Jesper Johansson
DocentJag blev universitetslektor i socialt arbete 2010 och docent i socialt arbete 2019 vid Linnéuniversitetet. FD i historia blev jag 2008.
Undervisning
Jag är kursansvarig för och undervisar på en kurs på avancerad nivå, Social Work in Times of Migration: Perspectives on Policies, Institutions and Practices, 15 hp.
Jag är också examinator och undervisar inom socionomprogrammet på kursen Välfärdsstatens organisering och socialpolitiska principer, 15 hp (termin 1). Vidare har jag tidigare undervisat och varit examinator på kursen Social utsatthet, livsvillkor och interventioner, 15 hp (termin 4). Jag har även varit examinator och undervisat på en fristående kurs Social Policy and Welfare State in Sweden för utländska studenter.
Jag handleder även examensarbeten som relaterar till mina forsknings- och undervisningsfält.
Jag är också biträdande handledare för två doktorander inom forskarutbildningen i socialt arbete vid Linnéuniversitetet.
Forskning
Mina forskningsintressen rör migration, arbetsliv, socialpolitik, socialt företagande, social inkludering och exkludering, oral history och narrativ teori och metod.
Jag fördjupar för närvarande mina olika forskningsintressen i tre olika projekt.
1. Vägar till ett värdig mottagande: Socialt arbete i tider av migration.
Migrationspolitiken i Eurpoas liberala demokratier präglas av motstridiga anspråk, t.ex. mellan mänskiliga rättigheter och nationell säkerhet. Detta aktualiserades när Sverige 2016 införde en ny lagstiftning, vilken begränsar möjligheten för permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening. Lagen kan betecknas som en migrationspolitisk vändpunkt, från en generös asylpolitik till en miniminivå. Förändringen har fått konsekvenser för arbetet med mottagandet av flyktingar och migranter. I det här projektet analyseras frågan om vad som är "ett värdigt mottagande" genom en kombination av etnografiskt fältarbete och politisk filosofi. Studien ger kunskaper om hur olika personer och grupper, både de som tar emot och de som tas emot, formulerar, förhandlar och reproducerar innebörden av ett "värdigt mottagande" i relation till en ny migrationspolitik, sina respektive professioner och i sitt vardagsliv. Sammantaget ger studien viktiga insikter som ökar förståelsen för villkor och utförande av mottagandet av flyktingar och migranter i samtida liberala demokratier och välfärdsstater. Studiens design bidrar till nya perspektiv inom aktuell forskning om socialt arbete och migration och den dokumenterar en unik situation och en politisk vändpunkt som berör hela Europa.
Projektledare är Kristina Gustafsson vid institutionen för socialt arbete, och medverkande forskare är Jesper Johansson vid samma institution och Åsa Trulsson vid institutionen för kulturvetenskaper.
2. Berättelser som kulturarv. Makt och motstånd i insamlingsprocesser och berättelser om och med invandrare vid Nordiska museets arkiv.
Ett kulturarv skapas genom att personer bestämmer sig för att värdera något som ett kulturarv som ska bevaras. Skapandet och bevarandet binder samman människor i tid och rum. Det skapar gemenskap, men riskerar också samtidigt att stänga ute. Därmed förstås kulturarvsskapandet, som en process som kan studeras. I detta projekt undersöks hur minnesinstitutioner inom kultur- och kulturarvsområdet bidrar till och i det förflutna har bidragit till att skapa och upplösa gränser för den svenska gemenskapen genom att in- och exkludera invandrare i den kulturarvsskapande processen. Detta görs genom en granskning och en analys av tillvägagångssätten, villkoren för och innehållet i insamlingar av berättelser om och av invandrade personer vid Nordiska museets arkiv vid olika tidpunkter under perioden 1970-2015.
Projektet drivs tillsammans med Malin Thor Tureby (projektledare) vid ISAK, Linköpings universitet och är finansierat av Vetenskapsrådet.
3. Digital Heritage in Cultural Conflicts (DigiCONFLICT). Ett EU-finansierat forskningsprojekt som fokuserar på digitalisering av kulturarv i olika nationella och kulturella kontexter med deltagande forskare från Storbritannien, Polen och Sverige.
