Henrik Örnlind

Henrik Örnlind

Doktorand
Institutionen för socialt arbete Fakulteten för samhällsvetenskap
Spara kontaktuppgifter Ladda ner bild

Jag är forskare och lärare på institutionen för socialt arbete. Under våren 2025 disputerade jag med avhandlingen Hegemoni utan ekonomi: Urbanpolitikens framväxt och utveckling i Sverige 1988-2023. I avhandlingen undersökte jag frågor om hur städernas ojämna utveckling har försökt att regleras genom politiska program och projekt under de senaste decennierna. I fokus för avhandlingen stod särskilt de områdesbaserade insatser som har genomförts i marginaliserade bostadsområden för att motverka segregation.  

Undervisning

  • Kursansvarig på kursen Brottsprevention: kunskapsbaserad praktik för att motverka och bryta unga och vuxnas brottslighet

 

  • Kursansvarig för den webbaserade uppdragsutbildningen Socialt arbete med försörjningsstöd - kompetensutveckling för yrkesverksamma socialarbetare

Forskning

Mina forskningsintressen berör frågor om urban välfärdspolitik med särskilt fokus på den politiska styrningen och konkreta insatser för att motverka segregation och främja mera jämlika och rättvisa städer. I min forskning försöker jag att kombinera strukturella analyser av politik och ekonomi med detaljerade analyser av konkreta situationer och människors vardagsliv. Jag har en övertygelse om vikten av att skapa samarbeten mellan forskning, praktik och civilsamhälle för att nå fram till lösningar på komplexa samhällsfrågor som kräver ett brett engagemang från många aktörer.

Sedan 2024 är jag följeforskare av Jönköpings kommuns sammanhållna utvecklingsarbete i deras fyra prioriterade områden. Här fokuserar jag på den kommunala styrningen, koordineringen och konkreta innehållet i deras områdesbaserade välfärdsarbete. Följeforskningen bygger på en nära samverkan mellan forskning och praktik, och samskapande forskningsmetoder. 

Ett annat forskningsområde som jag är aktiv inom är gängforskningen. Jag är särskilt intresserad av frågor, dels om unga personers vägar in och ut ur gäng, dels om samhällets organisering av stöd och kontroll av gängassocierade samt gängrelaterade konflikter, skjutningar och mord.

Sedan 2024 ingår jag som forskare i det Fortefinansierade projektet Att närma sig den heta zonen - om gängrelaterade konfliktsammanbrott och dess samhälleliga responser, som leds av Kristina Alstam vid Göteborgs universitet. Projektet försöker att förstå varför skjutvapenvåld används i sådan hög utsträckning i gängrelaterade konflikter i Sverige genom att fördjupa förståelsen för våldshandlingarnas bakomliggande handlingslogiker: vad som påverkar vad som anses som nödvändiga sätt att hantera konflikter, samt för de ”scripts” som anger hur man bör fungera inom gängsammanhanget. Ett syfte med studien är att öka den vetenskapliga kunskapen om våldet för att utforma interventioner som kan förebygga och ingripa i konfliktsituationer. 

Uppdrag

Samordnare för forskningsmiljön AKTIV.

Det är en miljö som samlar forskare med intresse för arbetsmarknads- och försöjningsfrågor från Linnéuniversitet, Lunds universitet och Malmö universitet. www.kmaktiv.org  

Publikationer

Artikel i tid­skrift (Referee­granskat)

Kapitel i bok, del av antologi (Referee­granskat)

Rapport (Referee­granskat)

Konferens­bidrag (Övrigt veten­skapligt)

Bok (Övrigt veten­skapligt)

Kapitel i bok, del av antologi (Övrigt veten­skapligt)

Doktors­avhandling, mono­grafi (Övrigt veten­skapligt)