Barnmorskeprogrammet
90 hpProgrammet vänder sig till dig som är sjuksköterska och vill utbilda dig till barnmorska.
Barnmorskeprogrammet omfattar 90 högskolepoäng på avancerad nivå. Huvudområdet är reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa. Programmet ges på avancerad nivå, och teoretisk och verksamhetsförlagd utbildning integreras. Socialstyrelsens utfärdar legitimation efter fullgjord och godkänd utbildning. Inom ramen för programmet genomförs ett examensarbete omfattande 15 högskolepoäng på avancerad nivå. Vid institutionens kliniska träningscenter (KTC) får studenten möjlighet att i simuleringsmiljö träna handläggning av normal och komplicerad graviditet och förlossning samt omhändertagande av det nyfödda barnet som en förberedelse inför de verksamhetsförlagda studierna.
Den teoretiska undervisningen är förlagd till campus Kalmar. Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är ett samarbete mellan kvinnoklinikerna i Kalmar, Karlskrona, Västervik och Växjö. Studenten önskar ort för VFU redan vid anmälningstillfället. Studenten är inte garanterad att få göra VFU på den ort som hen blir antagen till. Linnéuniversitetet strävar efter att erbjuda VFU på antagningsorten, men studenten kan komma att tilldelas en annan ort för VFU. Studenten hänvisas till annan ort för VFU i de fall det råder brist på VFU-platser vid den ort som studenten blivit antagen till. Utbildningen kan innebära merkostnader för studenten, då hen kan behöva pendla alternativt tillfälligt bo på annan ort. Utbildningen bedrivs på heltid under tre terminer.
Karriär
Barnmorskans arbetsfält omfattar kvinnans reproduktiva och sexuella hälsa inom mödrahälsovård, förlossnings- och BB-vård, ungdomsmottagning samt gynekologisk vård. Dessutom arbetar barnmorskan med hälsofrämjande arbete.Barnmorskan träffar kvinnor under hela deras livscykel från den unga flickan till den åldrande kvinnan.
Examen
Barnmorskeexamen. Magisterexamen.
Programansvariga
Viktigt vid anmälan
Du anmäler dig till utbildningen via antagning.se.
Anmälningsperioden pågår från och med den 15 februari till och med den 15 mars. Vissa utbildningar har även öppet för sen anmälan.
Via dina sidor på antagning.se laddar du upp dina tjänstgöringsintyg.
Den 3 april måste dina tjänstgöringsintyg vara uppladdade för att din anmälan ska vara komplett och för att du ska ha så goda chanser som möjligt att komma in på utbildningen.
Den 21 april får du ditt antagningsbesked.
Utbildningen förbereder dig för ett spännande yrke
Anna Berglöf och Anna Lysell läser barnmorskeprogrammet vid Linnéuniversitetet i Kalmar. De tycker att det är en spännande utbildning med engagerade lärare och studenter, samt att den verksamhetsförlagda delen av utbildningen ger värdefull erfarenhet.
Läs hela intervjun med Anna och Anna
Anna Berglöf har tidigare jobbat på en gynavdelning och med palliativ vård, men kände att hon ville prova på något nytt.
- En kollega som gått utbildningen tipsade mig om den och jag tyckte det lät intressant.
Anna Lysell kommer från Kalmar. När hon bestämde sig för att läsa vidare föll det sig därför naturligt att söka till Linnéuniversitetet.
- Innan jag påbörjade utbildningen så jobbade jag på en gynavdelning. Att bli barnmorska vari inte givet för mig utan det har fått växa fram.
De beskriver utbildningen som spännande och varje dag lär de sig något nytt. Bra föreläsningar, både från de som undervisar på programmet och gästföreläsare från andra verksamheter, fyller dagarna med intressant innehåll.
- Vi som läser programmet har ett gemensamt intresse vilket gör att alla är engagerade. Det finns en stor glädje i att lära ut inom programmet, säger Anna Berglöf.
VFU ger värdefull erfarenhet
Det är en specialiserad utbildning, men samtidigt är den väldigt bred och lyfter flera viktiga frågor. Under utbildningen har studenterna verksamhetsförlagd utbildning, så kallad VFU.
