Bastermin i matematik och fysik
30 fupVill du läsa teknik, IT, matematik eller naturvetenskap vid Linnéuniversitetet, men saknar behörighet? Om du först läser basterminen i matematik och fysik kan du få både rätt behörighet och en garantiplats på utbildningar inom till exempel ingenjörsämnen.
Basterminen i Växjö är ett smart sätt att bredda din behörighet för fortsatta studier på universitetet, eller fräscha upp dina kunskaper om de har några år på nacken. Basterminen ger dig kunskaper och behörighet som motsvarar gymnasienivå.
Basterminens kurser motsvarar gymnasiets kurser:
- Matematik 3c
- Fysik 1 och 2
Den inledande matematikkursen är mer omfattande än motsvarande kurs på gymnasiet för att underlätta för dem som läst matte 2a eller 2b på gymnasiet. För den som har Ma3c från gymnasiet finns möjlighet att läsa Ma4 istället.
Basterminen gör dig behörig till universitetsstudier på ett flertal olika program inom områdena teknik och IT. Om du läser Ma4 så får du även behörighet inom matematik. Förutsatt att du uppfyller eventuell övrig behörighet kan du söka till andra utbildningar också. För de studenter som genomfört basterminen med godkänt resultat finns ett antal garantiplatser på program vid Linnéuniversitetet följande hösttermin. Du hittar alla program med platsgaranti längre ner här på sidan.
Men basterminen låter dig inte bara läsa in kunskaper du saknar. Det fungerar också som en introduktionstermin till kommande universitetsstudier. Du skaffar dig bra studieteknik, får en inblick i studentlivet, lär känna lärare och andra studenter, och bekantar dig med Växjö som studieort.
Karriär
Väljer du att fortsätta studera efter basterminen, ger en utbildning inom områdena ovan en bred grund som gör det möjligt att jobba inom många olika branscher och yrken. Läs mer under respektive program.
Examen
Basterminen är en förberedande utbildning och leder inte till någon examen.
Programansvarig
Kontaktpersoner
Mer om programmet
Garantiplatser för basåret
Genom att läsa någon av de förberedande utbildningarna hos oss har du platsgaranti till flera av våra utbildningar. Det finns garantiplatser på ett antal datavetenskapliga, naturvetenskapliga och tekniska program på grundnivå, samt civilingenjörsprogram vid Linnéuniversitetet påföljande hösttermin. För att bli garanterad en garantiplats måste man genom basåret uppnå behörighet till det program där man ansöker om utbildningsplats. Om det till ett visst program finns fler sökande än tillgängliga garantiplatser, görs ett urval grundat på de sökandes studiebetyg.
Program med garantiplatser
Du söker till programmen på vanligt sätt via Antagning.se. När du gör det behöver du inte åberopa garantiplats i din ansökan – detta sköts per automatik av Antagningen på Linnéuniversitetet. Tänk på att det kan ändras vilka program som basåret och basterminen ger garantiplats till.
- Biologiprogrammet/10 st
- Biomedicinska analytikerprogrammet/10 st
- Byggteknik, högskoleingenjör/10 st
- Datateknik, högskoleingenjör/10 st
- Drift- och underhållsteknik/ 10 st
- Elektroteknik, högskoleingenjör/10 st
- Energi och miljö, högskoleingenjör/10 st
- Farmaceutprogrammet 10 st + 10 st distans
- Fysikerprogrammet/10 st + 10 st distans
- Industriell ekonomi, högskoleingenjör/10 st
- Maskinteknik, inriktning produktutveckling, högskoleingenjör/10 st
- Matematikerprogrammet/10 st
- Mjukvaruteknik, civilingenjör/10 st
- Mjukvaruteknik, högskoleingenjör/10 st
- Nätverkssäkerhet/10 st
- Optikerprogrammet/10 st Kalmar
- Programvaruteknik/10 st
- Sjöingenjörsprogrammet/10 st
- Sjökaptensprogrammet/10 st
- Skog och träteknik, högskoleingenjör/10 st distans
- Teknisk matematik, civilingenjör/10st
Vanliga frågor om bastermin i matematik och fysik
Vad är en bastermin?
En bastermin är en förberedande utbildning som ger grundläggande behörighet i specifika ämnen, i detta fall matematik och fysik. Den är avsedd för studenter som vill förbättra eller uppdatera sina kunskaper för att uppnå behörighet till högre studier, särskilt inom teknik och naturvetenskap.
Vilka grundläggande ämnen och kurser ingår i basterminen?
Basterminen i matematik och fysik vid Linnéuniversitetet omfattar kurser som motsvarar gymnasiet, inklusive Matematik 3c samt Fysik 1 och 2. Denna inledande utbildning ger dig de grundläggande kunskaperna och behörigheten för fortsatta studier, särskilt inom teknik och naturvetenskapliga områden.
Hur lång är basterminen i matematik och fysik?
Basterminen i matematik och fysik varar i cirka fem månader, alltså en termin. Den startar i januari och avslutas i början av juni.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.