Profilbild

Erika Lagerbielke

Professor
Institutionen för design Fakulteten för konst och humaniora
Spara kontaktuppgifter Ladda ner högupplöst bild

"Det är omsorg om detaljerna som gör enkelheten vacker".

Erika Lagerbielke är professor i glasdesign på Linnéuniversitetet, tillika frilansdesigner i det egna företaget Erika Lagerbielke & Co AB.

Hon arbetar med utveckling av glasdesignämnet, forskning samt regional samverkan. Hennes forskningsfält är måltidens artefakter och deras relation till samhälleliga värderingar och samhällsutvecklingen, samlat i begreppet "Måltidens teater".  Hennes forskningsintressen är  

  • The importance of artefacts to the meal experience
  • The cultural heritage in glass
  •  A sustainable approach to glass development

Hon har deltagit i forskningsprojekt i samarbete med Restaurang- och Hotellhögskolan/Örebro universitet, Smart Housing Småland och RISE glas. Hon arbetar även med konstnärlig forskning inom glas, i synnerhet genom den egna verksamheten som frilansdesigner. 

Erika Lagerbielke arbetar aktivt med samverkan i regeringsuppdraget "Glasrikeuppdraget", exempelvis med projektet Glasrikets arkiv och samlingar och är LNUs representant i Swedish GlasNet. 

Erika Lagerbielke är medlem i ett flertal nätverk relaterat till kunskap om måltid, exempelvis Måltidsakademien, Commensality Network Uppsala Universitet, Svenska Dryckesakademein och Smålands och Ölands Gastronomiska Akademi. Hon är också ledamot av Smålands Akademi.

Erika Lagerbielke arbetar både praktiskt och strategiskt inom designfältet samt som skribent och föredragshållare. Hon är känd som glasdesigner, framför allt av vinglas, och har sedan mer än trettio år ett nära samarbete med Orrefors. Hon arbetar även med unika designuppdrag som Linnéuniversitetets rektorskedja, Sigfridskräklan för Växjö Stift och "Bröllopsservisen", riksdagens och regeringens bröllopsgåva till Kronprinsessparet 2010. Erika Lagerbielke har haft ett stort antal utställningar i Sverige och internationellt. Hon har belönats med Prins Eugen-medaljen av kungen 2010, samt S:t Eriks-medaljen av Stockholms stad 2014.

Undervisning

Undervisning inom kursen Glasdesign.

Forskning

Nyligen genomförd konferens i samarbete med Kulturparken Småland: Nordic Utility Glass Conference 2017; Glass, dining and design. Presentation: Like or dislike, the importance of being in tune. Workshop: Glass tasting, a sensory experience.

FOI-studie Eternal Glass i samarbete med RISE Glas.

FOI-studie Alla talar om boende, ett samarbete mellan LNU och Smart Housing Småland.

Uppdrag

Samverkan inom Glasriketuppdraget, exemplevis Glasrikets Arkiv och samlingar.

Film: Måltidens teater

Publikationer

Rapport (Övrigt veten­skapligt)

Artikel i tid­skrift (Övrigt (populär­vetenskap, debatt))

Bok (Övrigt (populär­vetenskap, debatt))

Kapitel i bok, del av antologi (Övrigt (populär­vetenskap, debatt))

Konstnärlig output (Övrigt (populär­vetenskap, debatt))