Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6/verksamhets­integrerad profil

240 hp

I grundskolans årskurs 4-6 ska den som är lärare utveckla elevers nyfikenhet för fortsatt lärande. Denna verksamhetsintegrerade lärarutbildning ger dig mycket praktisk erfarenhet från skolans vardag.

I utbildningen till grundskollärare läggs tyngdpunkt vid ämnesstudier i svenska, matematik, engelska. Dessutom kommer du också att kunna välja en valbar kurs om 30 hp som ingår i din examen. De fördjupningsområden som du kan välja mellan är samhällsorienterande ämnen och naturorienterande ämnen/teknik. Du studerar centrala och generella kunskaper för lärare, exempelvis utveckling och lärande, läroplansteori, vetenskapsteori och forskningsmetodik, sociala relationer och ledarskap samt betyg och bedömning.

Du tränas tidigt under din lärarutbildning i vetenskapligt skrivande. Tillsammans med forskningsmetodik finns vetenskapligt skrivande genomgående med i utbildningens kurser. Du läser också en kurs i vetenskapsteori och forskningsmetodik som riktas specifikt mot de två självständiga arbetena som ingår i din lärarutbildning.

Den verksamhetsintegrerade profilen på grundlärarprogrammet innebär att du under utbildningen ingår i olika lärararbetslag på utsedda övningsskolor och att du som student erbjuds mer tid i verksamheten i form av verksamhetsintegrerade dagar. Du gör också din VFU på dessa skolor. Din VFU görs i olika perioder som sprids över tid under hela din utbildning. Den verksamhetsintegrerade profilen ger dig möjlighet att på ett konkret sätt utveckla kunnande och kompetens för att bli en riktigt bra lärare.

Karriär

Grundlärarprogrammet med profilen verksamhetsintegrering gör dig väl rustad för jobb som lärare i skolor med årskurs 4-6. Utbildningen kan även leda till anställning inom andra samhällssektorer. Entusiasmerande ledare behövs på många positioner i samhället.

Examen

Grundlärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4¬6

Internationella möjligheter

Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över. 

På vissa utbildningar kan du även göra verksamhetsförlagd utbildning/ praktik utomlands.

Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram. 

Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.

Tack lärare

En bra lärare kan göra stor skillnad i barn och ungdomars liv. De kan inspirera till lärande, stärka självkänslan och ge verktyg som behövs för att lyckas. I denna film får du se hur några elever berättar om sin lärare och varför hon är bra! 

Utbildningen har överträffat mina förväntningar

Maja i universitetets lokaler

Efter att ha jobbat några år som elevassistent väcktes Majas intresse för att utbilda sig till lärare. Nu läser hon grundlärarprogrammet åk 4-6 med verksamhetsintegrerad profil och brinner för att rusta eleverna för en samtid och en framtid som de har möjlighet att vara med och forma själva.

Jag vill vara med och göra skillnad 

Andreas i universitetets lokaler i Kalmar.

Andreas Carlsson läser till lärare för årskurs 4-6. Ett val han gjort för att vara med och tidigt kunna påverka elevernas framtid. Med energi och nytänkande undervisning är hans mål att göra skillnad.

Madeleine vill undervisa utomlands

Madeleine studerar utomlands

Madeleine Modig brinner för mångfald och internationella miljöer. Möjligheten att studera utomlands avgjorde därför valet att läsa till lärare vid Linnéuniversitetet. I sin kommande lärarroll drömmer hon om att undervisa i engelska utomlands.

Här möter du Linnea och Daniel som berättar om sin lärarutbildning med verksamhetsintegrerad profil.

Kalmar – studentstaden vid havet

Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.

För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart. 

Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.

Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.

Läs mer om våra studentstäder

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar