Cornelia Witthöft
ProfessorJag är professor i livsmedelsvetenskap med inriktning på nutrition/livsmedelskemi vid institutionen för kemi och biomedicin. Min forskning handlar om matens kvalitet samt utveckling av nya hälsosamma livsmedel. Därför är jag intresserad av att karakterisera näringsämnen i råvaror och livsmedel och att studera hur livsmedelsprocesser påverkar näringsämnena. Ytterligare fokus ligger på forskning om matens effekt på människans hälsa. Mitt särskilda forskningsintresse under de senaste 25 åren har varit forskning kring vitaminet folat, vilket är ett bristvitamin i många länder.
Undervisning
Jag undervisar studenter inom ämnena livsmedelskunskap, näringslära, livsmedelskemi och livsmedelsanalys i flera av Lnu:s program, t ex kandidatprogrammen "nutrition och livsmedelsvetenskap" eller "hälsovetenskap" samt i en kurs inom entreprenörskap. Jag är också handledare och examinator för examensarbeten.
Forskning
Välbefinnandet och hälsan påverkas av kosten som ska vara hälsosam, mättande och god. Koststudier visar däremot att vår kosthållning är långt ifrån optimal och målet att arbeta mot en förbättring av människors matvanor kräver vetenskapligt underbyggda näringsrekommendationer, kunskap om maten samt ett stort utbud av välsmakande och hälsosamma livsmedel. Genom att karakterisera råvaror och livsmedel samt att undersöka hur traditionell matberedning och industriella tillverkningsprocesser påverkar matens kvalitetsegenskaper och näringsinnehåll, erhåller vi underlag för att kunna utveckla nya hälsosamma livsmedel. Matens effekt på hälsan studeras sedan med hjälp av humanstudier eller in vitro/simulationsmodeller för att få kunskap om näringsämnenas absorption, biotillgänglighet och metabolism. Sedan 25 år tillbaka har jag ett särskilt intresse för vitaminet folat. Livsmedelsprocesser kan påverka folathalten både positivt och negativt, och fortfarande är kunskapen om vitaminets biotillgänglighet och effekt på hälsan begränsad.
Uppdrag
- LNU:s vicerektor för forskning (sedan 2021, på 30 %)
- Ledamot i Livsmedelsverkets expertgrupp för nutrition och folkhälsa
- Nominerad vetenskaplig expert i revideringen av de Nordiska Näringsrekommendationer 2022
- Ledamot i styrgruppen för Livsmedelsutveckling Sydost i Kalmar län
- Ledamot i styrgruppen för Hushållningssällskapets Utvecklingscentrum vid Torslunda
- Lnu:s kontaktperson för livsmedel inom Småland-Blekinge South Sweden
Filmlänkar
- Video-sändning från Kalmarsundsveckan 2020 där Cornelia Wiffhöft medverkar. Skrolla ner till "Dåtidens mat – Är dåtidens mat framtidens mat".
- Familjen Kamprads seminarieserie för äldre då Cornelia Witthöft föreläser om "Hälsosamma livsmedel från växtriket"
Är ärtsoppa och bruna bönor två traditionella rätter som kan bidra till flera positiva effekter för hälsan? Cornelia Witthöft berättar om sin forskning kring baljväxter (bönor, ärtor, linser) och om fördelarna av att äta en varierad växtberikad kost.
Forskningsområden
Mina forskargrupper
-
Hållbar idrott och prestation (HIP) Inom den tvärvetenskapliga forskargruppen Hållbar idrott och prestation (HIP) fokuserar vi på hållbar prestationsutveckling inom elitidrotten.
-
Livsmedelsvetenskap Vår forskning är inriktad mot livsmedelsvetenskap och nutrition. Fokus ligger på matens kvalitet och utveckling av nya hälsosamma livsmedel.
