Gustav Wollentz

Gustav Wollentz

Universitetslektor
Institutionen för kulturvetenskaper Fakulteten för konst och humaniora
Spara kontaktuppgifter Ladda ner bild

Jag är arkeolog med särskild inriktning på kritiska kulturarvsstudier. Jag disputerade 2018 på Kiel Universitet i Tyskland med fokus på svåra kulturarv. Därefter arbetade jag som projektledare, forskare samt föreståndare för Nordiskt centrum för kulturarvspedagogik (NCK) i Östersund, där frågor kring lärande och pedagogik inom kulturarvssektorn var centrala. Sedan februari 2024 arbetar jag som universitetslektor på Linnéuniversitetet. 

Undervisning

Jag är programansvarig för programmet Kulturarv i samtid och framtid, och undervisar i flera av programmets kurser, exempelvis Kulturpolitikens möjligheter och begränsningar och Kulturarv, entreprenörskap och projekt. Jag undervisar även i arkeologi I, II och III. 

Forskning

Min forskning är bred men hör framförallt hemma inom fältet kritiska kulturarvsstudier. Jag disputerade på svåra kulturarv, där jag arbetade mycket i Bosnien och Hercegovina och Kosovo, men även i Sverige, med frågor som berörde minne, identitetet, tid och plats i relation till svårt kulturarv.

Efter min avhandling så har fokus hamnat främst inom tre områden:

1). Kulturarvsframtider, med fokus på hur kulturarvssektorn kan bli mer framtidsmedveten samt hur framtiden redan är närvarande i att forma olika typer av kulturarv. I anslutning till detta har jag arbetat med ICCROM där vi använt verktyg från Strategic Foresight för att förhålla oss till olika typer av framtider för kulturarvssektorn på en global nivå.

2). Kulturarv och lärande, med fokus på kulturarvspedagogik, medskapande, lärande genom sociala rum, och digitala verktyg för lärande och delaktighet.

3). Kulturarv och mångfald, med fokus på hur kulturarvssektorn kan bli bättre på att vara relevant inom en samtid och framtid med en allt större mångfald, där traditionella ingångar till vad kulturarv är tenderar att vara exkluderande. Frågor kring tillhörighet och vilken roll kulturarv kan ha för att skapa en känsla av hem är väsentliga här. 

Publikationer

Artikel i tid­skrift (Referee­granskat)

Artikel i tid­skrift (Övrigt (populär­vetenskap, debatt))

Bok (Referee­granskat)

Bok (Övrigt veten­skapligt)

Kapitel i bok, del av antologi (Referee­granskat)

Kapitel i bok, del av antologi (Övrigt veten­skapligt)

Konferens­bidrag (Referee­granskat)

Rapport (Referee­granskat)

Rapport (Övrigt veten­skapligt)

Samlings­verk (redaktör­skap) (Referee­granskat)

Konstnärlig output (Övrigt (populär­vetenskap, debatt))

  • Holtorf, C., Frid, P., Brodén, K., Dahlgren, C., Jansson, R., et al. (2021). Tillbaka till framtiden. Växjö och Kalmar, Linnaeus University Press.

    Utställningsyta 4x4x2,2 meter. Faktatavlor, interaktiv datorsimulering av framtidsvisioner, konstnärlig tolkning av forskningsområdet Heritage futures, fotovägg samt TV-skärmar med filmer och animering om forskningen.

    .