- Det är ett nytt och spännande område och finns så mycket man vill lära sig mer om. Vi läser allt som har med kvinnans hälsa att göra. Det är en specialiserad utbildning, men samtidigt är den väldigt bred. Under VFU-dagarna får vi möjlighet att kombinera teori med praktik ute på en mottagning. Vi har bra handledare som är duktiga på att knyta ihop de olika delarna och att ge stöd. Det är givande och bidrar till att man utvecklas, säger Anna Lysell.
- Det är fantastiskt roligt att få följa blivande föräldrar på deras resa. Man bygger en unik relation med dem, fyller Anna Berglöf i.
Även om de trivs med sitt val av utbildning så har det varit tufft i perioder.
- Allt vi läser har vi nytta av, men det är mycket att ta in till en början. Ett tips är att rensa i kalendern för det är ett högt tempo under utbildningen. Det är mycket att ta in och det krävs att man som student är villig att lägga tid på sina studier, men det gäller att hålla ut. När man kommer ut på VFU har man stor nytta av det, säger Anna Berglöf.
Om du arbetar inom vården och funderar på att läsa vidare så tycker båda att du ska fundera på att läsa barnmorskeprogrammet.
- Det är det roligaste jag gjort! Utbildningen får en att tänka till på relationer, erfarenheter och upplevelser och man får vänner för livet. Det är dessutom en bred utbildning med flera framtidsmöjligheter. Jättebra lärare och handledare som stöttar och man får lov att vara ny. Det är ett öppet klimat och en stimulerande omgivning, säger Anna Lysell.
Jag möter blivande föräldrar i livets mest speciella ögonblick
Therese arbetar som barnmorska hos landstinget i Blekinge. Hon tycker att det var en rolig och givande utbildning och att den verksamhetsförlagda delen av utbildningen gav värdefull erfarenhet.
Läs intervjun med Therese
- Jag arbetar på förlossningsavdelningen och på BB. Ingen dag är den andra lik. Jag träffar kvinnor och dess partners när de ska föda barn, ligger inlagda under graviditeten eller kommer för olika kontroller. Att få möta blivande föräldrar i livets mest speciella stund är en ära som jag förundras över varje dag! Mitt arbete känns meningsfullt varje sekund! Det mest spännande är att barnmorskans arbete är så brett. Du kan exempelvis arbeta på en gynmottagning, ungdomsmottagning eller förlossningen.
Varje dag har Therese nytta av sin utbildning i mötet med de som ska bli föräldrar.
- På barnmorskeprogrammet har jag fått grundläggande kunskap om reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa som är barnmorskans kompetensområde. Utbildningen gav både teoretisk och klinisk kunskap.
Verksamhets förlagd utbildning
Therese trivdes vid Linnéuniversitetet. Under utbildningen har studenterna så kallad VFU, verksamhetsförlagd utbildning, vilket innebär att du praktiserar på en mottagning. Den verksamhetsförlagda delen av utbildningen gav henne värdefull erfarenhet.
- Det var roligt och givande, engagerade lärare och ett bra bibliotek. Den verksamhets-förlagda delen är nästan 50 % av utbildningen och gav värdefull erfarenhet. Att gå den verksamhetsförlagda utbildningen på förlossningen och möta de födande, samt att Fördjupa mig inom obstetrik och perinatal hälsa var det som jag tycker var mest intressant med utbildningen.
Om du vill ha ett meningsfullt arbete tror Therese att utbildningen kan vara något för dig.
- Utbildningen är för dig som vill ha ett meningsfullt, ansvarsfullt och självständigt arbete samt brinner för kvinnors hälsa. Du kommer inte ångra dig en sekund!
Sara får dela människors viktigaste dag
Sara Sillerström tycker om sitt fartfyllda arbete som barnmorska på förlossningen. Hon tycker jobbet är både spännande och utmanande.
Läs intervjun med Sara
Att ständigt ställas inför nya situationer och vara tvungen att lösa dem direkt var något hon lärde sig redan under praktiken på Barnmorskeprogrammet.
– Du måste ha biträtt vid minst 50 förlossningar under utbildningstiden innan
du är färdig barnmorska. Det är inga lätta saker och man måste göra det på riktigt, med sina egna händer för att lära sig, konstaterar Sara Sillerström.