Mina pågående forskningsprojekt
-
Projekt: Hälsofrämjande baljväxter En kost rik på baljväxter rapporteras minska risken för metabolt relaterade sjukdomar samtidigt som den gynnar miljön. Detta projekt syftar till att utvärdera…
-
Projekt: Relativ energibrist i svensk idrott (REI-projektet) Relativ energibrist inom idrotten (REI) är ett syndrom som påverkar både hälsa och fysiologisk funktion. REI är vanligt i idrotter med…
-
Projekt: Tarmflorans sammansättning och matsmältning av animaliska livsmedel Syftet med detta projekt är att jämföra tarmflorans effekt på TMAO-halten i blod och urin efter måltider av ägg och kött…
Mina avslutade forskningsprojekt
-
Projekt: Innovativa livsmedel från baljväxter för ökad resurseffektivitet i livsmedelssystemet Syftet med detta transsektionell forskningsprojekt är att utveckla klimatsmarta och hälsosamma livsmedel…
-
Såddprojekt: Design av en intelligent wearable – DIWAH-studien Det övergripande målet med forskningen i detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications…
Publikationer
Artikel i tidskrift (Refereegranskat)
-
Liu, J., Hefni, M.E., Witthöft, C.M., Bergström, M., Burleigh, S., et al. (2022). On the effect of flavonoids and dietary fibre in lingonberries on atherosclerotic plaques, lipid profiles and gut microbiota composition in Apoe(-/-) mice. International Journal of Food Sciences and Nutrition. 73 (8). 1080-1090.
Status: Publicerad -
Liu, J., Hefni, M.E., Witthöft, C.M., Bergström, M., Burleigh, S., et al. (2022). Effects of Whole Brown Bean and Its Isolated Fiber Fraction on Plasma Lipid Profile, Atherosclerosis, Gut Microbiota, and Microbiota-Dependent Metabolites in Apoe−/− Mice. Nutrients. 14 (5).
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Thomsson, A., Witthöft, C.M. (2021). Bread making with sourdough and intact cereal and legume grains - effect on glycaemic index and glycaemic load. International Journal of Food Sciences and Nutrition. 72 (1). 134-142.
Status: Publicerad -
Ferawati, F., Zahari, I., Barman, M., Hefni, M.E., Ahlström, C., et al. (2021). High-Moisture Meat Analogues Produced from Yellow Pea and Faba Bean Protein Isolates/Concentrate : Effect of Raw Material Composition and Extrusion Parameters on Texture Properties. Foods. 10 (4).
Status: Publicerad -
Ferawati, F., Hefni, M.E., Östbring, K., Witthöft, C.M. (2021). The Application of Pulse Flours in the Development of Plant-Based Cheese Analogues : Proximate Composition, Color, and Texture Properties. Foods. 10 (9).
Status: Publicerad -
Liu, J., Hefni, M.E., Witthöft, C.M. (2021). Phenolic compounds in Swedish dried pulses : Characterization, retention and distribution during hydrothermal treatment processes. Journal of Food Composition and Analysis. 102.
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Bergström, M., Lennqvist, T., Fagerström, C., Witthöft, C.M. (2021). Simultaneous quantification of trimethylamine N-oxide, trimethylamine, choline, betaine, creatinine, and propionyl-, acetyl-, and L-carnitine in clinical and food samples using HILIC-LC-MS. Analytical and Bioanalytical Chemistry. 413. 5349-5360.
Status: Publicerad -
Liu, J., Hefni, M.E., Witthöft, C.M. (2020). Characterization of Flavonoid Compounds in Common Swedish Berry Species. Foods. 9 (3). 1-13.
Status: Publicerad -
Ferawati, F., Witthöft, C.M., Bergström, M. (2020). Characterization of volatile compounds in Swedish yellow and gray peas : implications for new legume‐based ingredients. Legume Science. 2 (4).
Status: Publicerad -
Röös, E., Carlsson, G., Ferawati, F., Hefni, M.E., Stephan, A., et al. (2020). Less meat, more legumes : prospects and challenges in the transition toward sustainable diets in Sweden. Renewable Agriculture and Food Systems. 35 (2). 192-205.
Status: Publicerad -
Steib, C.A., Johansson, I., Hefni, M.E., Witthöft, C.M. (2020). Diet and nutrient status of legume consumers in Sweden : a descriptive crosssectional study. Nutrition Journal. 19 (1). 1-10.
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Amann, L.S., Witthöft, C.M. (2019). A HPLC-UV Method for the Quantification of Phenolic Acids in Cereals. Food Analytical Methods. 12 (12). 2802-2812.
