Daiana de Oliveira

Daiana de Oliveira

Professor
Institutionen för biologi och miljö Fakulteten för hälso- och livsvetenskap
Spara kontaktuppgifter Ladda ner bild

Jag är professor i välfärd för lantbruksdjur, med bakgrund inom husdjursvetenskap. Min forskning täcker in olika arter, inklusive både idisslare och enmagade djur, och sträcker sig över såväl intensiva som extensiva jordbrukssystem.

Under min karriär har jag drivits av en fascination för att förstå enskilda djur. Denna passion har lett mig att utforska forskningsämnen relaterade till positiv välfärd, inklusive att ställa grundläggande frågor om deras beteendeutveckling och undersöka djurens känslomässiga sfär och hur deras miljö kan forma deras livskvalitet.

Jag är också intresserad av praktiska tillämpningar, med fokus på hur vi kan översätta vår förståelse för djurens behov till konkreta resultat på gårdsnivå, genom att utvärdera boende- och hanteringssystem som kan stödja sådana mål. Dessutom är det en viktig del av min forskningsagenda att adressera djurvälfärd inom ramen för hållbarhet och klimatförändringar. Jag är engagerad i att samarbeta med intressenter och beslutsfattare för att främja dessa mål.

Forskning

För att sammanfatta mitt forskningsarbete har jag grupperat det i tre huvudlinjer, som är kopplade till och bygger på varandra:

  1. a) Positiv välfärd och djurs känslomässiga sfär
  2. b) Programmering i ett tidigt skede av livet – beteende och hälsa
  3. c) Hållbara produktionssystem och djurvälfärd

 

För närvarande är jag engagerad i olika projekt på både nationell och europeisk nivå. Här är en kort översikt över pågående initiativ:

PATHWAYS: I detta projekt har jag rollen som projektledare och samarbetar med Dr. Laurence Smith gällande samordningen av projektet. Jag är också verksamhetsledare för European Stakeholders engagement (multi-actor platform). PATHWAYS är ett omfattande Horizon 2020-projekt med en budget på 9 miljoner euro, med syfte att främja hållbarhet inom den europeiska boskapssektorns försörjnings- och produktionskedjor. Projektet, som sträcker sig från 2021 till 2026, syftar till att identifiera och främja hållbara metoder i hela branschen. Med ett imponerande konsortium av 32 partners från 12 länder, förenar PATHWAYS universitet, institut och olika intressenter som kollektivt är engagerade i att främja hållbarhet inom boskapssektorn. Läs mer på projektets hemsida.

Re-Livestock: I detta projekt är jag delaktig i djurvälfärdsuppgiften, som delas med ytterligare två kollegor (Harry Blokhuis och Lindsay Whistance). Re-Livestock (Facilitating innovation for resilient livestock farming systems) är ett stort Horizon Europe-projekt med en budget på över 10 miljoner euro och 37 partners, inklusive från universitet, institut och intressenter från Europa och Australien. Re-Livestocks mål är att bedöma och främja införandet av innovativa metoder över olika skalor (djur, flock, gård, sektor och region) för att minska växthusgasutsläppen från boskapsjordbrukssystem. Dessutom syftar projektet till att öka dessa systems motståndskraft mot potentiella klimatförändringseffekter. Min uppgift i detta projekt är att identifiera faror och indikatorer som kan skada djurvälfärden, validera analysen i nuvarande system och bedöma innovativa metoder för att mildra negativa effekter av klimatförändringar.

EFSA – Risk based model for dairy herd welfare- field data collection

Green Deal och Farm to Fork-strategin understryker vikten av högre standarder för djurvälfärd i framtida EU:s jordbrukspolitik. Som en del av detta finns det en plan för att koppla CAP-finansiellt stöd till medlemsstaterna med välfärdsindikatorer. För närvarande finns det dock en brist på enkla, tillförlitliga välfärdsindikatorer som enkelt kan samlas in över hela EU för att identifiera gårdar med risk för dålig välfärd. Även om dödlighet har föreslagits som en indikator, är den inte tillräckligt känslig som en välfärdsproxy. Som svar på Europeiska kommissionens begäran utvecklade djurvälfärdsteamet vid EFSA:s BIOHA-enhet en riskbaserad modell för att bedöma välfärden hos mjölkkor på gårdsnivå. Denna modell, detaljerad i EFSA AHAW-panelen (2023), innefattar ytterligare variabler vid sidan av dödlighet. Även om den har potential för övervakning av mjölkkors välfärd i EU, behöver den testas med data från kommersiella besättningar innan den kan tillämpas. Det slutliga målet med detta projekt är att förädla denna riskbaserade modell för att tjäna som grund för framtida övervakning av välfärden hos mjölkkor i EU.