Ansvarsfullt och självständigt
Praktik knyts sedan ihop med teori som bland annat handlar om komplicerade förlossningar och hur barnmorskan hanterar olika scenarion som kan uppstå under
en födsel. Det är ett ansvarsfullt arbete att hjälpa ett barn till världen och Sara
trivs med att ha ett både självständigt och varierat arbete.
Sara Sillerström med nyfödd bebis– Jag lär mig massor på jobbet varje dag och får ständigt utmana mig själv. Det är nya situationer och nya människor hela tiden. Yrket är väldigt spännande och det var det som gjorde att jag fastnade.
Som barnmorska kan man även jobba på bland annat ungdomsmottagningar
eller mödravårdscentraler. Under praktiken får man chansen att testa de olika arbetsplatserna och Sara kände direkt att förlossningen och BB passade henne bäst.
– Det är fart och fläkt och jag får vara med på dessa människors kanske viktigaste dag, när deras barn föds.
Både arbetar och undervisar
Sara har arbetat som barnmorska i tre år på Länssjukhuset i Kalmar. Det började som ett sommarvikariat och det var tack vare kontakterna hon skapade under praktiken som hon fick jobbet.
Vid sidan av arbetet hjälper hon till i undervisningen på sin gamla utbildning
och delar med sig av sin erfarenhet till blivande barnmorskor på Linnéuniversitetet.
– Det är jätteroligt för mig att får träffa studenterna och samtidigt friska upp mina
egna kunskaper.
Det är med stolthet som Frida kallar sig barnmorska
- Det är det bästa som hänt mig i livet. Jag har aldrig känt mig så lycklig som när jag går hem efter en lyckad förlossning.
Frida gick ut sjuksköterskeprogrammet i Linköping 2002 och har sedan dess jobbat på neurolog, trauma och kärlavdelning och på akutmottagning. Det är nyttiga erfarenheter när man går en utbildning men även senare i yrkeslivet.
Frida kände att hon vill vidareutbilda sig efter några år som yrkesverksam och sneglade först på några andra inriktningar men efter att ha läst på om Barnmorskeprogrammet så var valet klart. Det var främst hälsa, friskvård och de bitarna av utbildningen som var tilltalande. Att programmet är en bred utbildning och att jobba med kvinnor var också avgörande.
Under utbildningen blev Frida engagerad i Högskoleverkets utvärdering av Barnmorskeutbildningar i Sverige. 5 besök gjordes runt om och det var väldigt spännande att träffa personerna bakom de "stora" namnen. Viktigare är att det gav en insyn i utbildningarna och en helhetsbild av varför man läser det man gör och hur det hänger ihop. En insikt som oftast kommer under de sista kurserna av en utbildning.
- Jag är glad och stolt över att plugga i Kalmar. Det överträffade mina förväntningar. Det var hög kvalitet på föreläsningarna men även klasskamrater bidrog mycket i och med att alla var engagerade och väl förberedda. I kombination med närheten till alltid tillgängliga lärare gav detta många intressanta diskussioner. En annan positiv del av utbildningen var det webbaserade system för kommunikation som Högskolan arbetar med. Det gav oss en möjlighet at hålla kontakten fast vi var spridda.
"Känslan att få hjälpa ett barn till världen är fantastisk"
Det var när Kristina Schmähl, 34 år, väntade tvillingar som hon insåg att hon ville ändra inriktning på sitt yrke. Det var barnmorska hon ville bli.
Utbildningen till barnmorska innehöll hälften teori och hälften praktik. Förutom tio veckor på förlossningsvården, sju veckor på mödravården och tre veckor på BB, fick studenterna gå på många fältstudiebesök. Under utbildningen har de även haft tillgång till ett kliniskt center där de övat förlossning på verklighetstrogna dockor.
- Jag känner mig väl förberedd nu när jag är klar. Det var bra att öva sig innan man står inför situationen i verkligheten, säger Kristina.
Ansvarsfullt yrke
Kristina tycker att barnmorska är ett väldigt ansvarsfullt yrke där det gäller att kunna fatta snabba beslut. Nu jobbar hon själv som barnmorska i Kalmar.
- Det känns bra. Jag har en grund att stå på, men yrket är hela tiden ett lärande. Det gäller att vara ödmjuk och våga be om hjälp när man behöver, säger Kristina.
