Våra ämnen
Linnéuniversitetet har en stor bredd på ämnen inom vilka vi bedriver forskning och undervisning. Nedan finns en lista med länkar till de ämnen som har egna sidor. Läs mer där om vår undervisning, forskning, samverkan med mera inom respektive ämne.
-
Arabiska Arabiska är ett världsspråk och ett av FN:s sex officiella språk. Runt 300 miljoner människor talar arabiska som modersmål, medan omkring 100 miljoner på olika håll i världen har lärt sig…
-
Arkeologi Den arkeologiska forskningen vid Linnéuniversitetet är internationell och tvärvetenskaplig med fokus på dåtid, nutid och framtid.
-
Biblioteks- och informationsvetenskap Vill du arbeta som bibliotekarie och fördjupa dina studier i frågor om kulturarv, medie- och informationskunnighet och digital humaniora?
-
Byggteknik Byggteknik är ett mycket brett teknikområde. Det handlar om kunskap som behövs för att kunna bygga upp det mesta av vad du ser i den fysiska miljön i samhället: byggnader, broar, vägar och…
-
Danska, norska och isländska På Institutionen för svenska språket erbjuder vi, som ett av få svenska lärosäten, nybörjarkurser i tre av våra nordiska grannspråk: danska, norska och isländska. Kurserna…
-
Datavetenskap Datavetenskap är ett brett ämne. Det sträcker sig ända från de teoretiska principer som ligger till grund för datorer till hur man skapar tillämpningar med hjälp av de allra senaste…
-
Design Vill du använda design för att göra skillnad i världen? Då är detta rätt examen för dig. På institutionen för design arbetar vi med studenter som är intresserade av att skapa förändring i…
-
Ekonomi- och verksamhetsstyrning, redovisning och revision Ekonomi- och verksamhetsstyrning, redovisning, revision och finansiering handlar om styrning, mätning och kontroll av organisationer med…
-
Elektroteknik Inom elektroteknik kan du på grundnivå välja att läsa högskoleingenjörsprogrammet i elektroteknik. Du kan också läsa fristående kurser. På avancerad nivå erbjuds ett masterprogram,…
-
Engelska Engelska är globalt och talas idag som andraspråk eller främmande språk av fler människor än vad det finns modersmålstalare. I våra kurser och program förbättrar studenterna sina färdigheter…
-
Entreprenörskap Ämnet entreprenörskap handlar om att förstå, utveckla och omsätta idéer i praktiken för att skapa värde och påverka samhället. Syftet med utbildningen inom våra program och kurser är…
-
Filmvetenskap Rörliga bilder möter vi överallt. Antingen vi ser dem på YouTube, på HD-TV-skärmar eller i form av knivskarpa bilder på monumentala filmdukar har de alla sitt ursprung i den drygt…
-
Filosofi Filosofiämnet är i Sverige indelat i två underämnen: teoretisk och praktisk filosofi.
-
Franska Franskan är ett romanskt språk med rötter i latin som spreds med Caesars trupper och administratörer till stora delar av Västeuropa för mer än 2000 år sedan.
-
Freds- och utvecklingsstudier Varför finns krig och konflikter i världen? Frågan tycks vara evig. Fredsstudier och utvecklingsstudier försöker förstå konflikternas mekanismer och sätta dem i ett…
-
Fysik Fysiken är läran om naturens innersta väsen, från det allra minsta till hela universum. På Linnéuniversitetet kan du studera fysik i form av kurser eller program, på campus eller på distans.
-
Genusvetenskap Genusvetenskap är ett tvärvetenskapligt ämne som undersöker maktförhållanden, ojämlikhet, resursfördelning och normer i samhället. Utgångspunkten är att genus har betydelse för…
-
Geografi Vill du som student lära dig mera om kampen om dricksvatten, olja, mineraler och andra resurser i samhället? Är du intresserad av välståndsfrågor, befolkningstillväxt, regionalisering,…
-
Historia Inom ämnet historia vill vi skapa förståelse för människors sociala, ekonomiska, politiska och kulturella villkor under olika tider.
-
Idrottsvetenskap Idrotten spelar en allt större roll i dagens samhälle och spänner över allt från folkhälsoarbete – via organiserad idrott samt förskolans och skolans undervisning i idrott och hälsa –…
-
Informatik Informatik är i huvudsak en tillämpad disciplin och har design och bruk av digital teknik som sitt studieområde.
-
Journalistik Journalistens roll är att granska, förklara och berätta, en uppgift som hänger samman med journalistikens roll i det demokratiska samhället. Behovet av korrekt information, granskning av…
-
Konst och bild Bildämnet vid Linnéuniversitetet handlar om bild i bred mening. Vi undervisar och forskar om estetiskt formade objekt, byggnader och gestaltade miljöer i nuet och historiskt, samt om…
-
Kreativt skrivande Kreativt skrivande är ett konstnärligt ämne. Studenterna utvecklar sitt skrivande i skönlitterära genrer som epik och lyrik, men de kan också inrikta sitt skrivande på essäistik och…
-
Kriminologi Kriminologi utgörs av ett uppfinningsrikt vetenskapligt hantverk som undersöker brottslighet utifrån olika perspektiv. Brottsligheten utgör ett högst varierande socialt fenomen och…
-
Kultursociologi Ämnet kultursociologi finns i skärningspunkten mellan det humanistiska och det samhällsvetenskapliga kunskapsområdet.
-
Ledarskap och organisation Ledarskap och organisation är ett ämne som berör många aspekter av arbetslivet. Ledarskap handlar om att ta ansvar och guida en grupp människor mot ett gemensamt mål.…
-
Litteraturvetenskap Ämnet litteraturvetenskap vill förmedla kunskap om svensk och utländsk skönlitteratur från äldsta tid till nutid.
