Peter Skoglund

Peter Skoglund

Professor
Institutionen för kulturvetenskaper Fakulteten för konst och humaniora
Spara kontaktuppgifter Ladda ner bild

Jag disputerade vid Lunds universitet 2005 och blev docent vid Göteborgs universitet 2013. Under åren 2011 till 2016 var jag knuten till Svenskt Hällristningsforskningsarkiv (SHFA) vid Göteborgs universitet. Jag är sedan 2017 anställd vid Linnéuniversitetet.

Undervisning

Jag undervisar och handleder på grund- och avancerad nivå. Min undervisning är framför allt knuten till ämnet arkeologi, men jag undervisar även på kursen Praktik och projektarbete inom Programmet för integrations- och mångfaldsstudier (PIMS).

Forskning

Mitt huvudsakliga forskningsområde är hällristningar, skandinavisk bronsålder, landskapsarkeologi och 'public archaeology'.  

Jag är projektledare för projektet Making Rock Art Today – Encounters with Practicing Samburu Rock Art Painters. Projektet som finansieras av Riksbankens Jubileumsfond är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, Adelaide University, Kenyatta University, National Museums of Kenya och NGOn Empower the Northern Frontier. Samburukrigarna i norra Kenya gör än idag hällmålningar av människor, djur och vapen för att uttrycka sin kulturella identitet. I det här projektet kommer vi att samarbeta med olika generationer av hällmålare och lära oss varför de gör hällmålningar. Vi kommer också att interagera med nutida hällmålare för att förstå hur de förvaltar denna tradition i en föränderlig värld.

Jag driver också ett projekt kring monumentet Hagbards galge i Halland. Monumentet består av två gravar med resta stenar som är dekorerade med hällristningar. De frågor vi vill undersöka rör monumentets datering, dess relation till det omgivande kulturlandskapet, samt vilken betydelse platsen haft i bronsålderns samhälle. Projektet bedrivs i samarbete med forskare vid Durham University i Storbritannien, Göteborgs universitet, Lunds universitet och Kulturmiljö Halland.

Jag har ett långvarigt intresse för skandinavisk bronsålder och inte minst monument, landskap och hällristningar. I samarbete med Lena König som driver podden Arkeologi och Historia har jag spelat in flera poddar där jag presenterar min forskning. Här är ett poddavsnitt där jag berättar om bronsålderns rösen: Arkeologi & Historia Sydost: Röselandskap (2022).

Här är ett annat poddavsnitt som handlar om hällristningar i Blekinge: Arkeologi & Historia Sydost: Snacka om hällristningar – Blekinge Län (2023).

Här är ytterligare en podd som anknyter till ett av mina pågående forskningsprojekt: Arkeologi & Historia: Hagbards galge Halland

Uppdrag

Jag är ämnesföreträdare för arkeologiämnet. 

Publikationer

Artikel i tid­skrift (Referee­granskat)

Artikel, recension (Övrigt veten­skapligt)

Övrigt (Övrigt (populär­vetenskap, debatt))