Mer om programmet
KTC, Barnmorskeprogrammet, Kalmar
På Kliniskt träningscentrum (KTC) integrerar du som student dina teoretiska kunskaper med praktiska färdigheter. Du tränas i aktivt kunskapssökande och problemlösning med hjälp av verklighetsanknutna situationer som bas för inlärning. KTC är uppbyggt så verklighetstroget som möjligt (sjukhusmiljö).
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, självstudier och nätbaserade moment och bygger på såväl individuellt arbete som samverkan i grupp.
Färdighets- och procedurträning individuellt utförs på attrapper och simulatorer och innebär att man tränar sina kliniska färdigheter och scenarioträning utifrån ett helhetsperspektiv.
På en förlossningssimulatorsdocka kan du som är barnmorskestudenter träna handläggning av normal och komplicerad förlossning samt omhändertagande av det nyfödda barnet.
Lena undervisar på barnmorskeprogrammet
"Under en och samma dag kan man få vara med om hisnande lycka men också djupaste förtvivlan"
Jag jobbade på thoraxkliniken i Lund men min familj flyttade till Ronneby och Blekinge hade ingen thoraxklinik. Berättar Lena Lendahls, lektor på barnmorskeprogrammet. Jag gillar att veta mycket om lite så då verkade barnmorska som något som kunde passa mig. Som barnmorska har man förmånen att följa kvinnan under stora delar av hennes livscykel med fokus på det friska och normala.
Mitt forskningsområde är hälsofaktorer under graviditet. Just nu har jag ett forskningsprojekt om "Övervikt och fetma under graviditet och småbarnsår". Går det inom ordinarie rutinverksamhet att "hjälpa" den gravida familjen till hälsosammare vanor?, som kommer det väntade barnet till godo? Hur gör vi det på ett sätt som inte kränker kvinnan/familjen? Samtalsmetoden i projektet är Motiverande samtal.
En barnmorska kan arbeta inom många olika områden såväl nationellt som internationellt. Det är ett ansvarsfullt, stimulerande och givande arbete där man under en och samma dag kan få vara med om hisnande lycka men också djupaste förtvivlan.
Marie undervisar på Barnmorskeprogrammet
Vill du ha ett stimulerande och flexibelt jobb ska du utbilda sig till barnmorska
Att jag valde att bli Barnmorska var en ren slump berättar Marie Oscarsson.
En sommar i Strömstad då jag jobbade som sjuksköterska träffade jag en tjej som läst till barnmorska och hon beskrev yrket i positiva ordalag. Nu är jag programansvarig för barnmorskeprogrammet sedan några år tillbaka. Mina forskningsområden är prevention mot sexuellt överförbara infektioner samt prevention mot livmoderhalscancer (Cervixcancer). Jag blev intresserad av det här när jag arbetade som barnmorska och tog gynekologiska cellprover som alla kvinnor mellan 23-65 år blir kallade till. Jag funderade över varför en del valde att inte komma då man vet att tidig upptäckt av cellförändringar kan förhindra att livmoderhalscancer utvecklas. Idag finns ett komplement till denna screening då två vacciner utvecklats mot HPV. HPV viruset är en stor orsak till utvecklingen av livmoderhalscancer och är sexuellt överförbar. Det är ett högaktuellt område då myndigheterna bestämt att en allmän vaccination mot HPV skall införas i skolvaccinationsprogrammet. Detta ställer stora etiska utmaningar på föräldrar, barn och vårdpersonal.
Jag rekommenderar alla som vill ha ett stimulerande och flexibelt jobb att utbilda sig till barnmorskor. Den snabba utvecklingen av hälso- och sjukvården kräver en allt högre kompetens för att uppnå en god och säker vård. Vi kommer att behöva allt fler barnmorskor med varierande kompetenser inom den närmaste åren då många går i pension.
Forskning kopplad till programmet
-
Projekt: Vänta barn på arabiska och svenska! Normkritisk, innovativ design för interaktiv mödrahälsovård Projekttid: 2016–11–01 till 2019–10–31. Projektet är avslutat. Sammanfattning Villkoren för…
-
Projekt: Mödravård för kvinnor med annan bakgrund än svensk Projektet är en pilotstudie som syftar till att skapa förutsättningar för en bättre kommunikation i vården genom att kartlägga behovet av…
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.