The individual matters: linking personality in dairy cattle to health, performance and welfare

Forskarteam: Daiana de Oliveira (ledare), Harry Blokhuis, Carlos Hernandez, Linda Keeling, Hanne Lovlie, Kirste McCrea (doktorand)

Det nuvarande mjölksystemet är utformat för ett genomsnittligt djur, men kor uppvisar betydande individuella variationer i fysiologi och beteende. Följaktligen kan vissa individer vara mindre anpassade till sin miljö och den omsorg som tillhandahålls. För att främja hållbart mjölkjordbruk, som tar hänsyn till ekonomiska, miljömässiga och sociala aspekter, är fokus på individuell effektivitet, livslängd och hög livskvalitet avgörande. Förståelsen för individualitet är av yttersta vikt för att uppnå dessa mål. Detta projekt syftar till att utvidga och förädla forskningen om personlighet hos mjölkkor, och generera praktisk kunskap med potentiella gårdstillämpningar. Genom att förstå kornas personligheter strävar vi efter att främja förbättrad välfärd och hälsa hos mjölkkor. Våra mål inkluderar att förstå hur personligheten utvecklas genom en kos liv och att utforska huruvida en mer stimulerande och varierad miljö under uppfödningen främjar utvecklingen av anpassningsbara drag, vilket resulterar i motståndskraftiga och robusta djur. Ett andra mål är att identifiera personlighetsdrag som kan fungera som prediktorer för risker, såsom hälsoproblem, därigenom förbättras den övergripande välfärden.

FUnctional Length of Life (FULL) - a better indicator of the length of life of dairy cows

Forskarteam: Nils Fall (ledare), Daiana de Oliveira, Karin Alvåsen, Lisa Ekman, Ulf Emanuelson

Projektet syftar till att utveckla FULL (Functional Length of Life)), ett mått för att bedöma livskvaliteten hos mjölkkor genom att kombinera deras livslängd med deras funktionella välbefinnande i besättningsmiljön. Vi kommer att samla in data om händelser som påverkar en kos välfärd och kvantifiera deras inverkan i termer av omfattning och varaktighet. Genom att använda expertkunskap planerar vi att identifiera dessa händelser och deras konsekvenser, och tillämpa denna information på data från svenska mjölkkobesättningar för att analysera FULL:s distributionsegenskaper och säkerställa dess giltighet. Resultatet kommer att vara ett mått som inte bara mäter en mjölkkos livslängd (LL) utan också justerar för uppskattade välfärdseffekter, vilket ger en mer exakt uppskattning av kons funktionella liv. Dessutom förväntar vi oss att upptäcka systematiska effekter kopplade till FULL, vilket belyser variationer och dess samband med ekonomin på mjölkgårdar. Detta projekt adresserar direkt de uttryckta behoven hos svenska mjölkbönder och erbjuder lovande utsikter för implementering och betydande förbättringar i djurvälfärd och produktivitet.

Toilet training: an innovative approach towards increased welfare and sustainability of dairy farming

Forskarteam: Harry Blokhuis (ledare), Daiana de Oliveira, Elke Hartmann, Else Veerbek, Jan Langbein, Anette Wichman

Tidig forskning om toalett-träning för nötkreatur visar potential för att förbättra djurvälfärden och gynna mjölkindustrin och konsumentuppfattningar. Medan insatser har gjorts i länder som Nederländerna, Tyskland och Kanada, saknas publicerat arbete om att utvidga toalett-träningen från urinering till avföring hos nötkreatur. Detta gap presenterar praktiska utmaningar, såsom behovet av att träna om äldre djur. För att adressera detta syftar vi till att ge evidensbaserade förslag för toalett-träning av kvigor, med stöd av expertis från intressenter inom mejeriindustrin och forskare specialiserade på boskapsskötsel, bedömning av djurvälfärd och djurens kognition och träning. Vårt projekt syftar till att uppnå tre huvudmål: För det första att identifiera de bästa metoderna för toalett-träning och utvärdera i vilken utsträckning det går att träna upp avföringsbeteende hos kvigor. För det andra att bedöma bevarandet av toalett-beteende över tid och mäta dess effekter på renlighet och djurvälfärd. Slutligen att utforska hur toalett-träning påverkar andra kognitiva förmågor och inlärning hos kvigor.

Uppdrag

  • Medlem i ledningsgruppen för Welfare Quality Network. Nätverket består av tidigare medlemmar i Welfare Quality®-projektet och arbetar för att upprätthålla och uppdatera bedömningsprotokollen och främja relevant forskning om bedömning av djurvälfärd.
  • Djurvälfärdsexpert vid EURCAW Ruminants & Equines (European Union Reference Centre for Animal Welfare - EURCAW ruminants & equines