Energi och miljö, högskoleingenjör

180 hp

Vill du arbeta med förnybar energi och för en bättre miljö? Då är framtiden ljus, berättar tidigare studenter: ”Det finns möjligheter att jobba med många olika saker och branschen expanderar. Löneutvecklingen är mycket god.”

Första året läser du bland annat om biobränslen, vindkraft, vattenkraft och solenergi. Du läser också en kurs i miljöteknik. Som för alla högskoleingenjörer ingår kurser i matematik och fysik. Många arbetsgivare efterlyser också kunskaper i kemi och redan första året ligger en grundkurs i ämnet. Vi gör flera studiebesök för att ni skall få en bild av den bransch och de tekniker som du utbildas för.

Andra året handlar om tekniken som producerar värme, el och bränslen. Hur går det till exempel till att producera biogas från avfall? Du får också läsa om hur ett energisystem som försörjer en stad eller region är uppbyggt. I kursen ”Energisystem - projekt” löser du en uppgift tillsammans med ett företag och tränar på att arbeta i projektform.

Tredje året kan du välja kurser och inriktning som fördjupar dina kunskaper inom processteknik, energihushållning eller miljöteknik. Sedan är det dags att göra examensarbetet.

Med en examen från energi och miljö programmet har du möjlighet att fortsätta och läsa fördjupande mastrar inom tre intressanta inriktningar: Hållbara energiprocesser och system eller Energi och management för hållbar utveckling eller Innovationsmastern, så valmöjligheterna är stora.

Karriär

Svensk teknik och kunskap inom energitekniken ligger i framkant. Även andra branscher behöver kompetens kring effektiv och miljövänlig produktion. Kort sagt: Företagen ropar efter ingenjörer som kan jobba med teknik, planering och projektledning inom energi och miljö.

Examen

Högskoleingenjörsexamen: Energiteknik med inriktning mot energi och miljö

Förbered dig med matematik!

När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi. 

Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III

"Det finns 80 000 förorenade områden i Sverige"

Nora Fredh och Maria Augustsson berättar om sitt examensprojekt där de undersöker nedlagda deponier i Älmhults kommun.

Studenter i bioenergi prisade för arbete om solenergi

Studenter får pris för arbete

Oskar Jonsson och Axel Nord får stipendium från Sparbanksstiftelsen Kronan för sitt examensarbete om beräkningsmodeller för solhybrider.

Stina jobbar som renhållningsingenjör

Porträtt Stina Nyman

Ett stort intresse för miljö och en nyfikenhet på ingenjörsyrket avgjorde Stina Nymans yrkesval. Idag jobbar hon som renhållningsingenjör på Ljungby kommun och trivs med att få påverka och utveckla miljöarbetet i kommunen.

Mer om programmet

Det här läser du

Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i utbildningsplan.

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M