Katarina Schenker
DOCENTMin forskningsinriktning är kroppens validitet och handlar om ett språk för dels undervisningsinnehåll (dvs. ett ämnesspråk), dels reflektion över undervisning och fostran i idrottsliga/lika verksamheter. Avstamp tas i en nordisk skol- och idrottspolitisk kontext som har ambitionen att inkludera alla barn och unga. För att kunna reflektera över villkoren för hur kroppar bedöms och inkluderas/exkluderas behövs också en metodologi för strukturerad reflektion. Denna idrottsdidaktiska reflektion utgår ifrån det tankeredskap – anatomin – som jag utvecklade i min avhandling. Jag har arbetat med detta utifrån följande:
- vad idrott och hälsas ämnesspråk består av och hur man kan utveckla lärares och elevers ämnesspråk.
- begreppen inklusion, exklusion, hälsa, etik och social rättvisa/social justice/socialt gott i lärarutbildningens och i idrott och hälsas didaktik, men också i andra idrottsliga fostranssammanhang, i synnerhet i en nordisk idrotts- och skolpolitisk kontext.
- utveckla en metodologi för analys av idrottslig/lik undervisning.
Min avhandling tar sin utgångspunkt i idrottslärarutbildningen med ambitionen att i förlängningen kunna utbilda mer reflekterande lärare för att de i sin tur kan lyfta barn och ungdomars intressen och stärka deras förmåga att uttrycka och formulera sig om deltagandet i olika idrottsliga sammanhang.
Lic-avhandlingen har ett annat innehåll än avhandlingen, men perspektivet i denna handlar om att största möjliga mån inte "kategorisera" studenter utan istället att med hjälp av högskolans/ universitetets infrastruktur, som kan behöva omförhandlas och förändras, skapa en öppen och studievänlig (tillgänglig) miljö.
Jag har tidigare varit anställd vid Lunds universitet (1997-2000) och vid Malmö högskola (2000-2012). Mina publikationer vid Malmö högskola (tidigare än 2012) nås via http://muep.mah.se/advanced-search
Nedan följer en presentation av några av mina senare publikationer och även ett par manuskript:
Schenker, K. (2018). Health(y) education in Health and Physical Education. Sport, Education and Society, 23(3), 229-243.
Artikeln, som har uppsatser som underlag, visar att "hälsa" kan innebära olika former av mätande på lektionerna, det kan ha ett teoretiskt naturvetenskapligt och/eller psykologiskt skolinnehåll, eller så kan hälsa vara en del av metodiken. Som det skildras i uppsatserna behöver också undervisningsmiljön uppfattas som tilltalande och hälsosam. Det teoretiska bidraget handlar om att problematisera det subjektiva salutogena hälsoperspektivet ifall det används på individnivå i undervisningen, då det i sådana fall riskerar att skuldbelägga enskilda elever som inte uppfattar undervisningen som salutogen och hälsofrämjande.
Schenker, K. (2017). Teaching Physical Activity—a Matter of Health and Equality?. Scandinavian Journal of Educational Research, 1–16.
Denna artikeln utgår från en verksamhet på skoltid med fysisk aktivitet för barn som bland annat syftar till social rättvisa och jämlik hälsa. I artikeln konkretiseras hur en didaktisk analys kan genomföras, och det är också artikelns viktigaste bidrag. Genom att presentera förhållandevis mycket empiri i artikeln visar jag hur denna stegvis kan analyseras didaktiskt.
Larsson, L. & Schenker, K. (inskickad 2018). Friluftsliv in Physical education and health - a game to play? Manuskript
Utifrån studentuppsatserna analyseras hur "området Friluftsliv" i skolämnet idrott och hälsa skildras. Med hjälp av begreppet gamification visas att lärarutbildningen tenderar att premiera blivande lärare som är friluftslivsentusiaster, men detta innebär inte att de blivande lärarna får tillräckliga didaktiska verktyg, inte ens entusiasterna, för att nå alla elever i skolan med undervisningen i friluftsliv oavsett elevernas bakgrund. I artikeln föreslås ett friluftslivsinnehåll i idrott och hälsa som innebär att det är enkelt att delta med låga krav på kroppsliga förmågor, kulturell förförståelse och materiella tillgångar, och att detta innehåll också behöver vara förankrat i lärarutbildningens didaktik och innehåll.
Larsson, L., Linnér, S., & Schenker, K. (2018). The doxa of physical education teacher education–set in stone?. European Physical Education Review, 24(1), 114-130.
