Claes Ohlsson

Claes Ohlsson

Docent
Institutionen för svenska språket Fakulteten för konst och humaniora
Spara kontaktuppgifter Ladda ner bild

Jag är universitetslektor och docent i svenska språket och har arbetat vid Linnéuniversitetet sedan 2017. Jag har tidigare varit verksam vid Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola.

Jag forskar om språkbruk och kommunikation i olika sammanhang med särskilt intresse för språk och privatekonomi och för hur myndigheter och företag kommunicerar med olika aktörer, inte minst med individer i roller som exempelvis konsument eller medborgare. Min forskning utgår ofta från ett teoriramverk där kritisk diskursanalys, retorik och sociolingvistik förenas. Jag har också arbetat med korpuslingvistiska metoder och på senare tid med maskininlärning och AI.

Jag undervisar både på kurser inom grundutbildningen och på avancerad nivå samt inom forskarutbildningen i den språkvetenskapliga miljön vid LNU.

Undervisning

Jag undervisar främst på uppsatskurser och kurser på avancerad nivå vid Institutionen för svenska språket, däribland Kriskommunikation, Terminologi och kurspaketet Språkrådgivning och textvård, Dessutom handleder och examinerar jag studentuppsatser på grund- och avancerad nivå i ämnet svenska språket. Jag undervisar även inom forskarutbildningen och handleder doktorander.

Forskning

Jag har främst forskat om institutionell språkanvändning i förhållande till både organisationer och individer och med en teoretisk-metodologisk plattform i text- och diskursanalys. Mitt specialområde är språk och kommunikation inom finansekonomi- och näringslivsdiskurser med två övergripande teman. Inom området finansekonomi har jag undersökt och diskuterat hur krav på ökad finanskunskap hos privatpersoner manifesteras i olika facktextgenrer och som övertygandemål. Inom området har jag också genomfört studier av bankers marknadsföring ur ett historiskt perspektiv. Det andra forskningstemat utgår främst från hur stora företag använder språkbruk och kommunikation för att visa och legitimera olika typer av ansvarstagande i förhållande till intressenter och verksamhetsmål, exempelvis i årsredovisningar eller andra värdegrundstexter.

Under perioden 2022–2025 arbetar jag med forskningsprojektet Marknadens språk som är ett flervetenskapligt samarbete mellan idéhistoriker och språkvetare från tre lärosäten (Göteborgs universitet, Linnéuniversitetet och Södertörns högskola. Projektet är finansierat av Marcus & Amalia Wallenbergs stiftelse med placering vid Göteborgs universitet. Projektets huvudmål är att språkbrukshistoriskt undersöka och diskutera hur människor har talat om och använt marknad över tid – från medeltid till nutid – med hjälp av datalingvistiska metoder i ett stort material med texter från olika samhällsområden, däribland politik och press.

Jag är även engagerad i två mindre forskningsprojekt. Ett projekt handlar om begreppet budget i verksamheter och det andra rör hur banker och andra företag har använt reklamaffischer i marknadsföring under 1900-talet och framåt. Jag är dessutom intresserad av det urbana landskapets fysiska och socio-ekonomiska förändring och vilken roll skyltfönster spelar i dagens storstadsmiljöer där jag använder teorier och metoder från Linguistic Landscape-forskning.

Jag är också intresserad av flerspråkighet från ett språkpolitiskt och socio-ekonomiskt perspektiv. Jag är verksam i kunskapsmiljön Migrationens möten och var även aktiv i det tidigare nätverket Plattform Migration. Sedan Migrationens möten bildades under 2023 ingår jag i ledningsgruppen och driver även delprojektet Det självklara språket? Språk som nyckelbegrepp i dagens integrationsarbete.

Publikationer i DiVA

Länkar: Google Scholar, Academia.edu, Researchgate

Uppdrag

Jag är kontaktperson för Centrum för fackspråk vid LNU samt medlem i programrådet för Facköversättarprogrammet vid Institutionen för språk. Dessutom ingår jag i styrgruppen för LiLa labb.

Under perioden 2022–2024 var jag invald som ledamot i fakultetsstyrelsen för FKH och var även sammankallande för valberedning för nästa fakultetsstyrelse.

Publikationer

Publikationer i urval

Artikel i tid­skrift (Referee­granskat)

Doktors­avhandling, mono­grafi (Övrigt veten­skapligt)

Kapitel i bok, del av antologi (Referee­granskat)

Kapitel i bok, del av antologi (Övrigt veten­skapligt)

Kapitel i bok, del av antologi (Övrigt (populär­vetenskap, debatt))

Konferens­bidrag (Referee­granskat)