Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan
Ingång svenska 330 hpLärare påverkar människors framtid varje dag. Ämneslärarprogrammet är utbildningen för dig som vill undervisa ungdomar och inspirera till lärande.
Utbildningen består till stor del av ämnesstudier. Du söker till programmet med ett ingångsämne och väljer sedan ytterligare ett ämne under utbildningens gång. Programmet är i normalfallet 300 hp (5 år). Beroende på vilka ämnen du kombinerar kan programmet bli en termin längre dvs 330 hp (5,5 år). I studierna inom den utbildningsvetenskapliga kärnan (UVK) utvecklar du generella lärarkunskaper i bland annat ledarskap, konflikthantering, bedömning och betygsättning.
Programmet innehåller 20 veckors verksamhetsförlagd utbildning (VFU) där du studerar och praktiserar läraryrket på en skola.
Inom ämneslärarprogrammet finns det goda möjligheter till studier och VFU utomlands.
Undervisa i svenska
Behovet av lärare i svenska är idag stort inom hela utbildningsväsendet. När du läser svenska inom ämneslärarprogrammet lär du dig om språk och litteratur för undervisning i gymnasieskolan. I utbildningen får du bland annat kunskap om retorik, språksociologi, litteraturhistoria, film och litteratur, men också elevtextanalys samt betyg- och bedömningsfrågor i svenska.
Ämneskombinationer
Under andra terminen söker du till ditt ämne 2 inom programmet. Med svenska som ingångsämne kan du söka till följande ämne 2 i Kalmar eller Växjö, förutsatt att kurserna startar aktuell termin. Urval sker i de fall det är begränsat antal platser. Vilka förkunskapskrav som gäller för respektive ämne ser du i utbildningsplanen.
Studieort Växjö
engelska
franska
franska – första terminen i Frankrike
geografi
historia
idrott och hälsa
matematik
religionskunskap
samhällskunskap
spanska
spanska – första terminen i Spanien
svenska som andraspråk
tyska
tyska– första terminen i Tyskland
Studieort Kalmar
bild
biologi
engelska
geografi
historia
idrott och hälsa
psykologi
Ämnena musik, svenska och samhällskunskap måste omfatta 120 hp för att ge behörighet att undervisa i dessa ämnen. Vill du bli lärare i något av dessa ämnen ska du därför söka det som ingångsämne. Om du kombinerar två av dessa ämnen i din examen, omfattar programmet 330 hp.
Karriär
Utbildningen ger behörighet att undervisa i gymnasiet och grundskolans årskurs 7 – 9. I ämnena bild, musik samt idrott och hälsa ger utbildningen även behörighet för undervisning i grundskolans årskurs 1-6.
Examen
Ämneslärarexamen på avancerad nivå.
Emmi har en passion för lärande
Emmi Wihlborg har ett intresse för pedagogik och språk. Möjligheten att gå på VI-dagar var en anledning till att hon sökte sig till Ämneslärarutbildningen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan.
Läs intervjun med Emmi
- Det som fångade mitt intresse med just Linnéuniversitetet var att det fanns väldiga möjligheter till olika ämnen, möjligheten att studera utomlands och att genomföra kortare studieresor.
Hon trivs med livet som student och nollningen gav henne nya vänner och kännedom om staden.
- Studentlivet skulle jag beskriva som väldigt roligt. En lång nollning på två veckor ger en stor gemenskap och introduktion till staden. Studentföreningarna håller väldigt många event och sittningar och det finns alltid något att hitta på om man vill.
En varierande utbildning bidrar till personlig utveckling
Det som hon finner mest intressant med programmet är variationen i innehållet.
- Blandat med själva kunskapsutbildningen är en variation av litteraturkurser, didaktik, vokabulär, tekniska medel etc. Det blir aldrig någonsin enformigt då man lär sig nya saker inom nya ämnen konstant och ens kunskap får lov att växa, inte bara inom ens huvudämne utan på så många olika plan som man kan använda utanför sitt yrke.
Efter examen vill Emmi arbeta på en gymnasieskola, men hon kan också tänka sig att arbeta mer akademiskt.
- Efter examen så planerar jag att hitta ett jobb som ämneslärare på en gymnasieskola, men jag har även tankarna på att jobba mer akademiskt. Möjligtvis inom produktion av läroboksmaterial eller på ett publikationsföretag för läroböcker eller liknande. Man får en väldigt omfattande utbildning med många jobbmöjligheter när man utbildar sig till ämneslärare.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är en av Europas grönaste städer och här har du nära till natur, skog och vatten.