Hans Sternudd

Hans Sternudd

Professor
Institutionen för musik och bild Fakulteten för konst och humaniora
Spara kontaktuppgifter Ladda ner bild

Jag är professor emeritus i konst- och bildvetenskap.

Forskning

Jag har i min forskning ofta intresserat mig för hur inre upplevelser, som ofta brukar benämnas affekter, känslor eller emotioner, gestaltas visuellt. Det har exempelvis rört Red Rebel Brigades gestaltande av sorg i klimatmanifestationer, fotografier av välmående som används i behandling av personer som lider av stressrelaterad ohälsa, och självskador som både ett visuellt kroppsligt uttryck för dåligtmående och fotografiska dokument av dessa. Materialet har oftast utgjort av icke-professionella gestaltningar som publicerats på internetforum, sociala medier eller YouTube.

I mitt senaste forskningsprojekt, Naturbruk inom black metal, intresserar jag mig för hur i bilder av natur används inom subgenren atmosfärisk black metal (ABM). Projektet intresserar sig för hur ”natur” i ABM representerar olika värden, egenskaper och tillstånd. Ofta är dessa idealiserande, på ett likande sätt som miljöaktivister kan använda begrepp som Moder Jord, men inom de kulturer jag studerar kan ”natur” ges helt andra betydelser. Materialet för studien utgår i första hand från omslagen till klassiska skivor av Darkthrone, Immortal och Burzum, och senare gruppers som Afsky, Wolves in the Throne Room, Panopticon och Grima. Jag sätter ”natur” inom citationstecken eftersom begreppet, definierat som något av människor opåverkat, under Antropocen inte är tillämpligt.

Tidigt i min forskning väcktes ett intresse för kroppsliga och sceniska uttryck, som aktionskonst och performance: Multimodala uttryck där olika modes och medier möts; till exempel visuella, audiella och kroppsliga uttryck, medierade som bild, text och rörelser. Som medlem i forskargruppen Linnaeus University Centre for Intermedial and Multimodal Studies utvecklar jag min forskning om dessa möten och hur medier flätas samman.

Mina mest citerade arbeten kommer från forskningsprojektet Smärtans semiotik, vilket kretsade kring fotografier av självskador publicerade på internet:

I Humpodd-avsnittet "Självskadebeteende och bildkonsten" intervjuas jag om min forskning inom ramen för Smärtans semiotik.

Publikationer

Artikel i tid­skrift (Referee­granskat)

Konferens­bidrag (Referee­granskat)

Kapitel i bok, del av antologi (Referee­granskat)

Artikel i tid­skrift (Övrigt veten­skapligt)

Kapitel i bok, del av antologi (Övrigt veten­skapligt)

Doktors­avhandling, mono­grafi (Övrigt veten­skapligt)

Samlings­verk (redaktör­skap) (Övrigt veten­skapligt)

Artikel i tid­skrift (Övrigt (populär­vetenskap, debatt))