Mohammed Hefni
ForskareJag jobbar som postdoktor inom livsmedelsvetenskap vid institutionen för kemi och biomedicin. Min forskning fokuserar på metyldonatorer i livsmedel – analytiska metoder, stabilitet vid livsmedelsbearbetning och hälsoaspekter.
Undervisning
Jag undervisar inom nutrition och livsmedelsvetenskap såväl på grundnivå som på avancerad nivå. Jag har personlig erfarenhet av att undervisa på följande kurser: Food Analysis, Food Chemistry, Food Technology och Basics of Human Nutrition vid Mansoura University i Egypten.
Forskning
Jag är intresserad av att utveckla analytiska metoder för fastställande av vitaminer, med huvudfokus på folat och andra näringsämnen såsom betainer och kolin i livsmedel. Ett komplement till min forskning på metyldonatorer är att studera effekterna av livsmedelsbearbetning och bioprocessing på stabiliteten av ett antal vitaminer, med syfte att producera livsmedel med ökat näringsvärde och att utvärdera hälsoeffekterna av dessa livsmedel. Mitt speciella forskningsfokus är på biokemiska reaktioner inom enkolsmetabolismen. Termen enkolsmetabolism hänvisar till ett nätverk av åtskilliga besläktade reaktioner som använder metylgrupper. I det här avseendet är jag intresserad av att utvärdera vilken roll olika metyldonatorer – t ex folat (såväl syntetiskt supplement som i naturlig form), kolin och dess oxideringsprodukt betain – spelar för moduleringen av i enkolsmetabolism. Därför använder jag avancerade metoder såsom NMR och LCMSMS metabolomik.
Jag har etablerat ett internationellt samarbete med docent Ali Moazzami, vetenskaplig chef för metabolomikenheten vid Uppsala universitet, med osmolytforskningsgruppen (professor Michael Lever och professor Sandy Slow) vid Canterbury Health Laboratories, biokemienheten i Christchurch Nya Zeeland, samt med Institute of Food Research (IFR) i Norwich, England.
Uppdrag
Ledamot i Scientific Committee of the Faculty of Agriculture, Central Laboratory, Mansoura University.
Mina forskargrupper
Mina pågående forskningsprojekt
-
Projekt: Hälsofrämjande baljväxter En kost rik på baljväxter rapporteras minska risken för metabolt relaterade sjukdomar samtidigt som den gynnar miljön. Detta projekt syftar till att utvärdera…
-
Projekt: Tarmflorans sammansättning och matsmältning av animaliska livsmedel Syftet med detta projekt är att jämföra tarmflorans effekt på TMAO-halten i blod och urin efter måltider av ägg och kött…
Mina avslutade forskningsprojekt
Publikationer
Artikel i tidskrift (Refereegranskat)
-
Yu, C., Luong, N.T., Hefni, M.E., Song, Z., Högfors-Rönnholm, E., et al. (2024). Storage and Distribution of Organic Carbon and Nutrients in Acidic Soils Developed on Sulfidic Sediments : The Roles of Reactive Iron and Macropores. Environmental Science and Technology. 58 (21). 9200-9212.
Status: Publicerad -
Dueholm, B., Fonskov, J., Grimberg, A., Carlsson, S., Hefni, M.E., et al. (2024). Cookability of 24 pea accessions-determining factors and potential predictors of cooking quality. Journal of the Science of Food and Agriculture. 104 (6). 3685-3696.
Status: Publicerad -
Liu, J., Hefni, M.E., Witthöft, C.M., Bergström, M., Burleigh, S., et al. (2022). On the effect of flavonoids and dietary fibre in lingonberries on atherosclerotic plaques, lipid profiles and gut microbiota composition in Apoe(-/-) mice. International Journal of Food Sciences and Nutrition. 73 (8). 1080-1090.
Status: Publicerad -
Liu, J., Hefni, M.E., Witthöft, C.M., Bergström, M., Burleigh, S., et al. (2022). Effects of Whole Brown Bean and Its Isolated Fiber Fraction on Plasma Lipid Profile, Atherosclerosis, Gut Microbiota, and Microbiota-Dependent Metabolites in Apoe−/− Mice. Nutrients. 14 (5).
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Thomsson, A., Witthöft, C.M. (2021). Bread making with sourdough and intact cereal and legume grains - effect on glycaemic index and glycaemic load. International Journal of Food Sciences and Nutrition. 72 (1). 134-142.
Status: Publicerad -
Ferawati, F., Zahari, I., Barman, M., Hefni, M.E., Ahlström, C., et al. (2021). High-Moisture Meat Analogues Produced from Yellow Pea and Faba Bean Protein Isolates/Concentrate : Effect of Raw Material Composition and Extrusion Parameters on Texture Properties. Foods. 10 (4).
