Biologiprogrammet
180 hpFöreställ dig en karriär där du kan bekämpa framtida pandemier eller bevara biologisk mångfald och därmed ta itu med samhällets mest komplexa utmaningar – välkommen till Biologiprogrammet i Kalmar. Programmet ger dig en bred utbildning med intressanta ämnen, engagerade lärare, välutrustade laboratorier och stark forskningsanknytning – allt samlat på ett campus endast ett stenkast från Östersjön.
Efter ett gemensamt första år med grundläggande biologi har utbildningen två inriktningar. Den ena fokuserar på ekologi och naturvård där bland annat miljövetenskap fyller en viktig roll. I den andra inriktingen fördjupar du dig inom cell- och molekylärbiologi där det ingår mer kemi. Efter kandidatexamen är du redo för yrkeslivet som biolog, men du kan också komplettera med en magister inom djurskydd eller en utbildning till lärare för grund- och gymnasieskolan.
För dig som är intresserad av en framtida forskningskarriär erbjuder vi undervisning på avancerad nivå i våra masterprogram, som ges i nära samarbete med världsledande forskargrupper inom evolutionär och akvatisk ekologi. Vid Linnéuniversitet får du det bästa av två världar: det unga lärosätets närhet mellan studenter och lärare och det stora universitetets starka forskarmiljöer. Välkommen till oss!
Karriär
Biologi är läran om livet, från cellens minsta beståndsdelar till storskaliga processer på ekosystemnivå. Men vad gör en biolog? Efter examen kommer du ha många karriärmöjligheter. Du kan till exempel få jobb som biolog vid länsstyrelser och kommuner med naturvård, mark- och vattenanvändning eller med planläggning och uppföljning. Det finns också behov av biologer inom konsultmarknaden, skogsindustrin och vid större företag samt i guide- och besöksnäringen.
Inriktar du dina studier mot cell- och molekylärbiologi finns arbetsmöjligheter på analys- och forskningslaboratorier inom biomedicinsk- och livsmedelsindustri eller i offentlig verksamhet som sjukvården. Kort sagt finns det ett behov av fler utbildade biologer på arbetsmarknaden. Några exempel på vad våra tidigare studenter arbetar som idag är marinbiolog, djurskyddsinspektör och laboratorieassistent.
Biologiprogrammet förbereder dig dessutom för vidare studier inom biologi på avancerad nivå och inom angränsande ämnen som ämneslärare eller inom djurskydd.
Examen
Filosofie kandidatexamenHuvudområde: Biologi
Programansvariga
Internationella möjligheter
Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över.
På vissa utbildningar kan du även göra verksamhetsförlagd utbildning/praktik utomlands.
Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram.
Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.
En utbildning - många möjligheter
Biologiprogrammet - för dig som vill vara med och rädda världen på riktigt.
Ekologi väckte Simonas intresse till liv
Efter tre år på biologiprogrammet är Simona Dulcis plan att studera djurskydd på distans. Hon berättar att programmet har gett henne en bred grund att stå på som har öppnat upp flera valmöjligheter.
Läs hela intervjun med Simona
– Jag fick information om Linnéuniversitetet av en studievägledare och kom med frågor till henne om hur jag skulle lägga upp min utbildning till djurskyddsinspektör. Hon gav ett förslag att först gå ett biologiprogram för att sedan specialisera mig på djurskydd. Hennes idé nappade jag på direkt och mitt intresse för Linnéuniversitetet ökade när jag insåg vilken bred utbildning biologiprogrammet är.
Under vissa kurser är tempot högre. Samtidigt har programmet ett system som ger studenterna goda chanser att lyckas med studierna berättar Simona.
– Periodvis är det mycket att göra och i andra fall en alldeles lagom takt. Men till skillnad från andra ämnesområden tycker jag att biologiprogrammet har ett slags fallskärmssystem där elever har många förutsättningar att lyckas med sina studier.
En kurs som var extra intressant för Simona var den allra första.
– Jag föll handlöst för ekologi som var den första kursen på programmet. Den innefattade så otroligt många "aha"-upplevelser som väckte mitt intresse för ekologi till liv.
Stor chans att få kontakt med lärarna
Jag sökte till Linneuniversitets biologiprogram för att jag är mycket intresserad av biologi och forskning. Det kändes som att det passade mig eftersom det är mycket fältstudier. Dessutom är det inte så stora grupper så det är större chans att få kontakt med lärarna.