I artikeln analyseras skriftliga studentreflektioner och examinationer i idrottslärarutbildningen, utifrån vilka möjligheter utbildningen i sin konstruktion har att utmana studenterna och att uppmuntra till kritiskt tänkande, inte minst utifrån studenternas ofta okritiska förkärlek för idrott. Artikelns teoretiska bidrag till idrottsdidaktiken är hur begreppet didaktiska (filosofiska) principer kan förstås utifrån Bourdieus begrepp "prerequisites".
Linnér, S. & Schenker, K. (2018). Yrkesetik i idrott och hälsa. Läraren och yrkesetiken. Lund: Studentlitteratur (Kapitel i antologi)
I detta kapitel problematiseras undervisningen i skolämnet idrott och hälsa utifrån det samhällsansvar som lyfts fram som viktigt i de yrkesetiska principerna. För detta krävs en grundförståelse för skolan som samhällelig institution, för eleverna i skolan och för ämnet i en samhällelig kontext – kort sagt, ett vetenskapligt förhållningssätt till vad som är meningen med skolan och skolämnet och vad det är tänkt att eleverna ska ta med sig från sin skoltid. Analysen av idrott och hälsa visar hur ett ämnes traditioner och kulturella innehåll också färgar undervisningen, och därmed skapar etiska konsekvenser på olika plan – för eleverna, för professionen och för samhället.
Lundin, K. & Schenker, K. (2018) Att fördjupa ämnes- och språkkunskaperna (ämnesspecifik text: idrott och hälsa). Del 4. Skolverket.
Lundin, K. & Schenker, K. (2018) Skrivutveckling i alla ämnen (ämnesspecifik text: idrott och hälsa). Del 8. Skolverket.
Detta är en undervisningsmodul framtagen på uppdrag av Skolverket. Den riktar sig till ämneslärare och ger redskap som både underlättar och fördjupar arbetet i elevgrupper med flera nyanlända elever som ännu inte behärskar det svenska skolspråket. Modulen ska ge stöd både vid planering och genomförande av undervisning och därmed bidra till en högre måluppfyllelse. I del 4 och 8 ingår idrott och hälsa som exempel. (Undervisningsmaterial)
Gerdin, G., Philpot, R. A., Larsson, L., Schenker, K., Linnér, S., Moen, K. M., Smith, W., Westlie, K. & Legge, M. (2018). Researching social justice and health (in) equality across different school Health and Physical Education contexts in Sweden, Norway and New Zealand. European Physical Education Review.
Artikeln behandlar utifrån studier skolämnet idrott och hälsa i tre länder olika sätt för forskare att förstå begreppet social justice och jämlik hälsa (health equality). En slutsats i artikeln är att undervisningsstrategier som syftar till social rättvisa behöver förstås, analyseras och problematiseras i relation till undervisningens samhälleliga kontext.
Gerdin, G., Philpot, R. A., Larsson, L., Schenker, K., Linnér, S., Moen, K. M., Smith, W., Westlie, K. & Legge, M. (manuskript) What is social justice in Physical education and health? Manuskriptet bygger på föregående artikel och syftar till att kvalificera begreppet social justice i relation till skolämnet idrott och hälsa på ett sätt som gör det operationaliserbart i olika länder och i olika utbildningskontexter.
Peterson, T., & Schenker, K. (2018). Social entrepreneurship in a sport policy context. Sport in Society, 21(3), 452-467.
I denna artikel beskrivs och analyseras idrott och socialt entreprenörskap utifrån ett idrottspolitiskt perspektiv. Artikelns teoretiska bidrag är att definiera socialt entreprenörskap inom idrotten med en tydlig utgångspunkt i den statliga samhällssektorn. Med etnografiskt inspirerade fallstudier och utifrån tidigare forskning om socialt entreprenörskap formuleras teser som handlar om sport som medel, om det sociala innehållet med ett inklusionsperspektiv och om konfliktfyllt entreprenöriellt korsande av olika gränser i samhället.
Bjärsholm, D., Gerrevall, P., Linnér, S., Peterson, T., & Schenker, K. (2018). Ethical considerations in researching sport and social entrepreneurship. European Journal for Sport and Society, 1-18.
Med ett metodologiskt fokus behandlar artikeln etiska dilemman som kan uppstå när man forskar om socialt entreprenöriella idrottsliga verksamheter. Med utgångspunkt i tre fall diskuteras olika dilemman. Forskaren behöver förhålla sig till det som entreprenören anser vara "socialt gott", samtidigt som entreprenörens uppfattning inte kanske delas av alla. Forskaren riskerar dels moraliskt att bli föremål för förväntningar på vad som ska beforskas inom idrott och socialt entreprenörskap, dels att bli en del i det sociala entreprenörskapet då forskningen samtidigt kan bidra till att stärka den studerade verksamhetens varumärke. Därtill fungerar lagstiftningen på olika sätt i olika samhällssektorer – vad som är reglerat i den kommersiella sektorn kan exempelvis vara oreglerat inom den ideella sektorn – vilket ytterligare kan komplicera studier av socialt entreprenörskap inom idrotten.