-
Marknadsföring och internationella affärer Marknadsföring är en del av ämnet företagsekonomi och har såväl en strategisk som operativ del. Marknadsförare arbetar exempelvis på informations- eller…
-
Maskinteknik Maskinteknik är ett samlingsbegrepp för konsten att konstruera, tillverka, använda och vidmakthålla kvaliteten på maskinell utrustning för specifika ändamål.
-
Matematik Linnéuniversitetet har en lång tradition inom matematik. Du kan läsa till en kandidat-, civilingenjörs- eller masterexamen och vi bedriver även forskning i matematik på hög internationell…
-
Matematikdidaktik Matematikdidaktik är läran om undervisning och inlärning i matematik. Linnéuniversitetet erbjuder kurser och kompetensutveckling för skolans alla stadier, liksom forskarutbildning i…
-
Medie- och kommunikationsvetenskap Medie- och kommunikationsvetenskap är ett ämne med rötter i en mångfald av discipliner. Det hämtar teorier och metoder från både samhällsvetenskapen och humaniora.
-
Medieteknik Medieteknik är ett ämne under ständig utveckling där man kombinerar olika digitala medier med interaktivitet för att skapa intressanta produkter och tjänster. Inom medieteknik undersöker…
-
Nationalekonomi Finns det ett utbytesförhållande mellan inflation och arbetslöshet? Kommer artificiell intelligens att ersätta våra jobb? Hur bör skattesystemet utformas? Och varför tjänar kvinnor…
-
NT-didaktik Vi har stor erfarenhet av lärarutbildningar, kurser och utbildningsdagar i naturvetenskap och teknik för lärare i förskola och grundskola. Våra kurser och utbildningar utgår alltid från…
-
Pedagogik och didaktik Lärarutbildning vid institutionen för didaktik och lärares praktik.
-
Pedagogik, socialpedagogik och specialpedagogik Är du intresserad av frågor om hur barn och vuxna lär sig samt utvecklas i vardagsliv, utbildning och arbetsliv? Då är pedagogik och specialpedagogik…
-
Polisiärt arbete Är du intresserad av frågor som rör polisiärt arbete och trygghet? Du som är en vetgirig och nyfiken polis och vill läsa vidare för att utveckla dina kunskaper i polisiärt arbete –…
-
Religionsvetenskap Apor tror av allt att döma inte på några gudar. Men redan i de allra äldsta spåren efter människan finns tecken på religiositet.
-
Rättsvetenskap Rättsvetenskap handlar om juridisk tillämpning, studier av rättsregler, tolkningen av dessa och deras samspel med samhället. Ämnet har starka kopplingar till ett antal andra ämnen som…
-
Sjöfartshögskolan Med engagemang, ny teknik och erfarenhet formar vi morgondagens ledare inom sjöfart och drift.
-
Skog och träteknik Vi bedriver utbildning och forskning inom ett brett vetenskapligt område, från skog till färdig produkt och utveckling av nya träprodukter för byggande och boende.
-
Socialt arbete Inom ämnet socialt arbete studerar vi människors levnadsvillkor. I synnerhet intresserar vi oss för de sammanhang som skapar sociala problem. Vi studerar även samhällets åtgärder och…
-
Sociologi Sociologi är både ett hantverk och ett tankesystem. Inom ämnet studeras mänskliga relationer och samhälleliga processer av olika slag. Sociologins studieområden är alltså mycket varierande –…
-
Sonja Kovalevsky-priset På uppdrag av Nationalkommittén i matematik vid Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) delas det årligen ut pris till gymnasiearbeten i matematik av särskilt god kvalitet…
-
Spanska Spanska är ett världsspråk och modersmål för omkring 500 miljoner människor och är officiellt språk i 21 länder samt inom EU, FN och den Afrikanska unionen
-
Statistik Inom ämnet statistik jobbar vi med de metoder som används för att samla, bearbeta, analysera och presentera data – data som sen kan användas för stora såväl som små beslut, inom många olika…
-
Statsvetenskap Statsvetenskap på Linnéuniversitetet behandlar kärnfrågor om hur olika samhällen styrs och hur makten är fördelad. Dagens värld präglas av många utmaningar och förändringsprocesser.…
-
Supply Chain Management/Logistik Supply chain management (logistik) är läran om effektiva materialflöden inom och mellan företag. På Linnéuniversitetet kan du studera supply chain management i form av…
-
Svenska som andraspråk I takt med att behoven av kunskaper om andraspråksutveckling har tilltagit har universitetsämnet svenska som andraspråk fått en kraftig utökning vid Linnéuniversitetet.
-
Svenska språket Ämnet svenska språket är stort och handlar både om hur svenskan kan beskrivas och hur språket används. Dessutom rymmer ämnet frågor om svenska språkets situation och variation i dagens…
-
Turismvetenskap På Ekonomihögskolan vid Linnéuniversitetets närmar vi oss turism ur ett tvärvetenskapligt perspektiv, och integrerar inslag av management, marknadsföring, entreprenörskap,…
-
Tyska Visste du att tyska talas av cirka 100 miljoner människor inte bara i Tyskland, Österrike, Schweiz och övriga Europa, utan också i Sydamerika, Afrika och Australien?
-
Yrkeskunnande och teknologi Den kunskap som ligger djupast hos mästaren i ett yrke är den tysta kunskap som bara visar sig i handlingen. Självklart behövs teoretisk kunskap och logiska analyser – men…