Ämneslärarprogrammet
Ingång historia 330 hpVill du jobba som ämneslärare på gymnasiet eller högstadiet? Som lärare påverkar du människors framtid varje dag. Ämneslärarprogrammet är utbildningen för dig som vill undervisa ungdomar och inspirera till lärande.
Denna lärarutbildning fokuserar på de ämnen du vill undervisa i som lärare. Du söker till programmet med ett ingångsämne och väljer sedan ett till ämne under tiden du läser din utbildning. Det gör att du kan bygga din karriär utifrån just de ämnen du är intresserad av.Programmet är oftast 300 hp (5 år). Vissa ämneskombinationer gör att programmet blir en termin längre. Du läser då 330 hp (5,5 år). Utöver dina ämnesstudier läser du också kurser inom den utbildningsvetenskapliga kärnan (UVK). Där utvecklar du generella lärarkunskaper i bland annat ledarskap, konflikthantering, bedömning och betygsättning.
Ämneslärarprogrammet innehåller 20 veckors verksamhetsförlagd utbildning (VFU) där du studerar och praktiserar läraryrket på en skola. Du placeras då i första hand på regionens övningsskolor där du också genomför verksamhetsnära moment i teoretiska kurser.
Undervisa i historia
Som lärare i ämnet historia skaffar du dig kunskap om människans sociala, ekonomiska och politiska villkor under olika tider - från antiken till vår egen tid. Du får möjlighet att förstå bakgrunden till dagens världspolitiska frågor. Historiker intresserar sig för hur det förflutna uppfattas.
Under utbildningen undersöker vi hur historia används i samhället, inom media, kultur och naturligtvis i skolan. Med studier i historia tränar du att kritiskt granska och sålla bland stora mängder information från olika källor. Som lärarstudent läser du delar av kurserna i historia tillsammans med studenter från andra program och kurser. Det gör att vi får med olika perspektiv i diskussionerna. För dig som lärarstudent inriktas studierna mot läraryrket genom didaktik. Du gör också fältstudier för att studera historielärares undervisning utifrån givna frågeställningar.
Ämneskombinationer med historia
Under andra terminen söker du till ditt ämne 2 inom programmet. Med historia som ingångsämne kan du söka till följande ämne 2 i Kalmar eller Växjö, förutsatt att kurserna startar aktuell termin. Urval sker i de fall det är begränsat antal platser. Vilka förkunskapskrav som gäller för respektive ämne ser du i utbildningsplanen.
Studieort Kalmar
bild
engelska
företagsekonomi
geografi
idrott och hälsa
psykologi
Studieort Växjö
engelska
geografi
idrott och hälsa
matematik
religionskunskap
samhällskunskap*
svenska*
svenska som andraspråk
* Ämnena musik, svenska och samhällskunskap måste omfatta 120 hp för att ge behörighet att undervisa i dessa ämnen. Vill du bli lärare i något av dessa ämnen ska du därför söka det som ingångsämne.
Läs gärna mer om de olika ämnena på deras ämnessidor via den här länken: Lnu.se/mot-linneuniversitetet/vara-amnen
Programmets innehåll
Det här är en översikt över programmets innehåll. En mer detaljerad beskrivning av progremmets delar finns i utbilningsplanen. Vilka kurser som du läser beror på vilka ämnen du kombinerar. Hur ofta du har föreläsningar eller andra schemalagda moment skiljer sig åt mellan olika kurser under programmets gång.
År
|
Innehåll
|
---|---|
1
|
Ämnesstudier ämne 1
|
2
|
Ämnesstudier, VFU samt UVK-kurser
|
3
|
Ämnesstudier ämne 2
|
4
|
Ämnesstudier, VFU samt UVK-kurser
|
5
|
Examensarbete, VFU samt UVK-kurser
|
Karriär
Lärare är efterfrågade och med en ämneslärarexamen är du attraktiv på arbetsmarknaden. Denna utbildning till ämneslärare ger dig behörighet att undervisa i gymnasiet och grundskolans årskurs 7-9. I ämnena bild, musik samt idrott och hälsa får du också behörighet att undervisa i grundskolans årskurs 1-6.
Examen
Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan.
Kontaktpersoner
Studie- och yrkesvägledare
- 0470-70 84 86
- amneslararelnuse
- 0480-44 73 14
- amneslararelnuse
Kontaktperson för ämnet
Internationella möjligheter
Det finns flera sätt att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet finns möjligheten att studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över. Du kan också välja att göra din praktik utomlands.
Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. Många kurser innehåller interkulturella inslag, till exempel i form av kurslitteratur eller gästföreläsare från andra länder. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram.
Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.
Emil vill ha ett internationellt perspektiv på sin lärarroll
Med ett stort intresse för urnordiska språk och historia valde Emil Sjöstedt att utbilda sig till ämneslärare med inriktning mot gymnasieskolan. För att få ett internationellt perspektiv på sina studier har han valt att förlägga en termin i USA samt gjort sin verksamhetsförlagda utbildning i Finland.
Läs hela intervjun med Emil
- Jag har ett intresse för äldre språk, till exempel urnordiska och har alltid varit intresserad av att skriva. Därför valde jag att läsa svenska som mitt ingångsämne. I historieämnet, har vi haft en fantastisk lärare med mycket detaljkunskap om medeltiden. Vi har fått gå en stadsvandring i Kalmar men har också gjort en studieresa till Lund.
Emil bestämde sig tidigt för att han ville studera utomlands.
- Jag fick söka mer än ett år i förväg, eftersom det tar lång tid att förbereda och prata med lärare och det måste passa in med ämnesstudiernas didaktiska del. Valet föll på San Francisco State University, där jag bland annat läste kurser i historia, historisk metod och medeltida mytologi. Jag skrev också en uppsats om svenskar i San Francisco under perioden 1906–1911.
Emil brinner för att se elever utvecklas samtidigt som han medger att det är utmanande. I sin framtida roll som lärare vill han bidra med sin kunskap.
- Det som både utmanar och inspirerar är att få omvandla mina teoretiska kunskaper och presentera dem på ett sätt så att eleverna förstår. Jag inspireras av att se eleverna utvecklas och gå framåt. Jag vill bidra till elevernas allmänkunskap genom att bygga upp rätt värdegrund. Jag brinner också för att motverka historielöshet. Genom att använda en historisk miljö, med faktiska föremål, hoppas jag kunna engagera eleverna så att de kan jämföra och dra paralleller till sin verklighet.
Lisa har vuxit in i lärarrollen
Lisa Zilo bytte inriktning på sina studier, från farmaceut till ämneslärare. Med ett stort intresse för språk och historia gör hon nu det som hon tycker är roligt i livet. Under utbildningen har hon vuxit in sin lärarroll och målet är att få inspirera, engagera och hjälpa varje elev att se sin egen utvecklingspotential.
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.