Palliativt centrum för samskapad vård
Vi bedriver utbildning, klinisk utveckling, forskning och folkbildning inom palliativ vård. Vi fokusera att utforma en hållbar palliativ vård som är samskapad av patienter, närstående, personal och forskare.
Palliativt centrum för samskapad vård bildades 1 januari 2013 och finansieras av Familjen Kamprads stiftelse, Linnéuniversitetet, Region Kronoberg och Kronobergs läns åtta kommuner.
Syfte
Palliativ vård syftar till att förbättra livskvalitet under den tid som en person har kvar i livet, oavsett ålder och diagnos, utan att varken förkorta eller förlänga livet.
Vision
Vår vision är att alla patienter med livshotande sjukdomar och deras närstående ska uppleva en god palliativ vård. Patienter och närstående ska uppleva att de får stöd samt att närstående får stöd efter dödstillfället.
Mål
Målet är att all personal ska vara välutbildad för att tillsammans med patienter och närstående skapa en välfungerande palliativ vård. Vården ska utvecklas så att dessa parter tillsammans med forskare tillämpar så kallad evidensbaserad vård i ett kontinuerligt, integrativt lärande. På detta sätt stärks patienters och närståendes inflytande och delaktighet i vården och ökar vårdkvaliteten.
Verksamhetsområden
Forskning
Vår forskning
Centrumet fokuserar på kliniknära forskning i samverkan mellan akademi och den kliniska verksamheten. Vi verkar för en snar omsättning av forskningsresultaten i vården. Därför präglas vår forskning av en ambition att använda metoder som möjliggör parallell datainsamling och implementering, t ex i form av aktionsforskning, så att resultaten snabbt kan komma patienter, närstående och personal tillgodo.
Forskningsprojekt
-
Samtal vid allvarlig sjukdom – Kronobergsmodellen Syftet med Kronobergsmodellen är att personer med allvarlig sjukdom och deras närstående ska erbjudas samtal om mål och prioriteringar, som ett led i…
-
Måltidsmiljöer på särskilda boenden Tillsammans med Omsorgsförvaltningen i Kalmar bedriver Palliativt Centrum ett projekt med fokus på måltidsmiljöer i ett särskilt boende på Vänskapens väg.
-
Metaforer i palliativ cancervård Projektet Metaforer i palliativ cancervård syftar till att öka förståelsen för språkets roll för att därigenom förbättra livskvaliteten för människor som lever med…
Övriga forskningsprojekt
- Beskriva och utforska innebörder av att kunna leva ett värdigt liv, vad som karakteriserar en värdig vård, samt värdighetsbevarande vårdhandlingar utifrån ett patient-, närstående-, familje- och personalperspektiv.
- Generera grundade teorier om hur patienter och närstående kan leva ett värdigt liv.
- ”Implementering av kunskapsbaserad palliativ vård för äldre personer i särskilda boenden (KUPA)” som startade 2014 som ett implementeringsprojekt i ett samarbete med Region Skåne, Lunds universitet, Palliativt Utvecklingscentrum i Lund och Linköpings universitet. Projektansvarig var Prof Gerd Ahlström, Lunds universitet. Interventionen utgjordes av tematräffar i palliativ vård för personal. Projektet involverade boenden, närstående och personal, inom kommunernas särskilda boenden. Interventionen genomfördes 2015 på 10 särskilda boenden i Kronobergs län, och 10 särskilda boenden i Region Skåne utgjorde kontrollenheter. Under 2016 var Region Skåne interventionslän och Kronoberg kontrollän. Totalt har data samlats genom enkäter till personal, intervjuer med ledare, enkäter till anhöriga, intervjuer med anhöriga samt intervjuer med äldre. Flertal manus är hittills publicerade.
- Symtom, vårdbehov och diagnoser hos patienter palliativa vårdbehov inom akutsjukvården. Syftet med studien är att beskriva och jämföra symptom, vårdbehov och diagnoser hos inneliggande patienter i palliativt skede på två sjukhus i Sverige jämfört med två sjukhus i Spanien. Detta är en populationsbaserad studie med en tvärsnittsdesign. Datainsamlingen har genomförts på alla medicin-, kirurg- och onkologavdelningar på Centrallasarettet, Växjö och Ljungby Lasarett under 2002, 2007 och 2012, samt vid motsvarande enheter i Jaen, Spanien 2015.
Tidigare projekt
Rapport från följeforskningen i projektet Palliativt centrum för samskapad vård.
Utbildning
Målet är att erbjuda kurser och program i palliativ vård på alla utbildningsnivåer och genomföra specifikt inriktade utbildningsinsatser till olika grupper.
Sjuksköterskeprogrammet
Dialog förs med prefekt, programansvariga och kursansvariga för sjuksköterskeprogrammet för att synliggöra de delar i utbildningen som berör palliativ vård. Det finns en valbar kurs om palliativ vård, 7.5hp som genomförs som nätbaserad kurs.
Kontaktsjuksköterskeutbildning
Kontaktsjuksköterskeutbildningens innehåll har fokus på hur kontaktsjuksköterskor kan stödja patienter och närstående i vårdprocessen utgående från individuella behov och önskemål. Ett kursmoment har specifikt omfattat kontaktsjuksköterskornas roll i palliativa vårdförlopp där personer från vårt medverkat i undervisningen.
Avancerad nivå
Dialog förs med samtliga företrädare för utbildningar på avancerad nivå för att stärka närvaron av inslag i palliativ vård. I Specialistsjuksköterskeprogrammet, inriktning vård av äldre, ingår numera sedan 2016 kursen ”Personcentrerad vård och palliativt förhållningssätt” 7,5 hp.
