Aylin Akpinar

Aylin Akpinar

Universitetslektor
Institutionen för samhällsstudier Fakulteten för samhällsvetenskap
Spara kontaktuppgifter Ladda ner bild

Jag är sociolog och anställd som lektor i genusvetenskap sedan 1 februari 2018. Innan min anställning vid Linnéuniversitetet, har jag jobbat som lektor i sociologi vid Marmara universitet i Istanbul, åren mellan 2006-2018.

Undervisning

Jag undervisar inom sociologi och genusvetenskap med särskilt inriktning mot familj och intima relationer. Jag har också ganska stor erfarenhet av undervisning inom sociologiska teorier och globala studier. 

Forskning

Jag disputerade i sociologi vid Uppsala universitet 1998 med avhandlingen Male's Honour and Female's Shame. Gender and Ethnic Identity Constructions among Turkish divorcées.

Efter disputationen har jag varit postdoktor på Sabanci universitet i Istanbul som Sasakawa stipendiat i tre år. Under denna tid har jag forskat om nya islamistiska rörelser och hur ungdomar blir påverkad av islamistiska kontra sekulära diskurser. 

Under min anställningsperiod vid Marmara universitet bedrev jag två olika forskningsprojekt. Den första som jag bedrev tillsammans med två andra kollegor har handlat om turkiskaarbetar kvinnor som jobbar inom livsmedel, textil och servicesektorn. Den andra som jag bedrev ensam har handlat om turkiska ensamstående kvinnor som bor i större städer och deras berättelser om äktenskap och skilsmässor.

Publikationer

Artikel i tid­skrift (Referee­granskat)

Samlings­verk (redaktör­skap) (Referee­granskat)

Artikel i tid­skrift (Övrigt veten­skapligt)

Bok (Övrigt veten­skapligt)

Kapitel i bok, del av antologi (Övrigt veten­skapligt)

Proceedings (redaktörskap) (Övrigt (populär­vetenskap, debatt))