Jag är senior rådgivare på avdelningen för Externa relationer och arbetar med långsiktiga samarbeten och donationer vid Linnéuniversitetet och som stöd i InKuiS - Innovativt kulturentreprenörskap i Småland.
InKuiS, med 25 Mkr i finansiering från Familjen Kamprads stiftelse, samlar forskare från olika fakulteter på Linnéuniversitetet som i samverkan med ett 70-tal regionala och nationella partners utvecklar ny kunskap kring kulturentreprenörskap. Projekttid är 2022–2027. Projektledare: Anders Högberg https://lnu.se/forskning/forskningsprojekt/inkuis/
Forskning
Agronomie doktor i Livsmedelsvetenskap
Publikationer
Chemical and nutritional properties of dry peas with emphasis on dietary fibre and saponins. 1997. Avhandling. Acta Universitatis agriculturae sueciae. Agraria 60. Swedish University of Agricultural Sciences, Uppsala.
Spänningsfält mellan kärnverksamhet och stödfunktioner. I antologi: Bredden ger spetsen. 2008. Om HALV-projektet, Hälsa, Arbetsmiljö och Ledarskapsutveckling vid Växjö
universitet. 119-124. Dandanell Daveby Y., Larsson, D., Norrby Wallin, S., Åberg, A. Red: Glemne, M.
Konsumentinriktad Livsmedelsforskning. 2000. Forskningsrådsnämnden (FRN). En kunskapssammanställning. Rapport 2000:7. 78 pp.
Ileal and faecal digestibility of light- or dark-coloured peas (Pisum sativum) in growing pigs. Abrahamsson, M., Graham, H., Dandanell Daveby, Y., Åman, P. Anim. Feed Sci. Technol. 1993. 42:15-24.
Chemical composition of certain dehulled legume seeds and their hulls with special reference to carbohydrates. Dandanell Daveby, Y., Åman, P. Swedish J. agric. Res. 1993. 23:3-14.
Changes in chemical composition during development of three different types of peas. Dandanell Daveby Y., Abrahamsson, M., Åman, P. J. Sci. Food Agric. 1993. 63:21-28.
The variation in content and changes during development of soyasaponin I in dehulled Swedish peas (Pisum sativum L.). Dandanell Daveby, Y., Åman, P., Betz, J.M., Musser, S.M., Obermeyer, W.R. J. Sci. Food Agric. 1993. 73:391-395.
Effect of storage and extraction on yield of 2,3-dihydro-2,5-dihydroxy-6-methyl-4-pyroneconjugated Soyasaponin I in dehulled peas (Pisum sativum L.). J. Sci. Food Agric. 1998. 78,141-146.
Effect of particle size and enzyme supplementation of diets based on duelled peas on the productive value for broiler chickens. Dandanell Daveby, Y., Razdan, A., Åman, P. Anim. Feed Sci. Technol. 1998. 74, 229-239.
Uppdrag
Ämnessakkunnig och sekreterare i statlig utredning av nationell organisation för Horisont 2020, Utbildningsdepartementet, 2013
Ständig sekreterare i Linnéakademien för Vetenskap och Näringsliv.
Styrelseledamot i Linnéakademiens Forskningsstiftelse.