Interaktionsdesigner

180 hp

Som interaktionsdesigner arbetar du inom ett aktuellt och snabbt växande område där teknik och användarvänlighet alltid är i fokus. Du skapar förutsättningarna för att vi människor ska kunna leva och arbeta med tekniken i vår vardag.

En interaktionsdesigner förstår, utformar och analyserar samspelet mellan människa och teknik. Det kan handla om webbsidor, programvaror eller produkter. Han/hon har även en god förmåga att se hur människor använder tekniken, både professionellt och till vardags, samt hur den påverkar våra liv. Ambitionen är att tillgodose de behov och svagheter vi människor har genom att utforma gränssnitt som stöder oss i vårt arbete.

För att förstå detta samspel studerar du människa/dator-interaktion, användbarhetslära och kognitionslära i samma utsträckning som grafisk formgivning, design och metoder för att analysera teknikanvändning. Du får grundläggande kunskaper inom programmering och produktutveckling; från mer analoga metoder som papper, penna och lera till mer tekniska som digital bildbehandling i 2D och 3D. Du får även fördjupade kunskaper inom användaranpassning av olika interaktiva system, samt metoder för att utvärdera, analysera och grafiskt visualisera hur vi samverkar med tekniken runt oss.

Utbildningen är starkt tvärvetenskaplig och du utvecklas personligen med entreprenörskap, branschförståelse och innovativt tänkande. Du kan välja att läsa i Kalmar eller hemifrån på distans.

Karriär

Efter utbildningen kan du arbeta med att anpassa och utveckla gränssnitt för produkter i digitala miljöer såsom webbplatser, programvaror eller spel. Typiska arbetsområden är webb, mobila enheter eller interaktiva miljöer.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot interaktionsdesign. Huvudområde: Informatik.

Jag uppskattar att få möjlighet att fördjupa mig inom olika områden

David Vingen vid Linnéuniversitetet.

David befann sig mitt i livet när han började studera och möjligheten att studera på distans var något som han såg som positivt. Han uppskattar att det är engagerade föreläsare och att de delar undervisningen med de studenter som studerar på campus.

Vi lär oss att förstå användarens behov

Anette Nordenson vid Linnéuniversitetet

Anette ville bygga på sin kunskap och sökte sig därför till Linnéuniversitetet. Hon gillar de visuella kurserna i programmet och att studenterna under det sista året har möjlighet att välja inriktning.

Jag vill designa för användarna

Fredrik pluggar utomhus

Blandningen av teoretiska och praktiska studier med fokus på användaren och hur vi förhåller oss till olika lösningar, är det som gör utbildningen så intressant menar Fredrik Lack, som studerar till Interaktionsdesigner.

Jag tycker om att studera på olika platser

Lovisa Brandt är engagerad i det mesta som har med kreativitet och skapande att göra – konst, musik, grafisk design, medier och kommunikation. Hon läser interaktionsdesign på distans eftersom hon vill ha friheten att göra sina egna scheman.

Shanthini skapar lösningar för socialt samarbete på nätet

Shanthini

Shanthini Paramanathan arbetar som interaktionsdesigner för mobila teamet på Projectplace, ett företag som skapar lösningar för socialt samarbete på nätet.

Mer om programmet

Det här läser du

Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i utbildningsplanen.

Förbered dig med matematik!

Förbered dig med matematik! Studera en kurs i matte på distans för att förbereda dig inför dina studier. När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik.

Kursen förberedande matematik vänder sig till dig som exempelvis läst minst Matematik 1 men behöver en mer grundlig genomgång/repetition av den matematik som ges första terminen på gymnasiets naturvetenskapliga och tekniska program.

Kursen ges på distans och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier I

Distans – plugga där du är

Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.

Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.  

Läs mer om att studera på distans

Student som pluggar på distans