Status: Publicerad -
Östman, J.R., Müllner, E., Eriksson, J., Kristinsson, H., Gustafsson, J., et al. (2019). Glucose Appearance Rate Rather than the Blood Glucose Concentrations Explains Differences in Postprandial Insulin Responses between Wholemeal Rye and Refined Wheat Breads—Results from A Cross-Over Meal Study. Molecular Nutrition & Food Research. 63 (7). 1-9.
Status: Publicerad -
Ferawati, F., Hefni, M.E., Witthöft, C.M. (2019). Flours from Swedish pulses : Effects of treatment on functional properties and nutrient content. Food Science & Nutrition. 7 (12). 4116-4126.
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Witthöft, C.M., Moazzami, A. (2018). Plasma metabolite profiles in healthy women differ after intervention with supplemental folic acid v. folate-rich foods. Journal of Nutritional Science. 7. 1-9.
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Schaller, F., Witthöft, C.M. (2018). Betaine, choline and folate content in different cereal genotypes. Journal of Cereal Science. 80. 72-79.
Status: Publicerad -
Sonesson, U., Davis, J., Flysjo, A., Gustaysson, J., Witthöft, C.M. (2017). Protein quality as functional unit : A methodological framework for inclusion in life cycle assessment of food. Journal of Cleaner Production. 140 (Special Issue, Part 2). 470-478.
Status: Publicerad -
Nicolas, G., Witthöft, C.M., Vignat, J., Knaze, V., Huybrechts, I., et al. (2016). Compilation of a standardised international folate database for EPIC.. Food Chemistry. 193. 134-140.
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Shalaby, M.T., Mohamed, R.A., Elwa, A.M., Witthöft, C.M. (2016). Effect of a 12-Week Dietary Intervention with Folic Acid or Folate-Enhanced Foods on Folate Status in Healthy Egyptian Women. Food and Nutrition Sciences. 7. 1339-1351.
Status: Publicerad -
Röös, E., Karlsson, H., Witthöft, C.M., Sundberg, C. (2015). Evaluating the sustainability of diets-combining environmental and nutritional aspects. Environmental Science and Policy. 47. 157-166.
Status: Publicerad -
Witthöft, C.M., Hefni, M.E., Moazzami, A. (2015). Folic acid supplement induces changes in 1-carbon metabolism of healthy women compared to food folate. Annals of Nutrition and Metabolism. 67. 248-248.
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Shalaby, M.T., Witthöft, C.M. (2015). Folate content in faba beans (Vicia faba L.) - effects of cultivar, maturity stage, industrial processing, and bioprocessing. Food Science & Nutrition. 3 (1). 65-73.
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Witthöft, C.M. (2014). Folate content in processed legume foods commonly consumed in Egypt. Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie. 57 (1). 337-343.
Status: Publicerad -
Büttner, B.E., Witthöft, C.M., Domellöf, M., Hernell, O., Öhlund, I. (2014). Effect of type of heat treatment of breastmilk on folate content and pattern.. Breastfeeding Medicine. 9 (2). 86-91.
Status: Publicerad -
Büttner, B.E., Öhrvik, V.E., Köhler, P., Witthöft, C.M., Rychlik, M. (2013). Quantification of isotope-labeled and unlabeled folates and folate catabolites in urine samples by stable isotope dilution assay.. International Journal for Vitamin and Nutrition Research. 83 (2). 112-121.
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Witthöft, C.M. (2012). Effect of germination and subsequent oven-drying on folate content in different wheat and rye cultivars. Journal of Cereal Science. 56 (2). 374-378.
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Witthöft, C.M. (2012). Enhancement of the folate content in Egyptian pita bread.. Food & Nutrition Research. 56.
Status: Publicerad -
Bouckaert, K.P., Slimani, N., Nicolas, G., Vignat, J., Wright, A.J.A., et al. (2011). Critical evaluation of folate data in European and international databases : recommendations for standardization in international nutritional studies.. Molecular Nutrition & Food Research. 55 (1). 166-180.
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Witthöft, C.M. (2011). Increasing the folate content in Egyptian baladi bread using germinated wheat flour. Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie. 44 (3). 706-712.
Status: Publicerad -
Öhrvik, V.E., Witthöft, C.M. (2011). Human folate bioavailability. Nutrients. 3 (4). 475-490.
Status: Publicerad -
Büttner, B.E., Öhrvik, V.E., Witthöft, C.M., Rychlik, M. (2011). Quantification of isotope-labelled and unlabelled folates in plasma, ileostomy and food samples.. Analytical and Bioanalytical Chemistry. 399 (1). 429-439.
Status: Publicerad -
Öhrvik, V., Öhrvik, H., Tallkvist, J., Witthöft, C.M. (2010). Folates in bread : retention during bread-making and in vitro bioaccessibility. European Journal of Nutrition. 49 (6). 365-372.
Status: Publicerad -
Gurinović, M., Witthöft, C.M., Tepšić, J., Ranić, M., Hulshof, P.J.M., et al. (2010). Capacity development in food composition database management and nutritional research and education in Central and Eastern European, Middle Eastern and North African countries.. European Journal of Clinical Nutrition. 64 Suppl 3. S134-S138.
Status: Publicerad -
Öhrvik, V.E., Büttner, B.E., Rychlik, M., Lundin, E., Witthöft, C.M. (2010). Folate bioavailability from breads and a meal assessed with a human stable-isotope area under the curve and ileostomy model.. American Journal of Clinical Nutrition. 92 (3). 532-538.
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Öhrvik, V., Tabekha, M., Witthöft, C.M. (2010). Folate content in foods commonly consumed in Egypt. Food Chemistry. 121 (2). 540-545.
Status: Publicerad -
Gurinovic, M.A., Oshaug, A., Finglas, P., Glibetic, M., Witthöft, C.M., et al. (2009). Capacity building in food composition data base in central and eastern Europe, Middle east and North Africa countries : Successful collaboration between EUROFIR and other networks. Annals of Nutrition and Metabolism. 55 (Supplement 1). 565-565.
Status: Publicerad -
Augustin, K., Frank, J., Augustin, S., Langguth, P., Öhrvik, V., et al. (2009). Green tea extracts lower serum folates in rats at very high dietary concentrations only and do not affect plasma folates in a human pilot study.. Journal of Physiology and Pharmacology. 60 (3). 103-108.
Status: Publicerad -
Pavlovic, M., Witthöft, C.M., Hollman, P., Hulshof, P.J.M., Glibetic, M., et al. (2009). Training and capacity building in central and eastern Europe through the EuroFIR and CEE networks. Food Chemistry. 113 (3). 846-850.
Status: Publicerad -
Hollman, P.C.H., Witthöft, C.M., Busstra, M.C., Elburg, L., Hulshof, P. (2009). Training aspects in the use and production of food composition databases. The EuroFIR experience. Food Chemistry. 113 (3). 842-845.
Status: Publicerad -
Öhrvik, V.E., Olsson, J.C., Sundberg, B.E., Witthöft, C.M. (2009). Effect of 2 pieces of nutritional advice on folate status in Swedish women : a randomized controlled trial.. American Journal of Clinical Nutrition. 89 (4). 1053-1058.
Status: Publicerad -
Van Guelpen, B., Hultdin, J., Johansson, I., Witthöft, C.M., Weinehall, L., et al. (2009). Plasma folate and total homocysteine levels are associated with the risk of myocardial infarction, independently of each other and of renal function. Journal of Internal Medicine. 266 (2). 182-195.
Status: Publicerad -
Öhrvik, V., Witthöft, C.M. (2008). Orange juice is a good folate source in respect to folate content and stability during storage and simulated digestion. European Journal of Nutrition. 47 (2). 92-98.
Status: Publicerad -
Öhrvik, V., Witthöft, C.M. (2007). Can foods naturally high in folate improve folate status? : Results from an intervention trial. Annals of Nutrition and Metabolism. 51 (suppl 1). 204-204.
Status: Publicerad -
Witthöft, C.M., Arkbåge, K., Johansson, M., Lundin, E., Berglund, G., et al. (2006). Folate absorption from folate-fortified and processed foods using a human ileostomy model.. British Journal of Nutrition. 95 (1). 181-187.
Status: Publicerad -
Verwei, M., Arkbåge, K., Groten, J.P., Witthöft, C.M., Vandenberg, H., et al. (2005). The effect of folatebinding proteins on bioavailability of folate from milk products. Trends in Food Science & Technology. 16 (6-7). 307-310.
