namnet Gamla Skogsby.
Detta kan vi göra för ditt bidrag
4 000 kr – Konservering av ett föremål
Många föremål som hittas vid utgrävningar av järnåldersboplatser är tillverkade av metall. Så länge de får ligga ostört i jorden är bevarandemiljön rätt så stabil. Men när de plockas upp ändras balansen i miljön närmast föremålet vilket kan skynda på nedbrytningsprocessen. Föremålen behöver då skyndsamt tas om hand av en konservator, som avlägsnar korrosion och som behandlar föremålet för att sakta ner nedbrytningen. Ädla metaller som guld kräver i princip enbart enkel rengöring, medan brons- och järnföremål kräver mer arbete. Konservatorn har ett tålamodskrävande arbete som inte sällan resulterar i ny kunskap där detaljer som inte varit synliga före konservering framträder. Ett exempel är en agraffknapp i brons som hittades i Skogsby 2020. Konserveringen avslöjade små tunna textilfibrer som satt virade runt knappen, av allt att döma rester av en tråd som bevarats tack vare metallkorrosionen men som inte var synlig före konservering.
5 000 kr – En kol-fjorton-datering
Ett prov av ett organiskt material, till exempel träkol, ben, hasselnötsskal, skickas till ett laboratorium och tidsbestäms med hjälp av 14C-metoden, i folkmun kallat kol-fjorton-metoden. Proverna skickas till Uppsala eller Lund.
10 000 kr – Analys av förkolnade brödfragment
Hösten 2020 hittades vad som i fält bedömdes vara förkolnade brödkakor, som verkade avsiktligt nedlagda i ett stolpfundament. Bedömningen grundar sig på utseendet och jämförelser med brödfynd från järnåldersgravar, men rent krasst vet vi inte vad de runda tillplattade förkolnade bitarna består av. En analys av de förmodade brödkakorna, såväl i mikroskop som kemiskt, kan förhoppningsvis bringa klarhet i detta ovanliga och fantasieggande fynd.
15 000 kr – Keramisk tunnslipsanalys på tre krukor
I Skogsby har ovanligt mycket hushållskeramik tagits tillvara. Kärlen är trasiga och i vanliga fall hittas bara enstaka skärvor från en och samma kruka. En speciell sak med fynden i Skogsby är att ett antal krukor hittades mer eller mindre kompletta, om än spruckna i många skärvor. Fynden ger oss en spännande inblick i hur järnåldersgårdens hushållsservice kunde se ut. Genom att analysera keramiklerans sammansättning och kärlens uppbyggnadsteknik, kan vi även få en inblick i hantverket bakom krukorna. Med så kallad tunnslipsanalys studeras lerans och magringens mineralogiska sammansättning, och resultaten bidrar till kunskapen om järnålderns keramikhantverk på Öland.
20 000 kr – Två veckors osteologisk analys
Den mest talrika fyndkategorin i Skogsby är djurben, både brända och obrända. Tusentals benfragment har tagits tillvara. Benmaterialet har mycket att berätta, som kan relateras såväl till mathantering och ätande som till religiösa föreställningar och offertraditioner. Men för att komma åt denna information måste benen gås igenom av en osteolog, som bedömer och artbestämmer fragmenten. Osteologisk analys är tidskrävande, och tiden som går åt (det vill säga kostnaden) står i proportion till hur mycket material som ska analyseras.
30 000 kr – Lipidanalyser på tre krukor
De många krukorna som hittades i Skogsby hösten 2020 antas ha med matförvaring och kanske matlagning att göra. Vad som funnits i kärlen vet vi såklart inte. Men kan vi ta reda på det? Faktum är att det kan finnas bevarade rester av krukornas forntida innehåll, i form av absorberade fettrester som sugits upp i det oglacerade godset. Och vad som är ännu bättre är att dessa fettrester, eller lipider, går att undersöka kemiskt och ”artbestämma”, så att slutsatser kan dras kring vad kärlen innehållit och hur de använts.