Den svenska delstudien projektleds av Malin Thor Tureby vid ISAK, Linköpings universitet och är också finansierat av Riksantikvarieämbetet.
Min tidigare forskning har rört migrations- och integrationsfrågor, arbetslivshistoria, arbetsmarknadsrelationer och sociala företag. Min doktorsavhandling i historia "Så gör vi inte här i Sverige. Vi brukar göra så här". Retorik och praktik i LO:s invandrarpolitik 1945-1981 (Växjö University Pres 2008) handlar om fackföreningsrörelsen LO:s argumentationslinjer och praktiker i invandrings- och invandrarpolitiska frågor under efterkrigsperioden.
Projektet "Arbetsmarknadens parter och synen på arbetskraftsinvandring som hot eller möjlighet för samhällets välfärd och arbetsmarknadens funktionssätt" (pågick mellan 2011-2016, inkluderat föräldraledigheter) och undersökte Svenskt Näringslivs och Landsorganisationens (LO:s) intressen och policypreferenser gällande arbetskraftsinvandring under 2000-talets första decennium. Projektet har resulterat i två publicerade vetenskapliga artiklar och ett antologibidrag.
Projektet "Arbetsintegrerat lärande i sociala företag" pågick under 2016. Målet med projektet var att skapa en metod för kompetensutveckling av medarbetare inom sociala företag. Arbetsintegrerat lärande handlar om att skapa en arbetsmiljö som främjar lärande mellan medarbetare i vardagen. Det handlar också om att koppla ihop mer formell utbildning och kompetensutveckling så mycket som möjligt med det informella och vardagliga lärandet som sker på arbetsplatsen.
Projektägare var Coompanion Kronoberg, och det var ett samverkansprojekt mellan forskare och lärare vid Linnéuniversitetet, pedagoger vid Grimslövs Folkhögskola, ABF och de sociala företagen Atrium och MKEF i Växjö. Vid Linnéuniversitetet skedde mitt samarbete inom projektet främst med Erik Rosell vid institutionen för organisation och entreprenörskap (Ekonomihögskolan). Projektet resulterade i en pedagogisk handbok och en informationsfilm om kompetensutveckling i sociala företag.
Uppdrag
Ingår i forskargruppen Socialt arbete och migration vid institutionen för socialt arbete.
Ingår i en Strategisk och tvärvetenskaplig forskarplattform om Migration och integration som är ett samarbete mellan tre fakulteter vid Linnéuniversitetet och med särskilt stöd från rektor mellan 2018-2020.
Jag är även en av initiativtagarna till och verkar som koordinator för ett nationellt forskarnätverk om migration och socialt arbete som har fått nätverksmedel från Forte för åren 2019-2021.
Ordförande i FORSA Småland. FORSA verkar för ett ökat kunskapsutbyte mellan forskning, utbildning och praktik i det sociala arbetet.
Ingår i forskarnätverket Oral History i Sverige (OHIS).
Mina pågående forskningsprojekt
Mina avslutade forskningsprojekt
-
Projekt: Berättelser som kulturarv. Makt och motstånd i insamlingsprocesser och berättelser om och med invandrare vid Nordiska museets arkiv 1970-2015 Projektet undersöker hur minnesinstitutioner…
-
Projekt: Ett värdigt mottagande? Socialt arbete med flyktingar och migranter. Asylmottagandet präglas av snabbt förändrade förutsättningar samt av att mottagande aktörer och institutioner styrs av…
Publikationer
Artikel i tidskrift (Refereegranskat)
-
Johansson, J., Sarstrand Marekovic, A., Forkby Söderqvist, Å. (2023). Mellan empowerment och disempowerment : - koordinerande arbete för nyanländas och utrikesföddas etablering på arbetsmarknaden inom lokal aktiveringspolitik. Socialvetenskaplig tidskrift. 30 (2). 583-603.
Status: Publicerad -
Höglund, P., Forkby, T., Johansson, J. (2023). Den mätande socialtjänsten : användning av individbaserad systmtisk uppföljning av insatser. Socialvetenskaplig tidskrift. 30 (2). 541-561.
Status: Publicerad -
Thor Tureby, M., Johansson, J. (2022). Migrant life stories as digital heritage. Culture Unbound. Journal of Current Cultural Research. 14 (2). 202-224.