Status: Publicerad -
Van Guelpen, B., Hultdin, J., Johansson, I., Stegmayr, B., Hallmans, G., et al. (2005). Folate, vitamin B12, and risk of ischemic and hemorrhagic stroke : a prospective, nested case-referent study of plasma concentrations and dietary intake.. Stroke. 36 (7). 1426-1431.
Status: Publicerad -
Arkbåge, K., Witthöft, C.M., Fonden, R., Jägerstad, M. (2003). Retention of vitamin B-12 during manufacture of six fermented dairy products using a validated radio protein-binding assay. International Dairy Journal. 13 (2-3). 101-109.
Status: Publicerad -
Strålsjö, L.M., Witthöft, C.M., Sjöholm, I.M., Jägerstad, M.I. (2003). Folate content in strawberries (Fragaria x ananassa) : effects of cultivar, ripeness, year of harvest, storage, and commercial processing.. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 51 (1). 128-133.
Status: Publicerad -
Verwei, M., Arkbåge, K., Havenaar, R., Van Den Berg, H., Schaafsma, G., et al. (2003). Folic acid and 5-methyltetrahydrofolate in fortified milk are bioaccessible as determined in a dynamic in vitro gastrointestinal model.. Journal of Nutrition. 133 (7). 2377-2383.
Status: Publicerad -
Havenaar, R., Verwei, M., Olivares, A.B., Arkbage, K., Ros, G., et al. (2003). Folate bioaccessibility from various food products studied in a dynamic in vitro gastrointestinal model.. Journal of Nutrition. 133 (11). 3862S-3863S.
Status: Publicerad -
Arkbåge, K., Verwei, M., Havenaar, R., Witthöft, C.M. (2003). Bioaccessibility of folic acid and (6S)-5-methyltetrahydrofolate decreases after the addition of folate-binding protein to yogurt as studied in a dynamic in vitro gastrointestinal model.. Journal of Nutrition. 133 (11). 3678-3683.
Status: Publicerad -
Strålsjö, L., Åhlin, H., Witthöft, C.M., Jastrebova, J. (2003). Folate determination in Swedish berries by radioprotein-binding assay (RPBA) and high performance liquid chromatography (HPLC). European Food Research and Technology. 216 (3). 264-269.
Status: Publicerad -
Jastrebova, J., Witthöft, C.M., Grahn, A., Svensson, U., Jagerstad, M. (2003). HPLC determination of folates in raw and processed beetroots. Food Chemistry. 80 (4). 579-588.
Status: Publicerad -
Witthöft, C.M., Strålsjö, L., Berglund, G., Lundin, E. (2003). A human model to determine folate bioavailability from food: A pilot study for evaluation. Scandinavian Journal of Nutrition/Næringsforskning. 47 (1). 6-18.
Status: Publicerad -
Finglas, P.M., Witthöft, C.M., Vahteristo, L., Wright, A.J.A., Southon, S., et al. (2002). Use of an oral/intravenous dual-label stable-isotope protocol to determine folic acid bioavailability from fortified cereal grain foods in women.. Journal of Nutrition. 132 (5).
Status: Publicerad -
Johansson, M., Witthöft, C.M., Bruce, A., Jägerstad, M. (2002). Study of wheat breakfast rolls fortified with folic acid : The effect on folate status in women during a 3-month intervention. European Journal of Nutrition. 41 (6). 279-286.
Status: Publicerad -
Strålsjö, L., Arkbåge, K., Witthöft, C.M., Jägerstad, M. (2002). Evaluation of a radioprotein-binding assay (RPBA) for folate analysis in berries and milk. Food Chemistry. 79 (4). 525-534.
Status: Publicerad -
Johannesson, L.M., Witthöft, C.M., Jägerstad, M. (2002). Folate content in strawberries - Effects of storage, ripeness and cultivar. Acta Horticulturae. 567. 809-812.
Status: Publicerad -
Forssén, K.M., Jägerstad, M.I., Wigertz, K., Witthöft, C.M. (2000). Folates and dairy products : a critical update.. Journal of the American College of Nutrition (Print). 19 (2 Suppl). 100S-110S.
