Ämneslärarprogrammet

Ingång musik 330 hp

Vill du jobba som ämneslärare på gymnasiet eller högstadiet? Som lärare påverkar du människors framtid varje dag. Ämneslärarprogrammet är utbildningen för dig som vill undervisa ungdomar och inspirera till lärande.

Denna lärarutbildning fokuserar på de ämnen du vill undervisa i som lärare. Du söker till programmet med ett ingångsämne och väljer sedan ett till ämne under tiden du läser din utbildning. Det gör att du kan bygga din karriär utifrån just de ämnen du är intresserad av.Programmet är oftast 300 hp (5 år). Vissa ämneskombinationer gör att programmet blir en termin längre. Du läser då 330 hp (5,5 år). Utöver dina ämnesstudier läser du också kurser inom den utbildningsvetenskapliga kärnan (UVK). Där utvecklar du generella lärarkunskaper i bland annat ledarskap, konflikthantering, bedömning och betygsättning.

Ämneslärarprogrammet innehåller 20 veckors verksamhetsförlagd utbildning (VFU) där du studerar och praktiserar läraryrket på en skola. Du placeras då i första hand på regionens övningsskolor där du också genomför verksamhetsnära moment i teoretiska kurser.

Under VFU kan resor och/eller boende på annan ort bli nödvändig. 

Undervisa i musik

När du läser till ämneslärare i musik utvecklar du dina egna musikaliska färdigheter inom bland annat sång, instrumentspel, ensembleledning, musikteori, arrangemang och musikproduktion. Utbildningen kombinerar modern teknik, beprövade metoder och forskningsbaserat kunnande. Utbildningen ger dig behörighet och kompetens att undervisa i musik i såväl grundskolan som gymnasiet.

Du kan välja att kombinera musik med ett annat ämne, eller så kan du välja att läsa tre terminers fördjupning i musik som ditt andra ämne. Då rustar du dig väl för ett jobb som musiklärare på gymnasiets estetiska program eller på en folkhögskola.

Karriär

Lärare är efterfrågade och med en ämneslärarexamen är du attraktiv på arbetsmarknaden. Denna utbildning till ämneslärare ger dig behörighet att undervisa i gymnasiet och grundskolans årskurs 7-9. I ämnena bild, musik samt idrott och hälsa får du också behörighet att undervisa i grundskolans årskurs 1-6.

Examen

Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan.

Kontakt­personer

Studie- och yrkesvägledare

Carola Berntsson
Sara Glaad

Kontaktperson för ämnet

Internationella möjligheter

Det finns flera sätt att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet finns möjligheten att studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över. Du kan också välja att göra din praktik utomlands.

Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. Många kurser innehåller interkulturella inslag, till exempel i form av kurslitteratur eller gästföreläsare från andra länder. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram. 

Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.

Bli musiklärare

Björn Elmgren, lärare på musiklärarutbildningen svarar på varför du bör söka till den här utbildningen.

Varför ska jag söka till Ämneslärarprogrammet med inriktning mot gymnasieskolan - ingång musik på Linnéuniversitetet?

På Linnéuniversitetet kommer du som student att få tillgång till den senaste tekniken och några av de bästa lärarna inom ämnet. Dessutom ligger Växjö väldigt vackert och har ett aktivt musikliv som du kan delta i under din utbildning.

Vad kan jag som student förvänta mig av programmet/utbildningen? 

Du kan förvänta dig engagerade, närvarande lärare som brinner för din utveckling. Du kan även förvänta dig enastående bra förutsättningar för att utvecklas både som pedagog och musiker.

Hur ser arbetsmarknaden för musiklärare ut?

Efterfrågan på behöriga musiklärare är enorm, jag får förfrågan om färdiga musiklärare regelbundet. Jag skulle säga att chansen att få fast anställning efter genomgången utbildning är 100%.

Mer än bara musik 

Musikstudent sjunger

Musiklärare måste inte kunna spela alla instrument, men de måste vara flexibla, pedagogiska, kunna det teoretiska och brinna för musiken.

Amanda Carlsson och Alexander Abrahamson är inne på sin femte termin på ämneslärarprogrammet med inriktning musik. Båda brinner för musiken och har genom utbildningen utvecklat en passion för lärandet. 

– Jag gillar att lära ut! Känslan av att kunna förmedla kunskap i samband med min passion slår allt, berättar Alexander utanför en av musiksalarna på campus i Växjö. Det var en ren slump Sedan tidig ålder visst Amanda att hon ville hålla på med musik. Redan som tvååring började hon producera sina egna låttexter.

– Min mamma brukar säga att jag sjöng redan innan jag kunde prata. Jag har alltid velat jobba med musik, men visste inte riktigt på vilket sätt. Att bli sångpedagog har alltid varit ett mål för Amanda, men det är svårt att komma in på de utbildningarna berättar hon. Som av en slump valde hon att söka till Linnéuniversitetets musiklärarutbildning – och kom in.

Musikstudent spelar gitarr

För Alexander såg det inte riktigt likadant ut. Det var först under högstadiet som han upptäckte musiken och förstod att det är det här han vill göra. Egentligen ville han söka till ett annat musikprogram, men ansökningsperioden hade passerat. Som tur i oturen snubblade Alexander över Linnéuniversitetets utbildning för ämneslärare, och även han hamnade som av en slump på samma utbildning som Amanda.

– Jag visste inte ens att jag ville bli lärare, jag var så himla inne på sången. Men genom musiken och utbildningen utvecklas man så oerhört mycket som människa, säger Amanda med ett varmt leende. Det blir vad man gör det till. 

Innan utbildningen spelade Alexander helst trummor. Amanda älskade att sjunga. Nu, halvvägs in i utbildningen, utövar de alla ensembleinstrument och talar med lätthet om de kommande ensembleproven i höst.

Musik sammanbinder människor

Lina student Musiklärare

Vid nio års ålder var Lina säker på att hon ville bli skådespelare eller målarlärare. Men under sin uppväxt tog musiken allt större plats, och idag studerar hon för att kunna jobba som musiklärare i framtiden.

Linn vill inspirera människor med musik

Linn Norin musiklärare

Linn gick ett estetiskt program med inriktning musik på gymnasiet och har även studerat sång ett år efter studenten. Nu studerar hon till musiklärare och målet är att jobba som sångpedagog och körledare i framtiden.

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M