Läs mer
Efter utbildningen här på Linnéuniversitetet funderar jag på att läsa magister och kanske doktorera, om jag får chansen! Just nu är jag mycket intresserad av ämnen som jag studerar denna termin - evolutionsbiologi och genetik. Jag tycker faktiskt att alla kurser som vi har läst har varit jätteintressanta.
Kalmar är en jättefin stad. Jag bodde förut i Umeå och det är skönt att det är varmt härnere!
Många intressanta kurser
Jag har alltid varit intresserad av biologi. När det blev dags att söka universitetstudier så bestämde jag mig för att utveckla mitt intresse och studera något som jag verkligen gillade och det var så jag hamnade här på Linnéuniversitetet.
Läs mer
Mitt favoritämne är ekologi, men det finns många andra ämnen som också är intressanta. Programmet har en bra blandning av kurser. Det finns alltid tid för oss studenter att ställa frågor till lärarna som ofta får igång diskussioner, vilket är bra. Jag vill studera till master i biologi och det kommer jag antagligen göra här på Linnéuniversitetet .
Anu jobbar som doktorand
Läs hela intervjun
Vad har du för arbetsuppgifter och ansvar?
– Som doktorand ansvarar jag för mina egna projekt, vilket innebär alltifrån att utforma projekten till att utföra dem och sedan presentera resultaten i form av en vetenskaplig artikel. Allt arbete jag gör utförs i nära samarbete med mina handledare.
Hur ser en vanlig dag ut?
– Jag börjar mellan klockan sju och åtta på morgonen med att svara på mejl och gå igenom dagens att göra lista. Vid nio är det kaffe rast och efter rasten så sätter jag igång med labbarbetet eller datorarbetet och det håller jag på med fram till lunch. Efter lunch så är det ytterligare lite labbarbete eller datorarbete och när jag är klar med det, kanske runt 15.00–16.00, så planerar jag för nästa dag eller försöker hinna med att läsa en artikel eller två. Vissa dagar spenderas till stor del inne i labbet medan andra dagar sitter jag mest på kontoret. Allt beror på vilket projekt jag jobbar med för tillfället och var i projektet jag är. I normala fall så försöker jag sluta för dagen vid runt 16.00–17.00, men beroende på vad jag jobbar med så kan det variera.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det bästa med mitt jobb är att det är väldigt varierande, eftersom jag både får planera och utföra experiment inom ett område som jag är väldigt intresserad av.
Hur tänkte du när du valde utbildning? Varför valde du just Biologiprogrammet på Linnéuniversitetet?
– När jag började på Linnéuniversitetet, som då (2009) hette Högskolan i Kalmar, så hade jag inte alla ämnen jag behövde för att komma in på Biologiprogrammet så jag fick läsa ett basår först. Mitt mål då var att bli djurskyddsinspektör men under min utbildning så fattade jag mer och mer intresse för forskning och labbarbete, planen ändrades och jag bestämde mig för att doktorera.
Vad tror du att du gör i framtiden? Har du något drömjobb?
– Jag har några år kvar som doktorand och vad som händer efter att jag är klar med min avhandling har jag ingen aning om. Något drömjobb har jag nog inte, men i nuläget så tror jag att jag skulle vilja stanna inom akademin.
Emma vidareutbildar sig för att bli lärare
Efter att Emma hade avslutat sina studier på Biologiprogrammet insåg hon hur mycket hon gillar det naturvetenskapliga ämnet. Så mycket att hon nu vill lära ut sina kunskaper till andra.
Läs hela intervjun med Emma
Till och med januari 2017 läser Emma Kompletterande pedagogisk utbildning på distans, eftersom hon i framtiden vill jobba som lärare och undervisa.
– Det var när jag insåg hur mycket jag gillar att prata om biologi med andra, som jag bestämde mig för att plugga vidare till lärare, förklarar Emma.
Efter hennes avslutade studier på Biologiprogrammet har hon också läst kurser i kemi och fysik och kommer när hon är klar med sina studier vara behörig att undervisa i biologi och naturkunskap på gymnasiet och kemi på högstadiet. Från Biologiprogrammet tar Emma med sig flera kunskaper som hon tror att hon kommer ha nytta av i framtiden.
– Jag lärde mig en hel del om hur man arbetar i fält och i ett naturvetenskapligt laboratorium, samtidigt som det jag lärde mig under utbildningen också rent allmänt har påverkat hur jag ser på min omgivning nu, säger hon.
Emma är målmedveten och ser ljust på sin framtid.
