David Calås

David Calås

Universitetslektor
Institutionen för idrottsvetenskap Fakulteten för samhällsvetenskap
Spara kontaktuppgifter Ladda ner bild

Jag är sedan januari 2025 verksam på fakulteten för samhällsvetenskap. Min forskning fokuserar på organisering och entreprenörskap på idrottens och kulturens fält.

Undervisning

Jag undervisar huvudsakligen på kandidatprogrammet Coaching & Sport Management (Växjö) och Idrottsvetenskapligt masterprogram.

bl.a. Kursansvarig för:

  • 1IV324 Ekonomistyrning inom Idrotten 1
  • 2IV324 Ekonomistyrning inom Idrotten 2
  • 1IV330 Sport Management 2 - Organisationsutveckling
  • 1IV225 Entreprenörskap med inriktning mot hälsopromotion

 

Forskning

I min avhandling, Entrepreneurship as Organizing Desire (2023), följde jag skapandet av en privat konsthallssatsning i norra Sverige under flera år, och utforskade hur en sådan satsning kan förstås som en uppsättning sociala praktiker för organisationstillblivelse. Mitt analysarbete utgick dels från ett filosofiskt perspektiv där begreppet "begär" [eng. desire] fick en ledande roll, samt en läsning av Pierre Bourdieus sociologiska ramverk utifrån begärsfilosofin [eng. philosophies of desire]. Avhandlingens huvudsakliga bidrag är att forma en förståelse för entreprenörskap som organiserandet av olika och komplexa begärsförhållanden, samt hur entreprenöriella praktiker omfattar olika försök att medla, omkoda, övertyga, och inviga andra intressenter i organisationsskapandets ändamålsenligheter.

Uppdrag

 

Programansvarig, Coaching & Sport Management (start HT25).

Drivhuset, styrelseledamot (2018–2022) och ordförande (2022/2023).

Skolnätverket LUFEK, grundare och nätverksansvarig (2021–2024) för Lärare som Undervisar i Företagsekonomi, finansierat av Regionalt Utvecklingscentrum (RUC). Under 2024 representerade jag Ekonomihögskolan i Skolsamordningsgruppen, RUC.

AACSB accredited

Vi är kvalitetscertifierade

Ekonomihögskolan och Linnéuniversitetet är ackrediterade av The Association to Advance Collegiate Schools of Business, AACSB. 

Läs mer om AACSB

Publikationer

Artikel i tid­skrift (Referee­granskat)

Konferens­bidrag (Referee­granskat)

Kapitel i bok, del av antologi (Referee­granskat)

Bok (Övrigt veten­skapligt)

Doktors­avhandling, mono­grafi (Övrigt veten­skapligt)