Ämneslärarprogrammet
Ingång engelska 330 hpVill du jobba som ämneslärare på gymnasiet eller högstadiet? Som lärare påverkar du människors framtid varje dag. Ämneslärarprogrammet är utbildningen för dig som vill undervisa ungdomar och inspirera till lärande.
Denna lärarutbildning fokuserar på de ämnen du vill undervisa i som lärare. Du söker till programmet med ett ingångsämne och väljer sedan ett till ämne under tiden du läser din utbildning. Det gör att du kan bygga din karriär utifrån just de ämnen du är intresserad av.Programmet är oftast 300 hp (5 år). Vissa ämneskombinationer gör att programmet blir en termin längre. Du läser då 330 hp (5,5 år). Utöver dina ämnesstudier läser du också kurser inom den utbildningsvetenskapliga kärnan (UVK). Där utvecklar du generella lärarkunskaper i bland annat ledarskap, konflikthantering, bedömning och betygsättning.
Ämneslärarprogrammet innehåller 20 veckors verksamhetsförlagd utbildning (VFU) där du studerar och praktiserar läraryrket på en skola. Du placeras då i första hand på regionens övningsskolor där du också genomför verksamhetsnära moment i teoretiska kurser.
Undervisa i engelska
Som blivande lärare i engelska ger vi dig möjlighet att bygga vidare på dina kommunikativa färdigheter i språket. Du får lära dig att tolka och analysera engelskan, dess kultur och litteratur utifrån olika perspektiv.
Under dina ämnesstudier i engelska får du dessutom stora möjligheter att fördjupa dig inom engelsk språkdidaktik och litteraturdidaktik. Du stärker dina didaktiska kunskaper i samband med den verksamhetsförlagda delen av din utbildning som kopplar ihop teori och praktik på ett naturligt sätt.
Ämneskombinationer med engelska
Under andra terminen söker du till ditt ämne 2 inom programmet. Med engelska som ingångsämne kan du söka till följande ämne 2 i Kalmar eller Växjö, förutsatt att kurserna startar aktuell termin. Urval sker i de fall det är begränsat antal platser. Vilka förkunskapskrav som gäller för respektive ämne ser du i utbildningsplanen.
Studieort Växjö
franska
franska – första terminen i Frankrike
geografi
historia
idrott och hälsa
matematik
religionskunskap
samhällskunskap*
svenska*
spanska
spanska – första terminen i Spanien
svenska som andraspråk
tyska
tyska– första terminen i Tyskland
Studieort Kalmar
bild
biologi
företagsekonomi
geografi
historia
idrott och hälsa
psykologi
* Ämnena musik, svenska och samhällskunskap måste omfatta 120 hp för att ge behörighet att undervisa i dessa ämnen. Vill du bli lärare i något av dessa ämnen ska du därför söka det som ingångsämne.
Läs gärna mer om de olika ämnena på deras ämnessidor via den här länken: Lnu.se/mot-linneuniversitetet/vara-amnen
Programmets innehåll
Det här är en översikt över programmets innehåll. En mer detaljerad beskrivning av progremmets delar finns i utbilningsplanen. Vilka kurser som du läser beror på vilka ämnen du kombinerar. Hur ofta du har föreläsningar eller andra schemalagda moment skiljer sig åt mellan olika kurser under programmets gång.
År
|
Innehåll
|
---|---|
1
|
Ämnesstudier ämne 1
|
2
|
Ämnesstudier, VFU samt UVK-kurser
|
3
|
Ämnesstudier ämne 2
|
4
|
Ämnesstudier, VFU samt UVK-kurser
|
5
|
Examensarbete, VFU samt UVK-kurser
|
Karriär
Lärare är efterfrågade och med en ämneslärarexamen är du attraktiv på arbetsmarknaden. Denna utbildning till ämneslärare ger dig behörighet att undervisa i gymnasiet och grundskolans årskurs 7-9. I ämnena bild, musik samt idrott och hälsa får du också behörighet att undervisa i grundskolans årskurs 1-6.
Examen
Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan.
Kontaktpersoner
Studie- och yrkesvägledare
- 0470-70 84 86
- amneslararelnuse
- 0480-44 73 14
- amneslararelnuse
Kontaktperson för ämnet
Internationella möjligheter
Det finns flera sätt att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet finns möjligheten att studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över. Du kan också välja att göra din praktik utomlands.
Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. Många kurser innehåller interkulturella inslag, till exempel i form av kurslitteratur eller gästföreläsare från andra länder. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram.
Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.
Emmi har en passion för lärande
Emmi Wihlborg har ett intresse för pedagogik och språk. Det i kombination med möjligheten till utlandsstudier bidrog till att hon sökte sig till Ämneslärarutbildningen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan.
Läs intervjun med Emmi
- Det som fångade mitt intresse med just Linnéuniversitetet var att det fanns väldiga möjligheter till olika ämnen, möjligheten att studera utomlands och att genomföra kortare studieresor.
