Ämneslärarprogrammet
Ingång franska i Nice 330 hpVill du jobba som ämneslärare på gymnasiet eller högstadiet? Som lärare påverkar du människors framtid varje dag. Ämneslärarprogrammet är utbildningen för dig som vill undervisa ungdomar och inspirera till lärande.
Denna lärarutbildning fokuserar på de ämnen du vill undervisa i som lärare. Du söker till programmet med ett ingångsämne och väljer sedan ett till ämne under tiden du läser din utbildning. Det gör att du kan bygga din karriär utifrån just de ämnen du är intresserad av.Programmet är oftast 300 hp (5 år). Vissa ämneskombinationer gör att programmet blir en termin längre. Du läser då 330 hp (5,5 år). Utöver dina ämnesstudier läser du också kurser inom den utbildningsvetenskapliga kärnan (UVK). Där utvecklar du generella lärarkunskaper i bland annat ledarskap, konflikthantering, bedömning och betygsättning.
Ämneslärarprogrammet innehåller 20 veckors verksamhetsförlagd utbildning (VFU) där du studerar och praktiserar läraryrket på en skola. Du placeras då i första hand på regionens övningsskolor där du också genomför verksamhetsnära moment i teoretiska kurser.
Studera franska i Frankrike
Väljer du ämneslärarprogrammet med det här ingångsämnet så studerar du din första termin på programmet i Nice. På dokumentlänkarna finns information om vad det innebär att studera kursen i Frankrike och om boende i Nice.
Undervisa i franska
Det råder mycket stor brist på fransklärare både på grundskole- och gymnasienivå i Sverige. Du har därför goda chanser att få jobb efter din utbildning. När du läser franska fördjupar du dina språkkunskaper och din kunskap om de områden där franska talas. Du får också fördjupa dig i språkundervisningens teori och praktik. Dessa kunskaper hjälper dig som lärare i franska att engagera elever för franska språket och de franskspråkiga ländernas kulturer.
Undervisningen bedrivs i form av seminarier där du deltar i samtal om franskans språkstruktur, om franskspråkiga texter, kulturer och samhällssystem och om språkundervisning. Din egen språkfärdighet tränar du genomgående under utbildningen. Dina didaktiska kunskaper stärker du i samband med den verksamhetsförlagda delen av utbildningen där teori och praktik kopplas samman på ett naturligt sätt.
Ämneskombinationer med franska
Under andra terminen söker du till ditt ämne 2 inom programmet. Med franska som ingångsämne kan du söka till följande ämne 2 i Kalmar eller Växjö, förutsatt att kurserna startar aktuell termin. Urval sker i de fall det är begränsat antal platser. Vilka förkunskapskrav som gäller för respektive ämne ser du i utbildningsplanen.
Studieort Växjö
engelska
idrott och hälsa
matematik
musik*
svenska*
svenska som andraspråk
spanska
spanska – första terminen i Spanien
tyska
tyska– första terminen i Tyskland
Studieort Kalmar
bild
engelska
idrott och hälsa
* Ämnena musik, svenska och samhällskunskap måste omfatta 120 hp för att ge behörighet att undervisa i dessa ämnen. Vill du bli lärare i något av dessa ämnen ska du därför söka det som ingångsämne.
Läs gärna mer om de olika ämnena på deras ämnessidor via den här länken: Lnu.se/mot-linneuniversitetet/vara-amnen
Programmets innehåll
Det här är en översikt över programmets innehåll. En mer detaljerad beskrivning av progremmets delar finns i utbilningsplanen. Vilka kurser som du läser beror på vilka ämnen du kombinerar. Hur ofta du har föreläsningar eller andra schemalagda moment skiljer sig åt mellan olika kurser under programmets gång.
År
|
Innehåll
|
---|---|
1
|
Ämnesstudier ämne 1
|
2
|
Ämnesstudier, VFU samt UVK-kurser
|
3
|
Ämnesstudier ämne 2
|
4
|
Ämnesstudier, VFU samt UVK-kurser
|
5
|
Examensarbete, VFU samt UVK-kurser
|
Karriär
Lärare är efterfrågade och med en ämneslärarexamen är du attraktiv på arbetsmarknaden. Denna utbildning till ämneslärare ger dig behörighet att undervisa i gymnasiet och grundskolans årskurs 7-9. I ämnena bild, musik samt idrott och hälsa får du också behörighet att undervisa i grundskolans årskurs 1-6.
