Musik­produktions­programmet

180 hp

Musikproduktionsprogrammet lär dig allt ifrån låtskapande till inspelning, produktion och distribution. Du får goda förutsättningar för en karriär som musikproducent, ljudtekniker eller låtskrivare. Programmet leder till en konstnärlig kandidatexamen i musik med inriktning mot musikproduktion och ger dig en bred kompetens som grundar för jobb och uppdrag i musikbranschen.

Det produceras mycket musik i Sverige och musikindustrin är viktig för svensk export. Genom ny teknik har inspelning och produktion nått allt fler. Musiker, musikproducenter, ljudtekniker, låtskrivare, musikvetare och musikpedagoger har egna inspelningsstudior och behöver kunskap om hela processen: produktion, teknik, musikaliskt konstnärligt hantverk, marknadsföring och omvärldsorientering.

På musikproduktionsprogrammet får du den breda kompetens du behöver för att producera musik. Här möts musikaliskt konstnärligt hantverk och musikteknik och du läser ljudproduktion, musikskapande, ensemblespel, musikteori, arrangering och musikvetenskap – men också företagsekonomi och juridik ur ett musikbranschperspektiv. Under utbildningen får du jobba konstnärligt och tekniskt både i en analog studiotradition och med den senaste digitala tekniken. Vi har flera välutrustade studior på campus i Växjö. I en fräsch kreativ miljö får du fullt utlopp för din skaparlust.

Under programmets tredje år praktiserar du tio veckor inom branschen, företrädesvis i en inspelningsstudio. Praktiken kan äga rum i både nationell och internationell miljö.

En särskild prövning är underlag för urval. Din erfarenhet och utbildning bedöms via portfolio med arbetsprov och en avsiktsförklaring. I slutet av april är deadline för inlämning av portfolio med arbetsprov inklusive avsiktsförklaring. För kallade genomförs praktiska prov en av dagarna 13-16 maj 2024. På grund av rådande omständigheter genomförs årets praktiska prövning med distansteknik, utan fysisk resa till campus Växjö.

Karriär

Efter utbildningen har du kunskap att driva verksamhet i egen studio. Du kan jobba som exempelvis musikproducent, ljudtekniker eller låtskrivare och arbeta på produktionsbolag, studior, skivbolag, radio och tv, folkhögskolor och studieförbund.

Examen

Konstnärlig kandidatexamen med inriktning mot musikproduktion Huvudområde: Musik

Ansökan och portfolio med arbetsprov

Ansökningen består av tre steg. Först måste du ansöka till programmet via antagning.se. Ansökningsperioden är 15 mars - 15 april.

Sedan behöver du också skicka in din avsiktsförklaring och portfolio med arbetsprov till Linnéuniversitetet. Steg tre är den särskilda prövningen för de sökande som kallas.

  • OBS (1)! Endast sökande som gjort en anmälan via antagning.se tillåts skicka in avsiktsförklaring och portfolio med arbetsprov enligt nedan!

Anvisningar för portfolion samt aktuella deadlines hittar du nedan.

Hur är det att plugga musikproduktion?

Hur är det att vara student på musikproduktionsprogrammet? Vad finns det för studior och lokaler? Hur mucket tid lägger studenterna på sina studier? Det och många andra frågor får du svar på om du kollar på filmerna här på sidan. 

Praktiken leder till jobb 

Är det viktigt med praktik på Musikproduktionsprogrammet? Svaret på den frågan är ja. Från gruppen som tog examen 2021 har tretton av sjutton tidigare studenter fått jobb där de gjorde sin praktik, berättar programansvarig Anders Rydholm. I filmen berättar våra studenter om hur de ser på sin praktik. 

"Kan jag skriva en låt som förändrar en människas liv så är ju det en jättehäftig sak”

- Musik slår en rakt i hjärtat. Det kan verkligen skapa en positiv känsla, i en själv och i andra.

Malin läser musikproduktionsprogrammet men började på Linnéuniversitetet med att läsa kursen singer-songwriter. Under det året stärktes hennes självförtroende inom musikskapandet - från att ha varit en hobby till att nu ha siktet inställt att kunna leva på musiken. Musikproduktionsprogrammet tar henne närmare det målet genom att också ge henne kunskaperna för att kunna producera själv.

Malin och kompanjonen Momo skrev 2023 års Växjö Pride-låt. De fick ett uppdrag via utbildningen att komma med bidrag till en tävling om årets Pride-låt och deras låt “Bitch I’m a dream” vann! Låtens text handlar om att utforska och våga landa i den person man själv vill vara.

- Det är häftigt hur musik kan påverka. Att min låt kanske kan hjälpa någon. Kan jag skriva en låt som förändrar en människas liv så är ju det en jättehäftig sak.

När Kalmar kommun sökte en låt för Kalmar som studentstad var Malin också med och skrev vinnarlåten.

- Det boostar ens självförtroende och är ett kvitto på att man gör något bra och att man lär sig under utbildningen.

"Ibland får jag passa mig så att jag inte manipulerar publikens känslor allt för mycket"

Ludvig Klint syns i profil när han lutar sig mot en ljudmixer med en massa sladdar. Han är vit, har kortklippt skägg och hår, mönstrad keps med beige botten och svart tröja.

- Om jag lyckas få någon att komma in i en meditativ känsla, en tillfällig flykt, så är jag nöjd.

Ludvig Klint har alltid hållit på med musik. Som riktigt liten spelade han fiol, han har sjungit i kör och i tonåren upptäckte han trummorna och började spela metal och rock. Det var också som trummis han hittade vägen framåt, han satt längst bak i bandet och hade koll på helheten, och därför kändes musikproduktion som det självklara valet när han skulle börja plugga.

Idag jobbar han i en musikstudio med inriktning mot film och tv. Det började med en praktikplats under utbildningen som sedan utvecklats till ett långvarigt samarbete med kompositörs-kollektivet Frid & Frid. Ludvig ser musik som en otroligt viktig del av film och tv-serier. Det är kombinationen av bild, ljud och musik som skapar helhetsupplevelsen för tittaren. Och det gäller att hitta balansen så att de samverkar på bästa sätt. 

- Musik är känslomässigt stark. Ibland får jag passa mig så att jag inte manipulerar publikens känslor allt för mycket, eller skriver dem på näsan.

För Ludvig är musik livsviktig, både i de filmer och tv-serier han jobbar med men också i livet i stort.

- Vi människor behöver underhållning och kultur för att överleva, att ha möjlighet att kunna dyka in i en annan värld. Vi behöver det som mest när vi mår som sämst.

Amanda, Lisa och Johanna jobbar som ljudtekniker inom radio och tv

Anton och Oliver jobbar som producent och låtskrivare

Håkan och Louise driver företag inom musikbranschen

Mer om programmet

Kurser i programmet

* = kurs i huvudområdet

Vanliga frågor om musikproduktionsprogrammet

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M