Peterson, T. & Schenker, K. (2015) KIOSK – Idrott och socialt entreprenörskap. Malmö: Bokbox (Bok)
Boken baseras på en utvärdering till Region Skåne. I boken beskrivs och analyseras verksamheten KIOSK utifrån en Malmöpolitisk kontext, och utifrån ett didaktiskt perspektiv. Utvärderingens frågor handlar om vad verksamheten innebär, om KIOSK är bra för eleverna och om den kan fungera även i andra kommuner.
Peterson, T. & Schenker, K. (eds) (2018). Sport and Social Entrepreneurship in Sweden. London: Palgrave MacMillan. (Antologi)
I antologin behandlas socialt entreprenörskap inom idrotten utifrån idrottspolitiska, sociologiska, pedagogiska, kulturella, ekonomiska och etiska perspektiv. Samhällets förändringar har skapat gråzoner och verksamheter som korsar gränserna mellan de olika samhällssektorerna. Antologin består av åtta kapitel där jag är medförfattare till sex.
Publikationer
Artikel i tidskrift (Refereegranskat)
- Schenker, K. (2019). Teaching Physical Activity — a Matter of Health and Equality?. Scandinavian Journal of Educational Research. 63. 53-68.
- Moen, K.M., Westlie, K., Gerdin, G., Smith, W., Linnér, S., et al. (2019). Caring teaching and the complexity of building good relationships as pedagogies for social justice in health and physical education. Sport, Education and Society.
- Schenker, K., Linnér, S., Smith, W., Gerdin, G., Mordal Moen, K., et al. (2019). Conceptualising social justice – what constitutespedagogies for social justice in HPE acrossdifferent contexts?. Curriculum Studies in Health and Physical Education. 10. 126-140.
- Gerdin, G., Philpot, R.A., Larsson, L., Schenker, K., Linnér, S., et al. (2019). Researching social justice and health (in)equality across different school health and physical education contexts in Sweden, Norway and New Zealand. European Physical Education Review. 25. 273-290.
- Peterson, T., Schenker, K. (2018). Social entrepreneurship in a sport policy context. Sport in Society : Cultures, Media, Politics, Commerce. 21. 452-467.
- Bjärsholm, D., Gerrevall, P., Linnér, S., Peterson, T., Schenker, K. (2018). Ethical considerations in researching sport and social entrepreneurship. European Journal for Sport and Society. 15. 216-233.
- Schenker, K. (2018). Health(y) Education in Health and Physical Education, Sport, Education and Society. Sport, Education and Society. 23. 229-243.
- Larsson, L., Linnér, S., Schenker, K. (2018). The doxa of physical education teacher education – set in stone?. European Physical Education Review. 24. 114-130.
Konferensbidrag (Refereegranskat)
- Gerdin, G., Smith, W., Mordal Moen, K., Westlie, K., Larsson, L., et al. (2018). Researching social justice and health (in)equality across different school health and physical education contexts. .
- Redelius, K., Standal, Ø., Larsson, L., Schenker, K., Gerdin, G., et al. (2017). EDUHEALTH - Educating for equitable health outcomes in physical education. : Sweden, Norway and New Zealand in a Horizon 2020 project. (Symposium). Presented at ECER 2017.
- Larsson, L., Schenker, K., Gerdin, G., Linnér, S. (2017). Challenging PETE. Steering mechanisms and teaching logics preserving old traditions. .
- Schenker, K. (2016). Social hälsa och formaliserad fysisk aktivitet för barn - en möjlig ekvation?. .
- Schenker, K., Linnér, S. (2016). Ethical considerations in researching sport and social entrepreneurship. Sport in the City – Mobility, Urbanity and Social Change 13th European Association for Sociology of Sport Conference : Book of Abstracts.
- Schenker, K., Linnér, S. (2016). Ethical considerations in researching sport and social entrepreneurship. .
- Larsson, L., Schenker, K., Linnér, S. (2015). Transition within PETE - is challenging the doxa possible?. ECER 2015, Education and Transtition. Network:18. Research in Sports Pedagogy.
- Schenker, K. (2015). Health(y) education in HPE teacher student’s bachelor/master thesis.. .
- Linnér, S., Larsson, L., Schenker, K. (2014). Challenging the doxa of PETE - mission impossible?. International Conference of the Australian Association for Research in Education (AARE) and New Zealand Association for Research in Education (NZARE), AARE/NZARE, Brisbane 2014.
Kapitel i bok, del av antologi (Refereegranskat)
- Bjärsholm, D., Gerrevall, P., Linnér, S., Peterson, T., Schenker, K. (2018). Ethics in Researching Sport and Social Entrepreneurship. Sport and Social Entrepreneurship in Sweden. Cham, Palgrave Macmillan. 99-111.
- Bjärsholm, D., Gerrevall, P., Linnér, S., Norbeg, J.R., Peterson, T., et al. (2018). A methodological tool for researching Sport and Social Entrepreneurship. Sport and Social Entrepreneurship in Sweden. Cham, Palgrave Macmillan. 113-122.
- Peterson, T., Schenker, K. (2018). A definition of Sport and Social Entrepreneurship. Sport and Social Entrepreneurship in Sweden. Cham, Palgrave Macmillan. 41-60.
- Peterson, T., Schenker, K. (2018). Introduction. Sport and Social Entrepreneurship in Sweden. Palgrave Macmillan. 1-7.
- Bjärsholm, D., Gerrevall, P., Linnér, S., Peterson, T., Schenker, K. (2018). The Cases. Sport and Social Entrepreneurship in Sweden. Cham, Palgrave Macmillan. 61-73.
Samlingsverk (redaktörskap) (Refereegranskat)
- Peterson, T., Schenker, K. (2018). Sport and Social Entrepreneurship in Sweden. Cham, Palgrave Macmillan. 126.
Artikel i tidskrift (Övrigt vetenskapligt)
- Bjärsholm, D., Gerrevall, P., Linnér, S., Peterson, T., Schenker, K. (2016). Idrott och socialt entreprenörskap – en utmaning för idrottsrörelsen. Idrottsforskaren. 49-54.
- Linnér, S., Schenker, K., Larsson, L., Gerdin, G. (2015). Några nedslag på AARE-NZARE 2014. Idrottsforskaren. 12-16.
- Schenker, K., Gerrevall, P., Linnér, S., Peterson, T. (2014). Sociala entreprenörer i en match utan regler. Svensk Idrottsforskning : Organ för Centrum för Idrottsforskning. 41-44.
- Hedenborg, S., Jonasson, K., Peterson, T., Schenker, K., Tolvhed, H. (2012). Fler stannar men färre börjar?. Svensk Idrottsforskning : Organ för Centrum för Idrottsforskning. 21. 51-54.
- Schenker, K. (2011). Idrott och hälsa - ett ämne med potential. Svensk Idrottsforskning : Organ för Centrum för Idrottsforskning. 20. 19-23.
Konferensbidrag (Övrigt vetenskapligt)
- Schenker, K., Linnér, S. (2017). Sweden – PE and PETE : -political / social context -context for university / initial teacher education / PETE - variations within the country. .
- Schenker, K. (2014). Social Entrepreneurship within the Swedish Sport Movement. .
- Schenker, K. (2013). Socialt entreprenörskap inom idrotten. .
- Schenker, K. (2013). Idrottsdidaktik i självständiga arbeten. .
- Schenker, K. (2013). Social entrepreneurship and sport. .
- Schenker, K. (2012). Barnrättsperspektivet en balansgång mellan att lyssna till barnet och sätta gränser. .
- Schenker, K. (2011). Sport didactics is not an art. People in Motion : Bridging the Local and Global. The 8th European Association for Sociology of Sport Conference (EASS), Umeå, May 18-22, 2011. 192.
- Schenker, K. (2010). Flervetenskaplig idrottsdidaktik – nya utmaningar. .
Bok (Övrigt vetenskapligt)
- Peterson, T., Schenker, K. (2015). KIOSK – Idrott och socialt entreprenörskap. Malmö, Bokbox Förlag.
Kapitel i bok, del av antologi (Övrigt vetenskapligt)
- Schenker, K., Peterson, T., Bjärsholm, D. (2018). Den sociale idrottsentreprenören. Att leda lärande : En vänbok till Per Gerrevall. Kalmar, Växjö, Linnaeus University Press. 67-90.
- Linnér, S., Schenker, K. (2018). Yrkesetik i idrott och hälsa. Läraren och yrkesetiken. Lund, Studentlitteratur AB. 125-144.
- Fahlström, P.G., Gerrevall, P., Linnér, S., Schenker, K. (2015). Att utveckla barns och ungdomars delaktighet och inflytande inom idrotten. Idéer för idrottsutveckling. Stockholm, SISU Idrottsböcker. 25-44.
