Annelie Johansson
UniversitetslektorJag är filosofie doktor i svenska språket, didaktisk inriktning och legitimerad lärare i ämnena svenska och historia.
Undervisning
Jag undervisar företrädesvis i kurser om akademiskt skrivande, retorik, textanalys, litteracitet, sociolingvistik samt betyg och bedömning både som fristående kurser och inom program på campus och distans. Jag handleder och examinerar också självständiga arbeten inom lärarutbildningen och är kursansvarig för självständiga arbeten i svenska inom grundlärarprogrammet.
Forskning
Mina forskningsintressen rör bedömningsdiskurser, ämneslitteracitet, yrkesskrivande, källhantering och akademiska skrivprocesser.
2018 disputerade jag på en avhandling om lärares bedömningsspråk i grundskolans skriftliga omdömen. Angreppssättet är diskursanalytiskt och jag analyserar språkhandlingar, bedömningsfokus och språklig utformning med analysmetoder hämtade från systemisk-funktionell lingvistik. Avhandlingsarbetet ingick i projektet Texter med tyngd som undersöker studenters och yrkesverksammas myndighetsskrivande i tre professioner och utbildningar (lärare, poliser, socionomer).
Tillsammans med Christian Waldmann och Sergej Ivanov arbetar jag sedan 2020 med olika projekt som undersöker autentiskt akademiskt skrivande och studenters källhantering med hjälp av tangentloggning. Ett projekt tilldelades under hösten 2021 forskningsmedel från Kunskapsmiljö Linné: Utbildning i förändring och undersöker digital källhantering i framställning av ett examensarbete.
Under 2022 genomför jag ett projekt om bedömningsdiskurser i förskoleklassens kartläggningsmaterial. Projektet har fått forskningsmedel från Litteracitet och undervisning och ingår i nämnden för lärarutbildnings strategiska satsning på förskoleklassens uppdrag, förhållningssätt och centrala innehåll under 2021–2022. Från 2022 är jag också medlem i projektgruppen för Växjös modeller och arenor för en skola på vetenskaplig grund.
Under 2022–2027 ingår jag också i det i huvudsak VR-finansierade forskningsprojektet Ämneslitteracitet i lärarutbildningen (Disciplinary Literacy – DILit) som leds av Ewa Bergh Nestlog. Syftet är att utveckla kunskap om ämnesspråk och ämneslitteracitet i kärnämnena engelska, matematik och svenska i grundlärarutbildningen, årskurs 4–6, och att identifiera, kritiskt granska och problematisera hur undervisningen i fråga om ämnesspråk och ämneslitteracitet kan stärkas. Inom projektet intresserar jag mig särskilt för likheter och skillnader i lärarutbildares bedömning av studenters texter i olika ämnen samt för hur ämneslitteracitet och undervisning om ämneslitteracitet karaktäriseras i nationella och institutionella policydokument.
Jag deltar även i följande forskningsmiljöer vid Linnéuniversitetet: Centrum för educational linguistics (EdLing) och Centrum för ämnesdidaktisk forskning inom konst och humaniora vid Linnéuniversitetet (CÄHL).
Uppdrag
Jag är en av kontaktpersonerna för forskargruppen Litteracitet och undervisning (LoU) och ingår i rollen som kontaktperson också i ledningsgruppen för Kunskapsmiljö Linné: Utbildning i förändring. Jag har också uppdrag som studierektor för grundlärarlaget i svenska språket vid institutionen för svenska språket. Jag är också FKH:s lärarrepresentant i programrådet för grundlärarexamen. Tidigare har jag haft uppdrag som doktorandrepresentant i handledarkollegiet för forskarutbildning i språkvetenskap och i beredningsgrupper. Jag har också varit ledamot av en IT-grupp och i en arbetsgrupp i betyg och bedömning.
Mina forskargrupper
-
Centrum för Educational Linguistics Educational Linguistics (utbildningsinriktad språkvetenskap) samlar forskare inom språkvetenskap och språkdidaktik. Miljön har en nära koppling till lärarutbildning…
-
Centrum för ämnesdidaktisk forskning inom konst och humaniora vid Linnéuniversitetet Syftet med Cähls verksamhet är att samordna det ämnesövergripande forsknings- och utvecklingsarbetet inom området…
-
Litteracitet och undervisning Forskargruppen Litteracitet och undervisning består av språkvetare, litteraturvetare och pedagoger som forskar om barns talspråkliga och skriftspråkliga kompetenser,…
Publikationer
Artikel i tidskrift (Refereegranskat)
-
Ivanov, S., Johansson, A., Waldmann, C. (2022). Writing Fluency and Digital Source Use in Authentic Academic Writing. HumaNetten. (48). 262-289.
Status: Publicerad
Konferensbidrag (Refereegranskat)
- Ivanov, S., Johansson, A., Waldmann, C. (2022). Digital källhantering i framställningen av ett examensarbete. ASLA-Symposiet 7–8 april 2022: Abstractsamling : The ASLA symposium 7–8 April 2022: Book of abstracts. 45-45.
- Johansson, A. (2018). Bedömningsfokus i grundskollärares skriftliga omdömen. 13:e nationella konferensen i Svenska med didaktisk inriktning (SMID 13) : Linköping 22–23 november 2018. Bildning, utbildning, fortbildning. Linköping Konsert & Kongress.
- Johansson, A. (2018). Språkhandlingar i lärares bedömningsspråk. ASLA-symposiet 2018: Abstraktsamling : The ASLA Symposium 2018: Book of Abstracts. 37-38.
- Johansson, A. (2014). Bedömningens språk : Professionellt språkbruk i grundskollärares skriftliga omdömen. Svenskans beskrivning 34 : Tema: Svenskan i teori och praktiker. Lund, 22–24 oktober, 2014.
Kapitel i bok, del av antologi (Övrigt vetenskapligt)
- Johansson, A. (2015). Textens vävda mönster : struktur och samband i en elevtext. Skrivande i skolan. Malmö, Gleerups Utbildning AB. 57-78.
Doktorsavhandling, monografi (Övrigt vetenskapligt)
- Johansson, A. (2018). Lärares bedömningsspråk : Språkhandlingar, bedömning och språklig utformning i grundskolans skriftliga omdömen. Doctoral Thesis. Växjö, Linnaeus University Press. 204.