Arkeolog som letar bland stenar

Utgrävningarna i Gamla Skogsby 2021

Under sommaren 2021 samlades drygt 215 000 kr in via crowdfunding till arkeologiska utgrävningar i Gamla Skogsby på Öland.

Tack vare de generösa bidragen från allmänheten kan fynd från studenternas utgrävningar i Gamla Skogsby analyseras. Analyssvaren kan ge mer kunskap om livet i Gamla Skogsby, om hur människorna har levt där och tänkbara kopplingar till massakern i Sandby borg på Öland på 400-talet.

I två säsonger har Linnéuniversitetets arkeologistudenter genomfört utgrävningar i Gamla Skogsby. Inför den tredje säsongen 2021 erbjöds allmänheten vara med och bidra. Insamlingen resulterade i drygt 215 000 kr som ska användas för att genomföra analyser av det omfattande 1500 år gamla källmaterialet, till exempel analyser av förkolnade växtrester och ben och även kartläggningar av området.

– Det känns helt fantastiskt, verkligen långt över förväntan. Det är ju onekligen ett kvitto på att många tycker att det vi gör är angeläget och intressant, vilket betyder jättemycket, säger Ludvig Papmehl Dufay, lektor på arkeologiutbildningen.

De ca 550 bidragsgivarna fick som tack en digital visning av Gamla Skogsby, där Ludvig Papmehl Dufay guidade runt på utgrävningsplatsen och visade fynd. Med i visningen fanns också två studenter som berättade om sina upplevelser vid utgrävningen.

Studenterna har grävt färdigt för säsongen, men det går fortfarande att lämna bidrag till Linnéuniversitetet. Om du vill bidra specifikt till fortsatt forskning om Gamla Skogsby behöver du märka ditt bidrag till Linnéuniversitetet med ”Gamla Skogsby”. På sidan Stöd oss visar vi olika sätt att bidra.

Bakgrund Sandby borg och Gamla Skogsby

Sandby borg på östra Öland har blivit känt för den brutala massaker som utspelade sig där under slutet av 400-talet. Arkeologer har hittat spår som visar att borgens invånare vid attacken slagits ihjäl och lämnats där de fallit. Undersökningarna har gett många detaljer om folkvandringstidens liv, men en sak har gäckat forskarna: vem utförde massakern?

Det finns tecken på att det var en intern öländsk konflikt mellan konkurrerande grupper som eskalerade i massakern. I jakten på förövarna riktar arkeologerna nu blickarna västerut, mot en plats inte långt från Ölandsbron som bär namnet Gamla Skogsby.