Marina Wernholm
UniversitetsadjunktJag är doktorand i pedagogik och tillhör forskningsmiljön PEPP. I mina möten med barn har jag alltid varit nyfiken på deras tidigare erfarenheter, kunskaper och intressen – vilka de är när de inte är i skolan. För mig har det alltid varit av stor vikt att försöka möta varje barn där hen befinner sig, för att kunna fånga upp, fördjupa och problematisera lärandet i skolan. På senare år är det främst barns erfarenheter från deltagande i digitala gemenskaper som fångat mitt intresse och som också är mitt forskningsområde.
Undervisning
Jag undervisar i Förskollärarprogrammet, Grundlärarprogrammet med inriktning fritidshem, F-3 och 4-6, samt Speciallärar- och Specialpedagogprogrammet. Jag föreläser och har Playshops om hur digitala verktyg och digitala lärresurser kan användas för att främja elevers kunskapsrepresentation samt deras utveckling av adekvat digital kompetens. Anledningen till att kalla det för Playshops är för att betona lekens betydelse för lärande. I mitt uppdrag ingår även handledning av studenters självständiga arbeten på grundnivå.
Forskning
Min forskning bidrar med kunskap om barns (8-13 år) erfarenheter av lärande i digitala gemenskaper, som sker på fritiden. Sammanläggningsavhandlingen utgörs av fyra delstudier. I den första studeras barns deltagande i digitala gemenskaper, där deras olika typer av deltagande presenteras i en empirisk modell. I den andra studeras barns multimodala självrepresentationer i sociala medier, i syfte att vinna kunskap om hur barns lärandeidentiteter framträder som deltagaridentiteter. I den tredje utforskas vad som karaktäriserar lärande när barn spelar Minecraft tillsammans med andra. I den fjärde teoretiseras digital lek genom att göra en syntes av tidigare studier.
Olika metoder har använts för att försöka komma nära barns perspektiv t.ex. intervjuer, videokameror placerade på barnens huvud, video stimulated recall. I en tid då en nationell digitaliseringsstrategi håller på att implementeras och styrdokument har reviderats i linje med denna, får vi inte glömma att lyssna till barnens röster. Vilka erfarenheter har dagens barn av deltagande och lärande i digitala gemenskaper? Hur kan dessa erfarenheter vara utgångspunkt för att stärka, utmana och problematisera lärande i en skolkontext? Hur kan dagens barn fortsätta att framträda som lärande subjekt, fast i en skolkontext?
Mina forskargrupper och projekt
-
Etnografiskt forum Inom forskarmiljön behandlas gemensamma frågor som rör hantverket i att jobba med etnografiska och andra empirinära metoder och tillvägagångssätt. Miljön består av forskare och…
-
Forskning om pedagogiska professioner och praktiker (PEPP) Miljön bedriver forskning om lärares arbete samt om barns/elevers vardagliga liv och lärande i förskola, förskoleklass, fritidshem och skola.…
-
Projekt: Fritidshemmets pedagogiska uppdrag Syftet med forsknings- och utvecklingsprojektet Fritidshemmets pedagogiska uppdrag är att med stöd av forskning utveckla kvalitet och likvärdighet i…
Publikationer
Artikel i tidskrift (Refereegranskat)
- Wernholm, M., Reneland-Forsman, L. (2019). Children's representation of self in social media communities. Learning, Culture and Social Interaction. 23. 1-15.
- Wernholm, M. (2018). Children's shared experiences of participating in digital communities. Nordic Journal of Digital Literacy. 13. 38-55.
- Wernholm, M., Vigmo, S. (2015). Capturing children's knowledge-making dialogues in Minecraft. International Journal of Research and Method in Education. 38. 230-246.
Konferensbidrag (Refereegranskat)
- Wernholm, M. (2020). Children’s Out-of-school Learning in Digital Gaming Communities. .
- Wernholm, M. (2020). Children’s Representation of Self in Social Media Communities. .
- Wernholm, M. (2019). Does 'Where' matter?. Proceedings of the 2019 Connected Learning Summit. 229-230.
- Wernholm, M. (2019). Barns erfarenheter av lärande i digital lek. .
- Wernholm, M. (2015). Historical representations in otherwise ostensibly non-historical games: 9/11 represented in Minecraft. Challenge the past / diversify the future: Proceedings of the International Conference. 29.
Kapitel i bok, del av antologi (Refereegranskat)
- Wernholm, M., Vigmo, S. (2017). Capturing children's knowledge-making dialogues in Minecraft. E-research in educational contexts : The roles of technologies, ethics and social media. Oxon, Routledge. 8-24.
Doktorsavhandling, sammanläggning (Övrigt vetenskapligt)
- Wernholm, M. (2020). Children's learning at play in a hybrid reality. Doctoral Thesis. Växjö, Linnaeus University Press. 115.