Ämneslärarprogrammet

Ingång samhällskunskap 330 hp

Vill du jobba som ämneslärare på gymnasiet eller högstadiet? Som lärare påverkar du människors framtid varje dag. Ämneslärarprogrammet är utbildningen för dig som vill undervisa ungdomar och inspirera till lärande.

Denna lärarutbildning fokuserar på de ämnen du vill undervisa i som lärare. Du söker till programmet med ett ingångsämne och väljer sedan ett till ämne under tiden du läser din utbildning. Det gör att du kan bygga din karriär utifrån just de ämnen du är intresserad av.Programmet är oftast 300 hp (5 år). Vissa ämneskombinationer gör att programmet blir en termin längre. Du läser då 330 hp (5,5 år). Utöver dina ämnesstudier läser du också kurser inom den utbildningsvetenskapliga kärnan (UVK). Där utvecklar du generella lärarkunskaper i bland annat ledarskap, konflikthantering, bedömning och betygsättning.

Ämneslärarprogrammet innehåller 20 veckors verksamhetsförlagd utbildning (VFU) där du studerar och praktiserar läraryrket på en skola. Du placeras då i första hand på regionens övningsskolor där du också genomför verksamhetsnära moment i teoretiska kurser.

Undervisa i samhällskunskap

När du läser samhällskunskap lär du dig att undervisa om aktuella samhällsutmaningar. Du får kunskap om bland annat ideologier, politiska system samt ekonomi- och välfärdsfrågor.

En stor del av dina studier består av föreläsningar i statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi, men vi jobbar också i mindre grupper med fokus på det kommande yrket som lärare i samhällskunskap.

Samhällskunskap är ett obligatoriskt ämne på alla gymnasieskolans program. Därför behövs samhällskunskapslärare på alla skolor.

Karriär

Lärare är efterfrågade och med en ämneslärarexamen är du attraktiv på arbetsmarknaden. Denna utbildning till ämneslärare ger dig behörighet att undervisa i gymnasiet och grundskolans årskurs 7-9. I ämnena bild, musik samt idrott och hälsa får du också behörighet att undervisa i grundskolans årskurs 1-6.

Examen

Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan.

Kontakt­personer

Studie- och yrkesvägledare

Carola Berntsson
Sara Glaad

Kontaktperson för ämnet

Internationella möjligheter

Det finns flera sätt att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet finns möjligheten att studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över. Du kan också välja att göra din praktik utomlands.

Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. Många kurser innehåller interkulturella inslag, till exempel i form av kurslitteratur eller gästföreläsare från andra länder. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram. 

Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.

Maja vill engagera eleverna i vad som händer i samhället

Maja studerar på universitetsbiblioteket.

Maja Pockar läser till ämneslärare med ingångsämne samhällskunskap. I sin lärarroll vill hon engagera eleverna i vad som händer i samhället och få dem att förstå att de själva kan vara med och påverka.

"Jag vill vara med på elevernas resa i att upptäcka samhället och sig själva"

Simon Ottosson på universitetsbiblioteket

För Simon Ottosson väcktes intresset för att bli lärare när han vikarierade på en gymnasieskola. I sin lärarroll ser han fram emot att vara med på elevernas resa i att upptäcka samhället och sig själva.

Som lärare är det spännande att se hur eleverna utvecklas

Erik alumn vid Linnéuniversitetet.

Erik kommer ursprungligen från Stockholm men flyttade till Växjö för att läsa ämneslärarprogrammet med ingång samhällskunskap/historia. Idag arbetar han som lärare på Finnvedens Gymnasium i Värnamo.

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M