Status: Publicerad -
Witthöft, C.M., Forssén, K., Johannesson, L., Jägerstad, M. (1999). Folates - Food sources, analyses, retention and bioavailability. Scandinavian Journal of Nutrition/Næringsforskning,. 43 (4). 138-146.
Status: Publicerad -
Maunder, P., Finglas, P.M., Mallet, A.I., Mellon, F.A., Razzaque, M.A., et al. (1999). The synthesis of folic acid, multiply labelled with stable isotopes, for bio-availability studies in human nutrition. Journal of the Chemical Society-Perkin Transactions 1. (10). 1311-1323.
Status: Publicerad -
Finglas, P.M., Wigertz, K., Vahteristo, L., Witthöft, C.M., Southon, S., et al. (1999). Standardisation of HPLC techniques for the determination of naturally-occurring folates in food. Food Chemistry. 64 (2). 245-255.
Status: Publicerad -
Vahteristo, L., Finglas, P.M., Witthöft, C.M., Wigertz, K., Seale, R., et al. (1996). Third EU MAT intercomparison study on food folate analysis using HPLC procedures. Food Chemistry. 57 (1). 109-111.
Status: Publicerad
Artikel i tidskrift (Övrigt vetenskapligt)
-
Åkesson, A., Söderlund, F., Bärebring, L., Christensen, J.J., Olsen, T., et al. (2023). Preparatory work for the update of the tolerable upper intake levels for folic acid/folate. EFSA Supporting Publications. 20 (5).
Status: Publicerad
Artikel i tidskrift (Övrigt (populärvetenskap, debatt))
-
Carlsson, G., Röös, E., Stephan, A., Tidåker, P., Witthöft, C.M. (2018). ”Ät hälften så mycket kött och mer ärtor och bönor”. Dagens Nyheter.
Status: Publicerad
Kapitel i bok, del av antologi (Refereegranskat)
- Hefni, M.E., Witthöft, C.M. (2016). Egyptian Legumes and Cereal Foods : Traditional and New Methods for Processing. Mediterranean Foods : Composition and Processing. Boca Raton, FL, CRC Press. 102-120.
- Witthöft, C.M., Hefni, M.E. (2016). Folic acid and Folates : Physiology and Health Effects. The Encyclopedia of Food and Health. Elsevier. 724-730.
Kapitel i bok, del av antologi (Övrigt vetenskapligt)
- Witthöft, C.M. (2011). Vitamins : Folates. Encyclopedia of Dairy Sciences. Academic Press. 678-686.
- Witthöft, C.M. (2011). Analytical Methods to Assess the Bioavailability of Water-Soluble Vitamins in Food : Exemplified by Folate. Fortified Foods with Vitamins : Analytical Concepts to Assure Better and Safer Products. Wiley-VCH Verlagsgesellschaft. 21-36.
Konferensbidrag (Refereegranskat)
- Witthöft, C.M., Jägerstad, M., Bitsch, I. (1999). Folate content and bioavailability in food using HPLC-methods and a human model. VITAMINE UND ZUSATZSTOFFE IN DER ERNAHRUNG VON MENSCH UND TIER. 109-114.
- Drachner, S., Witthöft, C.M., Bitsch, I. (1995). The bioavailability of 5-CHO-tetrahydrofolic acid in man. VITAMINS AND ADDITIVES IN HUMAN AND ANIMAL NUTRITION. 288-291.
- Hensel, A., Witthöft, C.M., Bitsch, I. (1995). HPLC analytic of food folates (4.EU MAT folate program). VITAMINS AND ADDITIVES IN HUMAN AND ANIMAL NUTRITION. 296-299.
Rapport (Övrigt (populärvetenskap, debatt))
- Fridolfsson, E., Augustsson, A., Forss, J., Larsson, P., Waldenström, J., et al. (2021). Förstudie kring hållbar vattenförsörjning i södra Sverige. Linnéuniverstitetet. 17.
Konstnärlig output (Övrigt (populärvetenskap, debatt))
-
Hadziabdic, E., Brodén, K., Lilja, Å., Bratt, A.S., Sandgren, A., et al. (2024). ohållbart många ohälsosamma haikus om hållbar hälsa. Linnaeus University Press.
Seriealbum med haikus och illustrationer på temat Hållbar hälsa
.