Dennis Martinsson

Dennis Martinsson

Universitetslektor
Institutionen för rättsvetenskap Fakulteten för samhällsvetenskap
Spara kontaktuppgifter Ladda ner bild

Undervisning

Nuvarande undervisning

Jag undervisar om straffrätt i bred bemärkelse, det vill säga om brott och straff i en vid mening. Min undervisning inkluderar framför allt straffrättens allmänna del, det vill säga de allmänna regler, normer och principer som är relevanta att beakta för att avgöra om en gärning utgör ett brott och därmed är straffbar. Undervisningen inkluderar också straffrättens speciella del, alltså enskilda brottstyper, liksom metodologiska aspekter på straffrätten och straffrättens roll i en vidare samhällskontext.

Tidigare undervisningserfarenhet i korthet

Jag har gedigen och omfattande erfarenhet av undervisning i juridik på grundnivå och avancerad nivå från flera svenska lärosäten. Jag har framför allt undervisat på olika obligatoriska och valbara kurser på avancerad nivå inom ramen för juristutbildningen, främst vid Stockholms universitet. Jag har också stor erfarenhet varit kursansvarig på kurser i straffrättsämnet på både grundnivå och avancerad nivå.

Gällande min undervisning på grundnivå har jag exempelvis - och utöver grundkursen i straffrätt - undervisat i Juridisk introduktionskurs (JIK) och grundkursen i förvaltningsrätt och förvaltningsprocess. På avancerad nivå har jag undervisat på de obligatoriska kurserna i allmän rättslära och rättsinformatik, liksom på de valbara kurserna Straffrätt och samhälle, Straffrättens allmänna del, Juridisk metodlära och Miljörätt.

Jag har också undervisat om straffrättens allmänna del på Polisprogrammet vid Södertörns högskola.

Jag har betydande erfarenhet av att - inom ramen för juristutbildningen vid flera lärosäten - handleda och examinera examensarbeten (D-uppsatser) i straffrätt om 30 hp och självständiga arbeten (C-uppsatser) i straffrätt om 15 hp.

Tidigare pedagogiskt utvecklings- och kvalitetsarbete

I rollen som kursansvarig för kurser i straffrätt på både grundnivå och avancerad nivå har jag varit aktiv i att utveckla och kvalitetssäkra dessa kurser, där ambitionen har varit att nå en hög akademisk kvalitet, som syftar till att få studenterna att kunna inta ett kritiskt och akademiskt förhållningssätt. Genom att inkludera olika perspektiv inom de straffrättsliga kurserna och att se juridiken utifrån olika synvinklar och genom att fortlöpande synliggöra och problematisera straffrättens roll i samhället samt att utgå från problembaserat lärande, möjliggörs och uppmuntras att studenterna aktivt intar ett akademiskt förhållningssätt och ges verktyg både inför fortsatta studier och inför yrkesrollen. För att i praktiken genomföra detta är en utgångspunkt i all min undervisningspraktik att använda juridiskt material (rättsfall, dokument från lagstiftningsprocessen, remissyttranden o.s.v.) för att väcka större frågor om exempelvis juridisk metod, juridikens funktion och roll i samhället. Som ett led i kvalitetsarbetet säkrade jag alltid att respektive kurs innehåll hänger samman, där konstruktiv länkning (alltså att förväntade studieresultat, undervisning och examination ska hänga ihop) givetvis utgör ett viktigt led i mitt fortlöpande pedagogiska arbete.

Högskolepedagogiska kurser

Jag har genomgått högskolepedagogisk utbildning motsvarande 30 hp. Jag har bland annat genomgått följande kurser:

- Moving feedback forward
- Pedagogisk ledarskap, fördjupande kurs i universitetspedagogik.
- Universitetslärarutbildning 2: För dig som undervisar inom juridik
- Universitetslärarutbildning 1

Övriga högskolepedagogiska insatser

Från januari 2021 till september 2023 ingick jag i redaktionen för Aktuell högskolepedagogisk forskning som är en del av Centrum för universitetslärarutbildning vid Stockholms universitet. I rollen som redaktionsmedlem uppmärksammade jag och mina kollegor olika nya forskningsrön och studier inom högskolepedagogik, där vi sammanfattade och kontextualiserade dessa studier för att sprida dem till andra universitetslärare.

Jag har - både på egen hand och tillsammans med kollegor - vid olika högskolepedagogiska konferenser presenterat olika högskolepedagogiska frågor.

Forskning

Jag disputerade i september 2016 vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet i ämnet straffrätt och titeln på min avhandling är Om straffrättsvillfarelse. Min forskning är i huvudsak inriktad mot frågor inom straffrättens allmänna del, det vill säga de generella normer, regler och principer som anger de grundläggande förutsättningarna för att konstatera om en gärning är straffbar.

Min forskning omfattar också kriminalpolitiska eller rättspolitiska frågeställningar och jag är särskilt intresserad av trender och tendenser i den samtida kriminalpolitiken samt utvecklingen av den politiska retoriken i frågor om brott och straff.

I viss utsträckning inkluderar min forskning också vissa straffprocessrättsliga teman, såsom resning i brottmål och jurisdiktion (när svensk domstol kan döma över brott som begåtts utomlands).

Bland mina vetenskapliga publikationer finns också - om än i mindre utsträckning - texter som fokuserar på vissa brott, exempelvis den svenska våldtäktsregleringen och internationella brott som har varit föremål för prövning i svenska domstolar.

Publikationer

Artikel i tid­skrift (Övrigt (populär­vetenskap, debatt))

Kapitel i bok, del av antologi (Övrigt veten­skapligt)

Konferens­bidrag (Övrigt veten­skapligt)

Samlings­verk (redaktör­skap) (Övrigt veten­skapligt)

Övrigt (Övrigt veten­skapligt)