Status: Publicerad -
Gustafsson, K., Johansson, J. (2018). A Worthy Reception? Ambivalences in Social Work with Refugees and Migrants in Sweden. Advances in Social Work. 18 (3). 983-1004.
Status: Publicerad -
Thor Tureby, M., Johansson, J. (2016). Narratives from multi-cultural Sweden : posittioning and identification in immigrant collections at the archive of the Nordic Museum 1970-2015. Oral history. 44 (2). 81-90.
Status: Publicerad -
Johansson, J. (2016). Preferenser och intressen hos Svenskt Näringsliv och Landsorganisationen om arbetskraftsinvandring under 2000-talets inledning. Sociologisk forskning. 53 (1). 5-30.
Status: Publicerad -
Johansson, J., Thor Tureby, M. (2016). Att minnas migrationen : Intersektionella perspektiv på Nordiska museets insamlingar och urval av invandrares berättelser. Socialvetenskaplig tidskrift. 23 (3-4). 321-345.
Status: Publicerad -
Johansson, J. (2014). Swedish Employers and Trade Unions, Labor Migration and the Welfare State : Perspectives on Swedish Labor Migration Policy Debates during the 1960s and the 2000s. Nordic Journal of Working Life Studies. 4 (1). 97-118.
Status: Publicerad
Konferensbidrag (Refereegranskat)
- Johansson, J., Thor Tureby, M. (2018). Positioning and identification in the narrative collection 'Children and Foreigners' at the archive of the Nordic Museum in Sweden. .
- Gustafsson, K., Johansson, J. (2018). Negotiated reception of refugees and migrants. Mixed reference group interviews as a source of knowledge production about social work in times of migration. .
- Thor Tureby, M., Johansson, J. (2018). Oral History as cultural heritage in the age of migration.. .
- Johansson, J., Thor Tureby, M. (2018). The Collection Migration Finland-Sweden (ca 1970-1989) – Positioning and Identification in a Narrative Collection with Finnish Immigrants at the Archive of the Nordic Museum in Sweden. .
- Thor Tureby, M., Johansson, J. (2017). Muntlig historia som kulturarv. : Den nationella gemenskapen, de invandrade och de etniska minoriteterna i Nordiska museets arkiv, ca 1940-2017. .
- Gustafsson, K., Johansson, J. (2017). A worthy reception? : Ambivalences in social work with refugees and migrants. .
- Johansson, J., Thor Tureby, M. (2017). Power and resistance in the making of the cultural heritage in the archive of Nordiska museet: A case study of the collection Migration Finland–Sweden (ca 1970–1989). .
- Johansson, J., Thor Tureby, M. (2016). Comparing oral and written life stories. : Some examples from collections of 'immigrant narratives' of the Nordic Museum in Sweden. .
- Thor Tureby, M., Johansson, J. (2016). Collections and collecting processes about and with persons categorised as immigrants at the archive of the Nordic Museum in Sweden in the twentieth and twenty-first centuries. .
- Thor Tureby, M., Johansson, J. (2014). Narratives about Sweden : Collecting processes about and with persons categorized as immigrants at the Nordic Museum in Sweden i the twentieth and twnty-first centuries. .
- Johansson, J., Thor Tureby, M. (2014). Narratives and questions about Sweden. Collections and collecting processes about and with persons categorized as immigrants at the archive of the Nordic Museum in Sweden in the twentieth and twenty-first centuries". .
- Johansson, J. (2012). Organised Interests and the Migration/Welfare State Nexus : Perspectives on Swedish Labour Migration Policy Debate. .
- Johansson, J. (2012). Organised Interests, Labour Migration and the Welfare state : Comparative Perspectives on Swedish Labour migration Policy Debates during the 1960s and the 2000s. .
- Johansson, J. (2010). 'Union Solidarity in Exchange for Adaptation. immigration Policy within the Swedish Trade Union Confederation (LO) during the 1960s and 1970s'.
Kapitel i bok, del av antologi (Refereegranskat)
- Johansson, J., Thor Tureby, M. (2017). The making of cultural heritage and ethnicity in the archive : the example of the Nordic Museum. Museums in a time of migration : rethinking museums' roles, representations, collections, and collaborations. Lund, Nordic Academic Press. 169-195.
