Bastermin i matematik och fysik

30 fup

Vill du läsa teknik, IT, matematik eller naturvetenskap vid Linnéuniversitetet, men saknar behörighet? Om du först läser basterminen i matematik och fysik kan du få både rätt behörighet och en garantiplats på utbildningar inom till exempel ingenjörsämnen.

Basterminen i Växjö är ett smart sätt att bredda din behörighet för fortsatta studier på universitetet, eller fräscha upp dina kunskaper om de har några år på nacken. Basterminen ger dig kunskaper och behörighet som motsvarar gymnasienivå.

Basterminens kurser motsvarar gymnasiets kurser:

- Matematik 3c

- Fysik 1 och 2

Den inledande matematikkursen är mer omfattande än motsvarande kurs på gymnasiet för att underlätta för dem som läst matte 2a eller 2b på gymnasiet. För den som har Ma3c från gymnasiet finns möjlighet att läsa Ma4 istället.

Basterminen gör dig behörig till universitetsstudier på ett flertal olika program inom områdena teknik och IT. Om du läser Ma4 så får du även behörighet inom matematik. Förutsatt att du uppfyller eventuell övrig behörighet kan du söka till andra utbildningar också. För de studenter som genomfört basterminen med godkänt resultat finns ett antal garantiplatser på program vid Linnéuniversitetet följande hösttermin. Du hittar alla program med platsgaranti längre ner här på sidan.

Men basterminen låter dig inte bara läsa in kunskaper du saknar. Det fungerar också som en introduktionstermin till kommande universitetsstudier. Du skaffar dig bra studieteknik, får en inblick i studentlivet, lär känna lärare och andra studenter, och bekantar dig med Växjö som studieort.

Karriär

Väljer du att fortsätta studera efter basterminen, ger en utbildning inom områdena ovan en bred grund som gör det möjligt att jobba inom många olika branscher och yrken. Läs mer under respektive program.

Examen

Basterminen är en förberedande utbildning och leder inte till någon examen.

Mer om programmet

Vanliga frågor om bastermin i matematik och fysik

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M