Examen
Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan.
Kontaktpersoner
Studie- och yrkesvägledare
- 0470-70 84 86
- amneslararelnuse
- 0480-44 73 14
- amneslararelnuse
Kontaktperson för ämnet
Internationella möjligheter
Det finns flera sätt att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet finns möjligheten att studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över. Du kan också välja att göra din praktik utomlands.
Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. Många kurser innehåller interkulturella inslag, till exempel i form av kurslitteratur eller gästföreläsare från andra länder. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram.
Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.
Fanny pluggar franska i Nice
Språkintresse, ett unikt campusliv och goda möjligheter till utlandsstudier lockade Fanny till Linnéuniversitetet i Växjö. Nu läser hon ämneslärarprogrammet med kombinationen svenska och franska. Sin första termin i franska läser hon på plats i Nice.
Läs hela intervjun med Fanny
– Jag har alltid vetat att jag vill studera i en mindre stad. Det blev just Linnéuniversitetet när jag förstod att det fanns flera utlandsmöjligheter, vilket jag inte visste var möjligt inom lärarutbildningen. Växjös campus är dessutom unikt i att både bostäder, studentpubar och självaste universitet är samlat på en plats. Det ger verkligen ett levande studentliv med god sammanhållning och ett mycket bra föreningsliv, beskriver Fanny.
Att Fanny läser ämneskombinationen svenska och franska beror på hennes intresse för språk.
– Franskan var självklar för mig då jag efter gymnasiet gick universitetskurser i språket och blev alltmer intresserad av både kulturen och språket. Svenskan valde jag också av intresse men framför allt eftersom vi hade en stor bredd på kurserna. Litteraturvetenskap, filmvetenskap, retorik och språksociologi var det roligaste under de två år som jag läste svenska. Dessutom är svenska ett mycket viktigt ämne i gymnasiets högskoleförberedande program, då det till hög grad förbereder eleverna för vidare studier, förklarar Fanny.
Fanny tycker det är väldigt roligt att studera på campus i Växjö, men antog gärna utmaningen att studera sin första termin franska i Frankrike.
– Den allra största anledningen är för att jag anser att jag har större chans att lära mig ett språk om jag omger mig av det, som man ju gör när man är i Frankrike. Dessutom känns det givande att bo någon annanstans i en termin, säger Fanny.
Tiden i Nice beskriver hon hittills som utmanande, utvecklande och fantastisk.
– Det allra svåraste för mig innan jag kom hit var att våga försöka prata och här har jag inte haft ett val, vilket har gjort mig mer bekväm i att utmana mig själv inom språket. Lärarna på skolan pratar dessutom bara franska så det finns ingen möjlighet att byta till svenska, även om man tycker att det är svårt. Att efter skolan kunna använda språket i vardagen är också fantastiskt. När vi är ett gäng som, till exempel, går ut och äter utmanar vi varandra i att prata franska. Sammanfattningsvis blir helt enkelt språket mer vant när det är så närvarande både i skolan och i vardagen.
Att byta studiemiljö har Fanny upplevt som positivt.
– För det första går jag här med en större blandning av människor. I Växjö läste jag bara med andra lärarstudenter, men kursen i Frankrike är blandad med andra program och många som bara läser den fristående kursen. Dessutom är upplägget lite annorlunda. Här läser vi samtliga delkurser parallellt men under mina två år i Växjö läste vi en delkurs i taget.
Det finns också andra skillnader i hur undervisningen är upplagd i Frankrike. Hon beskriver att det är mycket självstudier och viktig att ha koll på vad som ska göras inom varje delkurs.
– Vi har kurser på plats på skolan några gånger i veckan. Många av kurserna går parallellt vilket betyder att samtliga tentamen kommer i december under en två-veckorsperiod. Många är stressade över att ha flera tentor på en gång men det ger oss verkligen en chans att lära oss språket dessa fyra månader innan examinationerna, vilket är bra, säger Fanny.
Fanny kan rekommendera att läsa första terminen franska i Nice till den som seriöst vill ta sig an språket och samtidigt utmanas och utvecklas. Hon ser lärare som ett viktigt yrke i skapandet av vårt framtida samhälle.
– Efter examen vill jag söka jobb inom gymnasieskolan men jag ser dessutom mig själv arbeta inom högre utbildning i framtiden. Framför allt skulle jag önska att någon gång arbeta med utbildning och skolfrågor på en mer samhällelig nivå.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.