Pär Vasko

Pär Vasko

Universitetslektor
Institutionen för management Ekonomihögskolan
Spara kontaktuppgifter Ladda ner bild

Min forskning söker skapa förståelse för de grundläggande antaganden som ligger till grund för sättet att teoretisera om ett visst företagsekonomiskt fält. I min avhandling undersöker jag hur grundläggande antaganden och filosofiska utgångspunkter för ledare och chefer konstrueras i två centrala teorier inom forskningsfältet bolagsstyrning; stewardship theory och agency theory. Här framträder två teoretiska ideal, som förefaller vara varandras motsatser, vilket i sin tur också format stora delar av den vetenskapliga diskussionen inom bolagsstyrning. Här presenteras forskaren inför en valsituation: att välja antingen den ena teoribildningen och dess ideal, eller den andra - men aldrig båda två samtidigt. 

Med vetskapen om att ledare och chefer är allt annat än ensidiga, försöker jag istället peka på en (av flera) möjligheter att teoretisera bortom den vetenskapliga diskussionens form antingen/eller, och istället visa att både/och är möjligt. För att göra detta, menar jag, kan teoretiserandet om ledare och chefer också vila på en existentialistisk utgångspunkt. I ett fält som traditionellt sett lagt mycket fokus på kontroll, söker jag istället skapa förståelse för att ledare och chefer i grunden strävar efter frihet och det också är ett sätt att driva en organisation framåt. Friheten som företagsekonomiskt fenomen kan förstås – och beforskas – i bland annat chefers och ledares vardaglig strävan efter att forma framtiden som meningsfull. Detta genom att föreställa sig, skapa och engagera sig själv och andra i långsiktiga företagsstrategier, innovativa projekt och planer för allt som ännu inte är, men fortfarande kan bli.

AACSB accredited

Vi är kvalitetscertifierade

Ekonomihögskolan och Linnéuniversitetet är ackrediterade av The Association to Advance Collegiate Schools of Business, AACSB. 

Läs mer om AACSB

Publikationer

Konferens­bidrag (Referee­granskat)

Kapitel i bok, del av antologi (Referee­granskat)

Doktors­avhandling, mono­grafi (Övrigt veten­skapligt)

Rapport (Övrigt veten­skapligt)