Hon trivs med livet som student och nollningen gav henne nya vänner och kännedom om staden.
- Studentlivet skulle jag beskriva som väldigt roligt. En lång nollning på två veckor ger en stor gemenskap och introduktion till staden. Studentföreningarna håller väldigt många event och sittningar och det finns alltid något att hitta på om man vill.
En varierande utbildning bidrar till personlig utveckling
Det som hon finner mest intressant med programmet är variationen i innehållet.
- Blandat med själva kunskapsutbildningen är en variation av litteraturkurser, didaktik, vokabulär, tekniska medel etc. Det blir aldrig någonsin enformigt då man lär sig nya saker inom nya ämnen konstant och ens kunskap får lov att växa, inte bara inom ens huvudämne utan på så många olika plan som man kan använda utanför sitt yrke.
Efter examen vill Emmi arbeta på en gymnasieskola, men hon kan också tänka sig att arbeta mer akademiskt.
- Efter examen så planerar jag att hitta ett jobb som ämneslärare på en gymnasieskola, men jag har även tankarna på att jobba mer akademiskt. Möjligtvis inom produktion av läroboksmaterial eller på ett publikationsföretag för läroböcker eller liknande. Man får en väldigt omfattande utbildning med många jobbmöjligheter när man utbildar sig till ämneslärare.
Lisa har vuxit in i lärarrollen
Lisa Zilo bytte inriktning på sina studier, från farmaceut till ämneslärare. Med ett stort intresse för språk och historia gör hon nu det som hon tycker är roligt i livet. Under utbildningen har hon vuxit in sin lärarroll och målet är att få inspirera, engagera och hjälpa varje elev att se sin egen utvecklingspotential.
Läs hela intervjun med Lisa
Varför valde du att läsa till ämneslärare?
– Jag tycker mycket om språk och historia och ville läsa något där jag möter mycket människor. Jag har alltid haft lätt för språk, så engelska var därför det solklara valet. Ämnet historia har intresserat mig sedan högstadiet då jag hade en väldigt bra lärare.
Hur har dina ämnesstudier varit?
– Ämnesstudierna har varit intensiva, då man ska lära sig om en mängd olika saker under relativt kort tid. Ju längre vi kommit med studierna, desto mer övergår tentor till mer skriftliga inlämningar, grupparbeten och uppsatser. Inom både engelskan och historia har det funnits didaktiska element, som att till exempel planera lektioner och uppgifter kopplade till ämnesstudierna. Detta ger en särskilt bra förberedelse tycker jag, då det är en naturlig del av vårt yrke senare.
– Inom engelskan har litteraturstudierna varit extra intressanta för min del. Från att pluggat naturvetenskapligt tidigare gav det mig helt nya sätt att tänka. Lärarna som undervisar i engelska är från Storbritannien själva, vilket i också sätter en särskild internationell prägel på utbildningen. Ämnet historia är så relevant då det speglar vår nutid och framtid så mycket. Att studera historia har varit så pass intressant att jag förmodligen kommer att återvända om några år för att studera vidare och eventuellt forska inom ämnet.
Vad inspirerar dig och vad är det som är mest utmanande med din utbildning och varför?
– Min bästa kompis Stina som också är min studiekamrat, har sedan vi träffades för snart fem år sedan varit en stor inspirationskälla. Henne kan jag alltid ringa till om jag behöver tips för det där lilla extra i en lektionsplanering eller en uppsats.
– Det som varit mest utmanande med utbildningen för min del har varit att träda in i rollen som lärare under mina VFU-perioder. Det har varit enormt nervöst eftersom jag inte haft någon erfarenhet av det sen tidigare. Jag har varit på tre olika gymnasieskolor här i Kalmar under mina VFU-perioder, vilket jag är väldigt tacksam för. Det har gett mig en bredare och mer allmän bild av hur skolan fungerar, samt att jag fått ha tre olika men lika fantastiska handledare. Vid varje period känner jag att jag utvecklats lite mer och att jag sakta men säkert har vuxit in i rollen som lärare.
Tror du att utbildningen hjälper dig att kunna göra skillnad? På vilket sätt?
– Utbildningen hjälper oss kanske inte att kunna påverka samhället i det stora hela, men på en mindre skala. Hos eleverna framför allt, att kunna se varje elev som individ med särskilda behov. Man brukar ju säga att vi som lärare formar framtidens samhällsmedborgare och det stämmer ju verkligen tycker jag.
Hur ser du på den kommande lärarrollen? Vad är din viktigaste uppgift som lärare?
– Att inspirera, öppna för och ge plats åt elevernas fantasi, få dem att förstå att det finns mer än ett perspektiv på saker och ting. Men min främsta uppgift är nog att se varje elev och hjälpa dem att själva se sin potential. Tillsammans med eleverna vill jag skapa ett klassrum, där vi lär oss samtidigt som vi har kul och alla känner sig trygga. Jag älskar att se när en elev hänger med, ställer frågor och engagerar sig.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.