Mjukvaruteknik, högskoleingenjör

180 hp

Vill du utveckla IT-system för inbyggda system i bilar eller intelligenta robotar? Vill du specialisera dig på uppkopplade enheter? Detta högskoleingenjörsprogram i mjukvaruteknik har fokus på Internet of Things (IoT) och kommer förbereda dig för hela arbetsmarknaden inom IT-området men med fördjupning inom IoT. Framtiden är spännande och behovet av ingenjörer med kompetens inom både mjukvara och inbyggd hårdvara är stort.

Programmets mål är att utbilda ingenjörer som kan arbeta med utveckling av olika typer av mjukvarusystem och uppkopplade enheter. Det är en 3-årig utbildning med teknikindustrin som målgrupp, i synnerhet större företag med stora projekt som löper under lång tid där organisation, systematik och struktur är viktigt.

Programmets fokus är mjukvaruteknik. Studenterna blir duktiga systemutvecklare med goda kunskaper inom ett brett område, programmering, datorteknik, maskininlärning, inbyggd hårdvara, databaser, webbteknik och nätverk. Programmets speciella inriktning är Internet of Things med lika fokus på hur olika hårdvarukomponenter (t.ex. sensorer) kan kopplas till internet som serverarkitekturer och tekniska lösningar på serversidan. En ingenjör förväntas också ha en bred teknisk kompetens. IT-kurserna kompletteras därför med kurser i matematik, fysik och industriell ekonomi. Arbetsmarknaden för ingenjörer med IT-kompetens är mycket god och störst efterfrågan är inom nya teknologiområden så som molntjänster, tillämpad maskininlärning och Internet of Things.

Karriär

Ditt första jobb blir troligen som ingenjör på en utvecklingsavdelning i ett företag, eller som entreprenör i ditt eget nystartade företag.Du kommer jobba med att lösa tekniska problem, som ingenjör förutsätts du vara kreativ och ligga på en teknisk framkant. Oavsett position jobbar du sannolikt i ett team med flera andra personer. IT-sektorn är global så det finns stora möjligheter att jobba var du än önskar i världen.

Examen

Högskoleingenjörsexamen i Datavetenskap med inriktning mot mjukvarutekeknik.

Förbered dig med matematik!

När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi. 

Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III

Stimulerande studiemiljö bidrar till en positiv upplevelse

Emma Lövgren vid Linnéuniversitetet.

Emma har sedan tidigare en examen som Interaktionsdesigner ifrån Linnéuniversitetet, men kände att hon ville komplettera sin utbildning. I framtiden vill hon gärna arbeta med att göra nytta för samhället. Kanske IT-områden inom Polisen eller vård- och omsorgsorganisationer.

Tekniska lösningar kan bidra till ett mer hållbart samhälle

Amer Hodzic vid Linnéuniversitetet.

Amer har så länge han kan minnas haft ett stort intresse för datorer och elektronik. Han ser sig själv som en problemlösare och i framtiden drömmer han om att jobba med IoT-lösningar.

Camilla har fått mycket erfarenhet under sin utbildning

Camilla Heiding

Camilla blev den första examinerade högskoleingenjören i mjukvaruteknik i Kalmar 2021. En utbildning som hon fått mycket nytta av sin nuvarande roll på Tietoevry.

Att välja den här utbildningen var inte helt självklart när Camilla slutade gymnasiet, det snurrade tankar om allt från veterinär till psykolog och matematiker. Men till slut sökte hon till högskoleingenjör i mjukvaruteknik.

Mer om programmet

Det här läser du

Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet.

 

Kalmar Energi och Kalmar Kommun samarbetar med studenterna

Under första året får studenterna jobba med att testa idéer och hitta hållbara lösningar med hjälp av IoT-teknik. En direkt dykning in i verkligheten! Kolla på Christoffer, Isak, Olof och Bianca som berättar om sina projekt.

Programmet ger dig en gedigen grund att stå på i din karriär

Fredrik Ahlgren, lektor och lärare för programmet, berättar om utbildningen till högskoleingenjör i mjukvaruteknik. 

Kalmar – studentstaden vid havet

Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.

För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart. 

Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.

Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.

Läs mer om våra studentstäder

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar