Profilbild

Malin Alkestrand

Lektor, biträdande
Institutionen för film och litteratur Fakulteten för konst och humaniora
+46470767846
Spara kontaktuppgifter Ladda ner högupplöst bild

Jag heter Malin Alkestrand och är doktor i litteraturvetenskap. Jag arbetar som biträdande lektor i litteraturvetenskap med ämnesdidaktisk inriktning vid Linnéuniversitetet.

Undervisning

 Jag undervisar på kurser i barn- och ungdomslitteratur, "Harry Potter och hans världar"/"Harry Potter from an Intermedial Perspective" och lärarutbildningskurser. Jag handleder självständiga uppsatser inom lärarutbildningen och ansvarar för VFU-besök. Dessutom har jag kurser för utbytesstudenter.

Forskning

Jag disputerade på en avhandling om hur fantasylitteratur kan användas i skolans värdegrundsarbete om demokrati, mänskliga rättigheter och kulturell mångfald i september 2016. Nu arbetar jag med ett projekt om ungdomsdystopiers möjligheter och potentiella problem ur ett didaktiskt perspektiv. Speciellt intresserad är jag av hur maktrelationen mellan unga och vuxna problematiseras i ungdomsdystopierna.

Under våren 2017 spenderade jag fyra veckor som visiting scholar vid University of Cambridge och arbetade vidare med mitt postdokprojekt. Under 2018 och 2019 är jag kontaktperson och föreståndare för forskningsnätverket CHILLL, Centre for Childhood Research in Literature, Language and Learning". Jag har tillsammans med Christopher Owen, doktorand vid Anglia Ruskin University i Cambridge, England, skrivit en artikel om kognitiva perspektiv på fantasylitteratur för mellanåldern som publicerades i IRCL i juli 2018.

Uppdrag

Medlem i ledningsgruppen för CHILLL-seminariet med inriktning mot barn- och ungdomskultur.

Kontaktperson och föreståndare för CHILLL under 2018, 2019 och 2020. Se gärna vår Facebooksida för fortlöpande uppdateringar om vårt forskningsnätverk.

Lärare på en MOOC om fantasylitteratur, "Fantastic Fiction and Where to Find It". Se gärna vår Facebooksida för mer information om kursen.

Publikationer

Kapitel i bok, del av antologi (Referee­granskat)

Kapitel i bok, del av antologi (Övrigt veten­skapligt)

Doktors­avhandling, mono­grafi (Övrigt veten­skapligt)

Konferens­bidrag (Övrigt (populär­vetenskap, debatt))