Elin-Sofie Forsgärde

Elin-Sofie Forsgärde

Universitetslektor
Institutionen för hälso- och vårdvetenskap Fakulteten för hälso- och livsvetenskap
Spara kontaktuppgifter Ladda ner bild

Elin-Sofie arbetar heltid som Universitetslektor och forskare i EU projektet WELL CARE som koordineras av NKA Linnéuniversitetet.

Undervisning

Ingen undervisning för närvarande.

Forskning

Min forskning handlar om integrerad vård, dvs en hållbar samverkan mellan organisationer, professioner och individer. En förutsättning för integrerad vård är att alla involverade i vården har ett gemensamt mål, dvs. att ge och få en vård och omsorg som är anpassad efter patientens och anhörigas behov.

Tack vare en positiv utveckling av medicinsk behandling och förbättrade socioekonomiska förhållanden ökar möjligheten för oss att leva längre. När andelen personer över 65 år ökar i befolkningen ökar även deras behov av vård. Hög ålder och multisjukdom gör dock tex att bedömning av vård/vårdbehov blir komplex. Hälso- och sjukvårdens organisation snarare än patientens behov har länge styrt var patienter över 65 och äldre får vård. En konsekvens av detta är att patienter transporteras med ambulans till akutmottagning även om vården kunde ha tillgodosetts i patientens närmiljö, tex i hemmet eller på vårdcentralen.

Integrerad vård behöver utvecklas på både organisations-, professions- och individnivå eftersom att de olika nivåerna är beroende av varandra. Ett exempel på integrerad vård på organisations- och professionsnivå är utökad samverkan mellan primärvård och ambulanssjukvård. Ett exempel på integrerad vård på professions- och individnivå är utökad samverkan mellan tex hemsjukvårdspersonal och anhörig som ger vård, hjälp och stöd till sin närstående. 

Att besluta om optimal vård/vårdnivå är svårt för alla inblandade och det finns behov av stöd. Resultatet i min avhandling visar att då integrerad vård på alla nivåer existerar kan ett DIALOGBASERAT BESLUTSSTÖD ge stöd i beslut för alla involverade. För integrerad vård och dialogbaserat beslutsstöd behöver tillit och ett gemensamt mål existera, när detta finns möjliggörs en ökad helhetsförståelse och konsensus i beslutsfattande om en vård/vårdnivå som är anpassad till patienten och de anhörigas behov.

Publikationer

Artikel i tid­skrift (Referee­granskat)

Konferens­bidrag (Referee­granskat)

Konferens­bidrag (Övrigt veten­skapligt)

Doktors­avhandling, samman­läggning (Övrigt veten­skapligt)

Artikel i tid­skrift (Övrigt (populär­vetenskap, debatt))

Konferens­bidrag (Övrigt (populär­vetenskap, debatt))