Jag arbetar som utredare på universitetsledningens kansli med särskilt fokus på frågor som rör kvalitetsfrågor, forskarutbildning och forskningssed.

Som historiker är jag knuten till Linnaeus University Centre for Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies och forskningsklustret Colonial Connections and Comparisons. Jag disputerade i historia 2010 vid Lunds universitet med avhandlingen Fostrande förpliktelser. Representationer av ett missionsuppdrag i Sydindien under 1900-talets första hälft. Därefter var jag postdoktor inom projektet "Merchants and Missionaries. Norwegian encounters with China in a transnational perspective, 1890–1937" vid Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap, Universitetet i Bergen.

Jag har tidigare arbetat som forskare, universitetslektor, utbildningskoordinator för forskarutbildningen och internationell antagningshandläggare. Jag har också varit redaktionssekreterare och webbredaktör för tidskriften Scandia.

Undervisning

Jag undervisar på masterprogrammet Colonial and Postcolonial Studies och är kursansvarig för programmets masteruppsatskurs. Utöver detta handleder jag uppsatser inom olika områden, till exempel kvinno- och genushistoria, kolonialhistoria, kulturhistoria och reseskildringar.

Forskning

Mina forskningsintressen rör framför allt människor i rörelse, kulturmöten och människors sätt att skapa mening i tillvaron. Särskilt har jag fokuserat på protestantiska missionärer i Indien och Kina, men har också genomfört mindre studier av svenska luffare och svenska reseskildringar. 

I ett pågående projekt undersöker jag vilken roll möten mellan människor ombord på oceanångare spelade för att skapa, upprätthålla och förändra kolonial kunskap. Projektet tar utgångspunkt i svenska missionärers passagerarberättelser från sina resor till och från Indien och Kina under det tidiga 1900-talet.

I ett tidigare forskningsprojekt har jag utforskat skandinavisk mission i Kina under första hälften av 1900-talet från olika perspektiv. Skandinaviska missionärers relationsskapande i den Hunanesiska provinshuvudstaden Changsha har stått i fokus för de olika delprojekten och jag har bland annat undersökt missionärernas erfarenheter och förståelse med utgångspunkt i platsskapande och relationer. En studie av föreställningar om hem och familj kommer att avslutas under 2024.  

I min avhandling om svenska kyrkans mission Indien analyserade jag texter från det svenska läkarmissionsarbetet vid missionssjukhuset i Tirupattur, Tamil Nadu, under 1900-talets första hälft. Jag intresserade mig där särskilt för frågor om hur missionärer bidrog till meningsskapande och förståelse av sin omvärld och därför var delaktiga i påverkan på hur människor i hemlandet uppfattade främmande kulturer och sin egen position i omvärlden. I avhandlingen argumenterar jag för att missionärerna i första hand såg sig som katalysatorer och att deras uppdrag i Indien i mångt och mycket framställdes som ett fostransprojekt. 

Publikationer

Artikel i tid­skrift (Referee­granskat)

Kapitel i bok, del av antologi (Referee­granskat)

Samlings­verk (redaktör­skap) (Referee­granskat)

Artikel i tid­skrift (Övrigt veten­skapligt)

Doktors­avhandling, mono­grafi (Övrigt veten­skapligt)

Artikel, recension (Övrigt veten­skapligt)

Artikel i tid­skrift (Övrigt (populär­vetenskap, debatt))

Övrigt (Övrigt (populär­vetenskap, debatt))