Anna Schulze

Anna Schulze

Universitetslektor
Institutionen för film och litteratur Fakulteten för konst och humaniora
Spara kontaktuppgifter Ladda ner bild

Jag är skönlitterär författare, och sedan 2021 lektor i kreativt skrivande på konstnärlig grund. Jag är också, sedan juli 2022,  ämnesansvarig för Kreativt skrivande tillsammans med min kollega Cecilia Davidsson samt viceprefekt för Institutionen för film och litteratur sedan juli 2023. Jag är verksam som redaktör för sektionen Art works i tidskriften Art, Culture and Entrepreneurship.

Jag debuterade 2006 med novellsamlingen Brist vilken belönades med Carl Johan Vallgrens pris till yngre författare, samt nominerades till Borås tidnings debutantpris. Novellen "Sekund" som ingår i samlingen  nominerades till Sveriges radios novellpriss 2006. Sedan debuten har jag utkommit med fem romaner, bland annat Vårt gemensamma liv som nominerades till Sveriges Radios romanpris.  Kidnappningen - En släktberättelsen blev en stor kritiker- och försäljningsframgång. Den senaste romanen: Är det här jag? utkom 2022 och fick ett varmt mottagande av läsare och kritiker.

Jag var under åren 2010 till 2016 konstnärlig ledare för Skrivarakademin i Stockholm, samt varumärkesansvarig för Skrivarakademin i Sverige. jag är också utbildad violinist och var yrkesverksam som frilansmusiker 1990 - 2006 i många av Sveriges mest framståend orkestrar samt i fria kammarmusikgrupper.

2018 tilldelades jag Ilona Kohrtz stipendium av Svenska Akademien.

Undervisning

Jag underivisar i kreativt skrivande och är kursansvarig för Kreativt skrivande II (30 högskolepoäng). Kärnan i undervisningen är gestaltning, språk, stil och genre-frågor inom de genrer som omfattas av Kreativt skrivande II: roman, novell, lyrik och dramatik. Som handledare verkar jag mest inom skönlitteraturens prosa: novell och roamn. 

Forskning

Jag är en del i redaktionen för tidskriten ACE - Art, Culture and Entrerpreneurship, och har ansvaret för sektionen Artworks. Tidskriften undersöker entrerprenörskap inom kulturens område. I sektionen Artworks publicerar vi konstnärliga verk och konstnärlig forskning som undersöker, ifrågasätter och gestaltar entrerprenörskap som begrepp och metod.

 

Uppdrag

  • Redaktör för sektionen Artworks i tidskriften ACE - Art, Culture and Entrepreneurship, 2021 -
  • Ämnesansvarig för Kreativt skrivande, 2022 -
  • Viceprefekt för Institutionen för film och litteratur, 2023 -

Publikationer

Artikel i tid­skrift (Övrigt (populär­vetenskap, debatt))

Konferens­bidrag (Övrigt (populär­vetenskap, debatt))

Bok (Övrigt (populär­vetenskap, debatt))

Kapitel i bok, del av antologi (Övrigt (populär­vetenskap, debatt))