Nina Ernst

Nina Ernst

Universitetslektor
Institutionen för film och litteratur Fakulteten för konst och humaniora
Spara kontaktuppgifter Ladda ner bild

Undervisning

Jag undervisar i litteraturvetenskap såväl på Institutionen för film och litteratur som på lärarutbildningen. Förutom undervisningen är jag också handledare och examinator för lärarutbildningens självständiga arbeten samt handledare för uppsatser på avancerad nivå i litteraturvetenskap (kandidat-, magister-, och masternivå). 

Jag har en bakgrund som ämneslärare i engelska och svenska, men efter min disputation har jag undervisat och handlett vid Lunds universitet, Malmö universitet samt Linnéuniversitetet. Under 2018-2020, bodde jag i New York och arbetade vid Columbia University som lektor i svenska med ansvar för svenskprogrammet där. 

Forskning

Jag är litteraturvetare och serieforskare. Min avhandling Att teckna sitt jag. Grafiska självbiografier i Sverige (2017) belyser framväxten av den grafiska självbiografin internationellt och i Sverige. Studien behandlar en korpus av tjugotvå svenska verk publicerade 1998-2016 och utforskar de särskilda berättarstrategier som serieskapare använder i gestaltningen av jaget. Därtill analyseras självbiografiskt serieskapande från tre olika positioner i verk av Mats Jonsson, Malin Biller och Simon Gärdenfors. 

I min forskning har jag fortsatt ägnat mig åt seriemediets, och då i synnerhet den självbiografiska seriens potential att närma sig samhällsfrågor. Efter disputationen kan tre forskningsinriktningar skönjas: medicinsk humaniora och ”graphic medicine”, intermedialitet i förhållande till serier i lärande, och minne i medier. Graphic medicine är ett forskningsfält inom medicinsk humaniora.

Under 2021 bytte jag delvis spår genom att studera ett annat angeläget ämne inom ett par serieromaner. Jag utforskade särskilt teman kring könsidentitet och användningen av visuella element för att berätta transpersoners historier. Psykisk ohälsa var även här ett framträdande tema.

Sedan 2020 har mitt huvudsakliga forskningsfokus varit inom IMS (Institutionen för Intermedial och Multimodal Studier). IMS är Linnéuniversitetets tvärvetenskapliga och dynamiska forskningsmiljö som utforskar samspelet och interaktionen mellan olika medieformer. Inom IMS ingår jag i två olika forskningskluster: IMS Literacy och IMS Memory. Dessa kluster utgör grunden för mina två övriga forskningsinriktningar där den första arbetar med intermedialitet och multimodalitet i undervisning och lärande. Gruppen undersöker hur intermedial och multimodal kunskap kan användas för kreativ, inkluderande och flexibel undervisning och för information och skapande. Hur ska vi kunna hjälpa studenter att förstå samtidens komplexa medielandskap? Vi diskuterar även hur intermedialitet kan bidra till att skapa mer inkluderande undervisningsmiljöer.

I den andra forskningsgruppen IMS Memory har jag intresserat mig för hur författare och serieskapare använder olika medier för att utforska minne. Inom gruppen har jag introducerat ett nytt forskningsspår om migrerande material – hur broderi och textil används i serier och poesi för att få fatt på minnen – hur text och tråd förbinds. Broderi fungerar som ett verktyg för att avtäcka minnen och etablera en koppling till kulturarvet.

 

Övriga intresseområden inom litteraturvetenskapen är:

  • Metafiktion och autofiktion
  • Narratologi
  • Brittisk prosa och poesi från 1900-talet och 2000-talet
  • World Literature 

Uppdrag

  • Ordförande för HFL (Högre seminariet för film och litteratur och kreativt skrivande) VT23–
  • Ordförande för Internationaliseringsgruppen FKH (Fakultuten för kultur och humaniora) HT23–
  • Programansvarig för masterprogrammet Media Cultures: Intermedial and Multimodal Studies

Publikationer

Artikel i tid­skrift (Referee­granskat)

Kapitel i bok, del av antologi (Referee­granskat)

Bok (Övrigt veten­skapligt)

Kapitel i bok, del av antologi (Övrigt veten­skapligt)

Doktors­avhandling, mono­grafi (Övrigt veten­skapligt)