Industriell ekonomi, högskoleingenjör

180 hp

Teknik, ekonomi och management är en kombination som många arbetsgivare efterfrågar idag. Har du intresset öppnar sig en arbetsmarknad som inkluderar många spännande företag.

Moderna företag måste arbeta rationellt och resurssnålt för att kunna konkurrera på en global marknad. Deras produktion måste planeras, styras och underhållas på ett sätt så att kunder får sina produkter levererade i rätt tid, med rätt kvalitet och till rätt pris. Programmet ger dig en helhetsbild över ett företags verksamhet och styrning och därmed en bra grund för intressanta och utvecklande arbetsuppgifter inom exempelvis logistik, inköp, ledarskap, produktionsplanering, ekonomisk beslutsfattande, underhåll, drift, kvalitetsteknik och Lean production.

Under de första två åren ger programmet en bred grundläggande bas inom industriell ekonomi, där kurser inom matematik, ekonomi och ingenjörsämnen utgör grunden. I det tredje året får du spetskunskaper inom områdena material och produktionsstyrning, produktionsteknik, logistik och underhållsstyrning. Programmet avslutas med ett examensarbete. Under hela utbildningen har du också nära kontakt med företag i form av kursprojekt och studiebesök. Många kursmoment i programmet kopplas till aktiviteterna i vårt nya Innovation & Technology Center EPIC.

Karriär

Programmet förbereder dig med ingenjörskompetens som efterlyses av såväl små och medelstora såsom stora företag. Exempelvis kan man arbeta som produktionstekniker och –planerare, kvalitetsingenjör, projektledare och underhållsingenjör. Tidigare studenter har fått jobb på globala företag som exempelvis Scania, Volvo, Elektrolux eller Atlas Copco, men även på många små och medelstora företag i regionen och nationellt.

Examen

Högskoleingenjörsexamen inom industriell ekonomi.

Förbered dig med matematik!

När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi. 

Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III

Win-win situation när studenter och företag jobbar tillsammans

Hör hur Ludvig och Lukas berättar om hur det var att skriva sitt exjobb på ett företag inom träindustrin. Men även vad cheferna på företaget lärde sig av att låta studenterna se och analysera deras produktion. 

Utbildningen har ett nära samarbete med näringslivet

Hjalmar Nilsson vid Linnéuniversitetet.

Hjalmar följde med en kompis till Linnéuniversitetet och kände direkt att det var här han ville studera. Han uppskattar laborationerna som sker i utbildnings- och forskningscentret Epic och trivs med att bo på campus i Växjö.

Ellens engagemang var viktigt under studietiden

Ellen, alumn från Linnéuniversitetet

Ellen kommer från Ängelholm men valde att plugga Industriell ekonomi i Växjö. Efter utbildningen sökte hon flera jobb och trainee-tjänster på olika företag. Idag arbetar hon som kvalitetstekniker på Bufab Lann, ett jobb som började som trainee-tjänst efter examen.

- Det bästa med mitt jobb är att ingen dag är den andra lik. Jag vet aldrig vad som händer under dagen, vilket gör att arbetet inte blir monotont, säger Ellen.

Axel jobbar som underhållskoordinator på Volvo

Axel alumn från Industriell ekonomi, Linnéuniversitetet

Axel har läst Industriell ekonomi. Idag jobbar han som underhållskoordinator på Volvo personvagnar i Olofström.

Karolina jobbar som konsult

Bild på kvinnlig alumn

Karolina berättar om sin studietid, hur det var att söka jobb och hur hon ser på framtiden.

Mer om programmet

Det här läser du

Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i listan nedan.

Tobias är programansvarig och här berättar han mer om vad Industriell ekonomi innebär.

 

Närliggande utbildning

Är du intresserad av Industriell ekonomi, högskoleingenjör 180 hp? Då tror vi att du även kan vara intresserade av Maskinteknik, inriktning produktutveckling, högskoleingenjör 180 hp. 

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M