- Schenker, K. (2013). Idrott och hälsas didaktik. I takt med tiden? : Perspektiv på idrottslärarutbildning i Skandinavien. Lund, Studentlitteratur AB. 197-211.
Doktorsavhandling, monografi (Övrigt vetenskapligt)
- Schenker, K. (2011). På spaning efter idrottsdidaktik. Doctoral Thesis. Malmö, Holmbergs förlag. 248.
Rapport (Övrigt vetenskapligt)
- Schenker, K., Peterson, T. (2015). KIOSK En utvärdering på uppdrag av Region Skåne 2015.. Malmö högskola.
- Schenker, K. (2013). Delrapport (preliminär), resultat och analys, CIF-projekt 2013. 14.
- Hedenborg, S., Jonasson, K., Peterson, T., Schenker, K., Tolvhed, H. (2012). Idrottslyftets externa utvärdering: Svenska Klätterförbundet, Svenska Orienteringsförbundet, Svenska Ridsportförbundet, Svenska Simförbundet och Svenska Taekwondoförbundet.. Stockholm, Riksidrottsförbundet. 192.
Artikel, recension (Övrigt vetenskapligt)
- Schenker, K. (2017). Postkoloniala aspekter på simkonstens utveckling i informationstät volym. Idrottsforum.org/Nordic sport science forum.
Artikel i tidskrift (Övrigt (populärvetenskap, debatt))
- Schenker, K. (2012). Debattinlägg: Vart tog barnen vägen?. Svensk Idrottsforskning : Organ för Centrum för Idrottsforskning. 21. 52-53.
Övrigt (Övrigt (populärvetenskap, debatt))
- Schenker, K. (2017). Fysisk aktivitet är bra för…?. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2017). Vetenskapligt fredade zoner i lärarutbildning. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2016). Medaljer som empiri?. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2016). När barnen ska stärka varumärket. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2016). En tårtdidaktisk reflektion. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2016). Apropå könsuppdelad undervisning. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2016). En lovsång till idrottsforum.org. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2016). Socialt entreprenörskap, men inte inom idrottsrörelsen. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2016). Íþróttasaga Laugarvatn. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2016). Ett leende liv – ett hälsosamt liv?. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2015). ”Education is the genetics of society”. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2015). Idrott och hälsas aktiviteter. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2015). Den didaktiska reflektionen och examensarbetet. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2015). Möt idrottsforskning – besök SVEBI och Växjö!. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2015). Nåja, vad är väl ett Vasalopp?. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2015). "Idrotten är utformad efter en pojk-lik kropp utan bröst och mens". Nyheter24.
- Schenker, K. (2015). Vem är mest bränd? Idrottsrörelsen eller idrott och hälsa?. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2014). ”Det är hatet som är obehagligt”. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2014). En feministisk didaktisk reflektion. Malmö, idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2014). ”Kunskaps”-racet. Malmö, idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2014). Om beachkultur och annat. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2014). En Gothia cup-betraktelse. Malmö, idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2014). Tvivla, vara kritisk och att hata – grader i helvetet?. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2014). I skuggan av Sotji: fostran till landslaget. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2014). Idrottsvetenskaplig mening. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2014). Kan Kafkas apa vara fri inom idrottsvetenskapen?. Malmö, idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2014). Likvärdig bedömning ≠ likvärdig undervisning. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2013). Lönsam sportjournalistik. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2013). ”Visa dig inte här igen förrän du har ändrat åsikt”, del 2. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2013). En idrottsförälders dilemman. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2013). Hälsosam hälsa i idrott och hälsa?. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2013). Vet den ena handen vad den andra gör?. Malmö, idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2013). ”Visa dig inte här igen förrän du har ändrat åsikt”. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2013). Kroppens validitet. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2013). Motion, idrott, sport eller bara trädgårdsarbete?. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2013). Ojämställt bland elitcoacher. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2013). Vilka är dina "måsten"?. Malmö, idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2013). Är språket idrott och hälsas akilleshäl?. idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2012). Gymnastikförbundets problem är också idrottsrörelsens problem. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2012). Idrottsgenus = gender dysnotitia?. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2012). En nollvision – ett etiskt förhållningssätt och en strategi för att ”säkra” barnidrotten. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2012). Gymnaster i gisslandrama?. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2012). En PT som läxhjälp i Idrott och hälsa?. Malmö, Idrottsforum.org.
- Schenker, K. (2012). Skolverkets bedömningsstöd : koncepten matchar inte principen. Malmö, Idrottsforum.org.