Forskarutbildningsnivå
En kurs på forskarutbildningsnivå med fokus på fenomen i palliativ vård har genomförts vid flertal tillfällen.
Specifik satsning på undersköterskeutbildningen
I samverkan med Vård- och Omsorgs College Kronoberg genomför vi utbildnings- och inspirationsdagar till alla gymnasiala Vård och Omsorgsprogram i Kronobergs län som är anslutna till Vård- och Omsorgs College Kronoberg. Syftet är att rusta blivande undersköterskor i sin roll, vad det gäller mötet med patienter med palliativa behov och deras närstående.
Folkbildning
Målet med folkbildning är att skapa arenor för kunskapsspridande, dialog och möten mellan människor för att fokusera områden som relaterar till palliativ vård. Vi har en ambition att nå ut till allmänheten.
- Vi finns på olika publika platser, t.ex. bibliotek och kommunhus.
- Aktiviteterna har olika karaktär, bland annat kvällsföreläsningar med olika teman som exempelvis:
- att vara barn eller tonåring när någon i familjen är svårt sjuk och dör,
- skuld och skam upplevelser hos närstående i palliativ vård
- om hur den palliativa vården är organiserad i länet.
Klinisk utveckling
Utveckling av den kliniska verksamheten avseende palliativ vård i Kronobergs län. Vårt uppdrag är att utbilda personal i palliativ vård inom vård och omsorg, implementera den palliativa vårdfilosofin i olika kontexter, stödja förbättringsarbete samt verka för att forskning och utveckling blir en naturlig del av vardagen i verksamheterna.
Palliativt forum
Palliativt forum är en arbetsgrupp som består av representanter från Kronobergs län som träffas och pratar om utmaningar och förbättringar inom palliativ vård samt hur vi kan skapa en sömlös vård för de som vårdas av både kommun och region.
Syftet är att skapa ett gemensamt synsätt kring palliativ vård i både kommunerna och regionen.
Läs mer om Palliativt forum.
Tematräffarna i palliativ vård och omsorg
Aktuellt
Nyhetsnotiser
Organisation
Medarbetare
Centrumledning
- Anna Sandgren, docent, vetenskaplig ledare, Linnéuniversitetet
- Helene Reimertz, överläkare, utvecklingsledare, Region Kronoberg
Strategiråd
- Anna Sandgren, docent, vetenskaplig ledare, Linnéuniversitetet
- Helene Reimertz, överläkare, utvecklingsledare, Region Kronoberg
- Martin Hansson, förvaltningschef, Tingsryds kommun
- Per Enarsson, prefekt, Linnéuniversitetet
- Johan Rutgersmark, socialchef, Markaryds kommun
- Maria Wiltz, Sjukhuschef, Region Kronoberg
Arbetsgrupp
- Sara Christoffersson, undersköterska, Region Kronoberg
- Jenny-Ann Johansson, leg. sjuksköterska, Ljungby Kommun
- Carina Modéus, onkologläkare och psykiater, Region Kronoberg
- Sofia Morberg Jämterud, postdoktor, Linnéuniversietet
- Carina Persson, leg. sjukgymnast, lektor, Linnéuniversitetet
- Helene Remiertz, leg. läkare, utvecklingsledare, Region Kronoberg
- Anna Sandgren, docent, vetenskaplig ledare, Linnéuniversitetet
- Karin Svensson, leg. sjuksköterska, Lessebo kommun
- Carina Werkander Harstäde, leg. sjuksköterska, postdoc, Linnéuniversitetet
- Petronella Hesslind Mowday, leg. sjuksköterska, Växjö kommun
Forskare
Forskarna finns under respektive forskningsprojekt
Kommunikatör
- Lisiane Heemann
Administratör
- Annica Olsson
Ekonomi
- Unnur Sigurdardottir, ekonom, Linnéuniversitetet
Samarbetspartners
Palliativt centrum för samskapad vård har flertal nationella och internationella samarbetspartners. Nedan presenteras ett urval:
Nationell samverkan
- Palliativt Utvecklingscentrum i Lund (professor Carl-Johan Fürst och medarbetare); denna samverkan gäller främst samtalsutbildning för läkare, utveckling av Nationell vårdplan samt KUPA-projektet.
- Lunds universitet (professor Gerd Ahlström), samt Linköpings universitet (professor Per Nielsen), samverkan avser KUPA-projektet.
- Stockholms sjukhem (professor Peter Strang), samverkan sker i ett projekt om symtom, vårdbehov och diagnoser hos patienter med palliativt vårdbehov inom akutsjukvården.
- Palliativ kompetenscentrum i Östergötland, Palliativt Kunskapscentrum, Stockholms läns landsting, Palliativt centrum, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg samt Ersta Sköndal Bräcke Högskola. Denna samverkan gäller nätverksmöten 4 ggr om året. En forskningsstudie om mångkulturella utmaningar inom palliativ vård har bl.a. genomförts.
Internationell samverkan
- Lancaster University (Professor Elena Semino och Dr. Veronika Koller). Samverkan sker i projektet om metaforer i palliativ vård.
- Jaen University (Dr. Isabel María López-Medina och Dr. Francisco Pedro García Fernández) och Hospice Cudeca, (Dr. Daniel Gutierra) Malaga, Spanien. Samverkan sker i forskningsstudien om symtom, vårdbehov och diagnoser hos patienter med palliativt vårdbehov inom akutsjukvård.
- Grounded Theory Institute, Mill Valley, USA (Dr. Barney Glaser). Samarbete pågår avseende forskningsmetoden Classic Grounded Theory.
- Samarbete finns även mellan enskilda forskare i centrumet och forskare vid andra lärosäten både nationellt och internationellt.