Status: Publicerad -
Ferawati, F., Hefni, M.E., Östbring, K., Witthöft, C.M. (2021). The Application of Pulse Flours in the Development of Plant-Based Cheese Analogues : Proximate Composition, Color, and Texture Properties. Foods. 10 (9).
Status: Publicerad -
Liu, J., Hefni, M.E., Witthöft, C.M. (2021). Phenolic compounds in Swedish dried pulses : Characterization, retention and distribution during hydrothermal treatment processes. Journal of Food Composition and Analysis. 102.
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Bergström, M., Lennqvist, T., Fagerström, C., Witthöft, C.M. (2021). Simultaneous quantification of trimethylamine N-oxide, trimethylamine, choline, betaine, creatinine, and propionyl-, acetyl-, and L-carnitine in clinical and food samples using HILIC-LC-MS. Analytical and Bioanalytical Chemistry. 413. 5349-5360.
Status: Publicerad -
Liu, J., Hefni, M.E., Witthöft, C.M. (2020). Characterization of Flavonoid Compounds in Common Swedish Berry Species. Foods. 9 (3). 1-13.
Status: Publicerad -
Röös, E., Carlsson, G., Ferawati, F., Hefni, M.E., Stephan, A., et al. (2020). Less meat, more legumes : prospects and challenges in the transition toward sustainable diets in Sweden. Renewable Agriculture and Food Systems. 35 (2). 192-205.
Status: Publicerad -
Steib, C.A., Johansson, I., Hefni, M.E., Witthöft, C.M. (2020). Diet and nutrient status of legume consumers in Sweden : a descriptive crosssectional study. Nutrition Journal. 19 (1). 1-10.
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Amann, L.S., Witthöft, C.M. (2019). A HPLC-UV Method for the Quantification of Phenolic Acids in Cereals. Food Analytical Methods. 12 (12). 2802-2812.
Status: Publicerad -
Ferawati, F., Hefni, M.E., Witthöft, C.M. (2019). Flours from Swedish pulses : Effects of treatment on functional properties and nutrient content. Food Science & Nutrition. 7 (12). 4116-4126.
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Witthöft, C.M., Moazzami, A. (2018). Plasma metabolite profiles in healthy women differ after intervention with supplemental folic acid v. folate-rich foods. Journal of Nutritional Science. 7. 1-9.
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Schaller, F., Witthöft, C.M. (2018). Betaine, choline and folate content in different cereal genotypes. Journal of Cereal Science. 80. 72-79.
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Mcentyre, C., Lever, M., Slow, S. (2016). Validation of HPLC-UV Methods for the Quantification of Betaine in Foods by Comparison with LC-MS. Food Analytical Methods. 9 (2). 292-299.
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Shalaby, M.T., Mohamed, R.A., Elwa, A.M., Witthöft, C.M. (2016). Effect of a 12-Week Dietary Intervention with Folic Acid or Folate-Enhanced Foods on Folate Status in Healthy Egyptian Women. Food and Nutrition Sciences. 7. 1339-1351.
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Mcentyre, C., Lever, M., Slow, S. (2015). A Simple HPLC Method with Fluorescence Detection for Choline Quantification in Foods. Food Analytical Methods. 8 (9). 2401-2408.
Status: Publicerad -
Witthöft, C.M., Hefni, M.E., Moazzami, A. (2015). Folic acid supplement induces changes in 1-carbon metabolism of healthy women compared to food folate. Annals of Nutrition and Metabolism. 67. 248-248.
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Shalaby, M.T., Witthöft, C.M. (2015). Folate content in faba beans (Vicia faba L.) - effects of cultivar, maturity stage, industrial processing, and bioprocessing. Food Science & Nutrition. 3 (1). 65-73.
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Witthöft, C.M. (2014). Folate content in processed legume foods commonly consumed in Egypt. Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie. 57 (1). 337-343.
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Witthöft, C.M. (2012). Effect of germination and subsequent oven-drying on folate content in different wheat and rye cultivars. Journal of Cereal Science. 56 (2). 374-378.
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Witthöft, C.M. (2012). Enhancement of the folate content in Egyptian pita bread.. Food & Nutrition Research. 56.
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Witthöft, C.M. (2011). Increasing the folate content in Egyptian baladi bread using germinated wheat flour. Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie. 44 (3). 706-712.
Status: Publicerad -
Hefni, M.E., Öhrvik, V., Tabekha, M., Witthöft, C.M. (2010). Folate content in foods commonly consumed in Egypt. Food Chemistry. 121 (2). 540-545.
Status: Publicerad
Kapitel i bok, del av antologi (Refereegranskat)
- Hefni, M.E., Witthöft, C.M. (2016). Egyptian Legumes and Cereal Foods : Traditional and New Methods for Processing. Mediterranean Foods : Composition and Processing. Boca Raton, FL, CRC Press. 102-120.
- Witthöft, C.M., Hefni, M.E. (2016). Folic acid and Folates : Physiology and Health Effects. The Encyclopedia of Food and Health. Elsevier. 724-730.