Optikerprogrammet

180 hp

Är du intresserad av problemlösning och att hjälpa människor? Då kan optikeryrket vara perfekt för dig.

Vårt treåriga optikerprogram har en bred medicinsk och teknisk inriktning; fokus ligger på optometriska undersökningsmetoder och sjukdomslära. Du får lära dig om optik - för att förstå hur glasögon och kontaktlinser avbildar omvärlden, hur ögat är uppbyggt samt om normala och sjukliga förändringar som påverkar dess funktion. Under utbildningen ingår flera praktiska moment, som att genomföra synundersökningar och tillpassa glasögon och kontaktlinser. I utbildningen ingår även fem veckors praktik hos en optiker och en vecka på en ögonklinik. Utbildningen avslutas med ett examensarbete på tio veckor med möjlighet att utföra datainsamling utomlands.

Undervisningen sker huvudsakligen på svenska, men inslag på engelska kan förekomma.

Karriär

Efter avslutad utbildning kan du bland annat välja mellan att arbeta i optikerbutik, på ögonmottagning, syncentral eller i leverantörsledet. Arbetsmarknaden ser god ut.

Examen

Optikerexamen, samt Filosofie kandidatexamen, huvudområde: Optometri. Optikerexamen ligger till grund för Socialstyrelsens utfärdande av legitimation.

Förbered dig med matematik!

Förbered dig med matematik! Studera en kurs i matte på distans för att förbereda dig inför dina studier. När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik.

Kursen förberedande matematik vänder sig till dig som exempelvis läst minst Matematik 1 men behöver en mer grundlig genomgång/repetition av den matematik som ges första terminen på gymnasiets naturvetenskapliga och tekniska program.

Kursen ges på distans och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier I

Lowe vill hjälpa folk med deras synhälsa

Lowe i optikerprogrammets övningslokaler

Lowe letade efter ett yrke där hon fick jobba med människor. Nu är hon utbildad optiker och ska hjälpa folk med något så viktigt som deras synhälsa.

Att utbilda sig till optiker var inget som var självklart utan var något som växte fram

Angie Garzon Garcia föddes i Colombia, men växte upp i Umeå. Efter examen på optikerprogrammet i Kalmar hoppas hon på att få ett jobb och kunna flytta tillbaka till Umeå och familjen.

Jag uppskattar att få underlätta människors vardag

Porträtt Rebecca Solnevik

"Det roligaste med mitt jobb som optiker är att få träffa så många olika människor, men det viktigaste är att jag kan hjälpa människor med deras synhälsa. Jag uppskattar att få underlätta deras vardag så gott jag kan och att min kunskap gör att jag kan plocka fram vad som är bäst för varje individ och den personens syn." /Rebecca, tidigare student på Optikerprogrammet.

Mer om programmet

Varför ska du bli optiker?

Tycker du om människor? Är du bra på att kommunicera? Gillar du att ta eget ansvar? Tycker du om att jobba med dina händer och tycker du att det är självklart att ge bra service? Då är optikerutbildningen något för dig!

Som optiker kan du arbeta med synundersökningar, kontaktlinstillpassning och ögonhälsoundersökningar i optikbutik, vid syncentral inom landstinget, som konsult eller inom den optiska industrin.

– Du som vill bli optiker ska vara säker på att du får jobb i framtiden, säger Oskar Johansson, programansvarig för utbildningen vid Linnéuniversitetet.

Enligt en skrivelse från Optikbranschen finns det redan nu ca 130 st. lediga jobb som optiker. Utöver dessa är Optikbranschens bedömning att vi under åtminstone de kommande 10 åren har behov av att 100 st. optiker utexamineras årligen. I dagsläget utexamineras årligen totalt ca 85 st. optiker och från och med vårterminen 2026 är målet att ca 115 st. optiker ska ta examen.

Dessutom pågår ett arbete som kommer att innebära att optikern får en viktigare och utökad roll med ögonhälsan och fler befogenheter. Sedan 2017 har optiker med viss vidareutbildning rätt att rekvirera läkemedel som är till hjälp vid diagnosticering av sjukdomar och andra tillstånd.

– Förmodligen kommer optikern i framtiden vara den som skriver ut recept på ögonmediciner och ger vissa behandlingar samt undersöker ögonen i samband med diabetesförändringar, säger Oskar.

Många praktiska moment

Utbildningen till optiker inleds med grundläggande optik i kombination med grundläggande kunskap i synundersökningsmetodik, följd av grundkurser i kroppens och ögats fysiologi och anatomi. Under andra terminen kommer fortsättningskurser i optik, synundersökningsmetodik och dessutom en kurs inom tillverkning, reparationer och justeringar av glasögon mm. Denna kurs avslutas med en första praktikperiod i optikerbutik.

– Längre fram i utbildningen blir det mer tid i vår klinik. Utbildningen är mycket praktiskt inriktad, och studenterna genomför en hel del praktiska övningar på varandra men också på riktiga patienter. Det är mycket som studenterna skall kunna förutom teorin – det handlar om att hantera optikerns olika instrument och metoder. I början av termin 4 har studenterna sin första längre praktik hos en legitimerad optiker. Denna följs sedan upp i början av termin 5 med ännu en praktikperiod. Dessutom blir det ytterligare besök i verkligheten vid en del andra kurser, säger Oskar.

För synen – och för syns skull

– Du som optiker tar emot patienter för att göra en bedömning av deras synfel, men hjälper även patienten med att välja en båge som passar kundens stil och ansiktsform, och idag är det vanligt att människor byter glasögon av modeskäl och inte bara för att man ser dåligt, säger Oskar.

Många som går utbildningen har egna synfel och har på så sätt kommit i kontakt med yrket och därför valt utbildningen, tillsammans med att det är ett variationsrikt yrke alltifrån ögonhälsa, mode och vetenskap.

– Våra studenter är eftertraktade och jag vet att en gynsam arbetsmarknad väntar på dem, med bra ingångslöner, säger Oskar.