- Johansson, J. (2013). Union solidarity in exchange for adaptation. Reaching a State of Hope. : Refugees, Immigrants and the Swedish Welfare State, 1930-2000. Lund, Nordic Academic Press. 235-253.
Artikel i tidskrift (Övrigt vetenskapligt)
-
Johansson, J. (2007). Integreras till socialdemokrat? : Formandet av en invandrarpolitisk struktur inom Landsorganisationen under 1970-talet. Arbetarhistoria: Meddelande från Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek. 1 (121).
Status: Publicerad
Konferensbidrag (Övrigt vetenskapligt)
- Johansson, J., Thor Tureby, M. (2019). Berättelser om kulturarv och DigiCONFLICT. Minnesinstitutioner och samlingar om och med personer som kategoriserats som invandrare eller flyktingar.. .
- Thor Tureby, M., Johansson, J. (2018). Oral history as digital heritage in the age of migration. .
- Johansson, J., Thor Tureby, M. (2018). Återbesök på 1970-talet: om att arbeta med arkiverade intervjuer med finska migranter. .
- Johansson, J. (2017). Hur min forskning relaterar till forskningsområdet socialt arbete och migration. .
- Johansson, J., Gustafsson, K. (2016). Towards a worthy reception of refugees and migrants. : Social work in times of tirning points in Swedish migration policy. .
- Johansson, J., Thor Thureby, M. (2015). Kulturarvets inkluderingar och exkluderingar : Insamlingar av berättesler om och med invandrare vid Nordiska museet ca 1970-1915. Forsa Symposium, Det globala i det lokala, Norrköping, 23-24 mars, 2015..
- Johansson, J., Thor Tureby, M., Runcis, M. (2014). Kulturarvets inkluderinga roch exkluderingar. Insamlingar av berättelser om och med invandrare vid svenska kulturarvsinstitutioner ca 1900-2015. .
- Johansson, J. (2012). "Reflektioner om anti-rasism i socialt arbete och dess relevans för ett forskningsprojekt om berättelser om Sverige som invandringsland från 1930-talet till 2000-talet" .
- Johansson, J. (2012). Organised Interests, Labour Migration and the Welfare State : Comparative Perspectives on Swedish Labour Migration Policy Debates during the 1960s and the 2000s. .
- Johansson, J. (2011). Metodologiska reflektioner kring ett intervjuprojekt bland fackligt aktiva invandrare.
Bok (Övrigt vetenskapligt)
- Thor Tureby, M., Johansson, J. (2020). Migration och kulturarv : Insamlingsprocesser och berättelser om och med de invandrade ca 1970-2019. Lund, Nordic Academic Press.
- Stranne, S., Hansson, L., Dahlqvist, H., Johansson, J. (2006). En annan väg : Pappers 1968-2005. Stockholm, Premiss förlag.
- Johansson, J. (2004). Vägershult - en disciplinförkäggning för flyktingar i Sverige under andra världskriget. Svenska Emigrantinstitutet, Växjö.
Kapitel i bok, del av antologi (Övrigt vetenskapligt)
- Gustafsson, K., Johansson, J. (2021). Bortom vardagsrasismen : kritisk reflektion om vardagsrasism som metod för ett antirasisitiskt socialt arbete inom flyktingmottagande. Rasism, antirasism och socialt arbete i spåren av migration. Lund, Studentlitteratur AB. 153-183.
- Johansson, J., Forkby Söderqvist, Å., Wernesjö, U. (2021). Rasism, antirasism och socialt arbete i spåren av migration : några avslutande reflektioner. Rasism, antirasism och socialt arbete i spåren av migration. Lund, Studentlitteratur AB. 329-346.
- Johansson, J., Forkby Söderqvist, Å., Wernesjö, U. (2021). Inledning : rasism, antirasism och socialt arbete i spåren av migration. Rasism, antirasism och socialt arbete i spåren av migration. Lund, Studentlitteratur AB. 17-42.
- Johansson, J. (2020). Migranters sociala rättigheter i Sverige : Jämförande perspektiv på välfärdsregimer och inkorporeringsregimer ca 1960-2010-talet. Människor, mening och motstånd : En vänbok till professor Mats Greiff. Malmö, Malmö universitet. 225-250.
- Johansson, J., Thor Tureby, M. (2019). Flyktingarna, det civila samhället och staten : en exposé över flyktingmottagandets svenska historia. Vi gör vad vi kan : volontärer om flyktingmottagandet i Sverige från 2015. Stockholm, Migra förlag & Liv i Sverige. 207-226.
- Johansson, J. (2011). 'Det var bättre förr' - samhällsförändringar och nostalgi. Hela staden : Social hållbarhet eller desintegration. Umeå, Boréa Bokförlag.
- Johansson, J. (2010). Globala och lokala perspektiv på kvinnliga erfarenheter av migration. : En diskussion om betydelsen av genusperspektiv och migrationssystemteori. Samhällshistoria i fokus. : En festskrift till Lars Olsson om arbete, migration och kultur. Malmö, Big Bad Books. 156-174.
- Johansson, J. (2007). Historiehandledares förmedlade budskap till uppsatsstudenter i inledningen av handledningsrelationen. Uppsatshandledning - tankar från forskningscirklar. Rapporter från Universitetspedagogiskt centrum.
- Johansson, J. (2006). ”Vi var som små barn som man tog i handen” : Om invandring, invandrare och integration. En annan väg. : Pappers 1968-2006. Premiss förlag, Stockholm.
- Johansson, J. (2006). Att anpassa till den "normala" ordningen : ideologi och praktik i LO:s invandrarpolitik. Historieforskning på nya vägar.
- Johansson, J. (2005). Perspektiv på LO:s integrationsideologi och praktik. Invandring, invandrare och etniska relationer 1945-2005 : Årsbok från forskningsmiljön AMER vid Växjö universitet. Växjö University Press.
Doktorsavhandling, monografi (Övrigt vetenskapligt)
- Johansson, J. (2008). "Så gör vi inte här i Sverige. Vi brukar göra så här" : Retorik och praktik i LO:s invandrarpolitik 1945-1981. Doctoral Thesis. Växjö, Växjö University Press. 393.
Licentiatavhandling, monografi (Övrigt vetenskapligt)
- Johansson, J. (2007). "Så gör vi inte här i Sverige. Vi brukar göra så här" : Retorik och praktik i LO:s invandrarpolitik 1945-1981. Licentiate Thesis. Växjö universitet. 244.
Samlingsverk (redaktörskap) (Övrigt vetenskapligt)
- Johansson, J., Söderqvist Forkby, Å., Wernesjö, U. (2021). Rasism, antirasism och socialt arbete i spåren av migration. Lund, Studentlitteratur AB. 352.
- Berggren, L., Greiff, M., Johansson, J., Svanberg, J., Thor, M. (2010). Samhällshistoria i fokus : En festskrift till Lars Olsson om arbete, migration och kultur.. Malmö, Big Bad Books. 381.
Artikel, recension (Övrigt vetenskapligt)
-
Johansson, J. (2012). "Nu er vi ikke mere piger" : Identitetsprocesser bland svenska tjänstekvinnor i Köpenhamn 1880-1920. Historielärarnas Förening Årsskrift. Stockholm, Historielärarnas Förening.
Status: Publicerad
Artikel i tidskrift (Övrigt (populärvetenskap, debatt))
-
Johansson, J. (2005). Kamp om symboler. Inavndrare & Minoriteter. (3).
Status: Publicerad
Bok (Övrigt (populärvetenskap, debatt))
- Englund, N., Rosell, E., Johansson, J. (2017). Kunskapsglädje : En handbok om kompetensutveckling i sociala företag. Växjö, Coompanion.
Övrigt (Övrigt (populärvetenskap, debatt))
- Ahmadi, F., Andréasson, F., Andreasson, J., Bayati, Z., Bečević, Z., et al. (2019). Remissyttrande över utkast till lagrådsremiss : Förlängning av lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (Dnr Ju2019/00509/L7). 8.
- Islami, A., Johansson, J. (2017). Kunskapsglädje. : Kompetensutveckling i sociala företag. Växjö, Öppna kanalen Växjö. 00:13:00.