– Jag vill jobba som lärare och undervisa i det jag gillar. Jag tror inte det kommer vara särskilt svårt för mig att få jobb efter utbildningen eftersom arbetsmarknaden är ganska god för lärare i naturvetenskapliga ämnen, avslutar hon.
Mer om programmet
Programöversikt
Magister- och masterexamen i Biologi
För dig som är intresserad av en fördjupning inom Biologi erbjuder vi möjligheten att läsa ytterligare ett eller två år och ta ut en magister- eller masterexamen. I dessa utbildningar kommer du att arbeta tätt samman med ledande forskargrupper inom akvatisk ekologi och evolutionär ekologi. Dessa utbildningar är öppna för utbytesstudenter och ges vanligen på engelska. Förutom att bli än mer konkurrenskraftig på den vanliga arbetsmarknaden meriterar du dig också för forskningsutbildning och doktorandanställning. Är du intresserad och vill veta mer så kontakta Elin Lindehoff som är programansvarig för Biologi på avancerad nivå.
Masterprogram
Kontaktperson
Påbyggnadsutbildning - Magisterprogram inom djurskydd
Är du intresserad av djurens hälsa, beteende och välfärd rekommenderas en påbyggnadsutbildning i biologi med inriktning mot djurskydd. Dels finns möjligheten att läsa kurser på grundnivå, dels också att gå ett skräddarsytt påbyggnadsår, Djurskyddsprogrammet, som ger en examen på magisternivå. Utbildningen ger en god förberedelse för yrkesverksamhet som djurskyddshandläggare, där studenterna lär sig att bedöma om djurhållning bedrivs enligt gällande djurskyddslagstiftning och hur man handlägger djurärenden.
Detta är en utbildning för dig som vill arbeta med djurskyddsfrågor vid exempelvis länsstyrelserna, kommunernas miljö- och samhällsbyggnadsenheter eller med annan rådgivning kring djurskydd och djurhållning. Är du intresserad och vill veta mer så kontakta Sirkku Sarenbo som är kursansvarig för Djurskyddsprogrammet.
Påbyggnadsutbildning i biologi
Kontaktperson
Ämneslärare i Biologi
En annan karriärväg med god möjlighet till anställning är påbyggnadsutbildning till ämneslärare i biologi. I och med din kandidatexamen i Biologi har du ämnesmässig kompetens i huvudämnet Biologi. Genom att läsa Kompletterande pedagogisk utbildning 90 hp så blir du behörig för undervisning i biologi i grundskolans åk 7-9 och i gymnasieskolan. Biologprogrammet ger även 30 hp kemi som du, om du vill gå lärarbanan, kan komplettera för att även bli behörig i detta ämne. Är du intresserad och vill veta mer så kontakta Carola Berntsson som är studievägledare för den kompletterande pedagogiska utbildningen.
Kompletterande utbildning
Forskning kopplad till programmet
Vanliga frågor om biologiprogrammet
Vad fokuserar biologiprogrammet på?
Biologiprogrammet vid Linnéuniversitetet erbjuder en bred utbildning som sträcker sig från cellbiologi och kemi till evolutionära processer och naturvård. Detta spektrum ger en omfattande förståelse för biologins olika områden.
Finns det några särskilda krav för antagning till programmet, som till exempel specifika förkunskaper?
För att bli antagen till biologiprogrammet vid Linnéuniversitetet behöver du grundläggande behörighet, Biologi 1, Fysik 1a, Kemi 1 och Matematik 3b/3c. Dessa förkunskaper säkerställer att du har nödvändig grund för att klara av programmets innehåll.
Vilka egenskaper är bra att ha när jag går biologiprogrammet?
Förmågan att ta sig an komplexa problem och ett intresse för att bevara naturens mångfald är centrala egenskaper. Biologi kräver ett analytiskt tänkande och en beredskap att hantera både teoretiska och praktiska utmaningar.
Hur integreras den teoretiska undervisningen med praktiska erfarenheter i biologiprogrammet vid Linnéuniversitetet?
Utbildningen fokuserar på att integrera teoretisk kunskap med praktiska färdigheter. Du kommer att spendera tid i laboratoriet och i fältet, vilket ger dig värdefulla praktiska erfarenheter som kompletterar den teoretiska undervisningen. Detta tillvägagångssätt förbereder dig effektivt för en karriär inom biologi.
Vad kan jag jobba med efter biologiprogrammet?
Efter att ha avslutat biologiprogrammet kan du arbeta i flera olika sektorer, som till exempel inom naturvård, mark- och vattenanvändning, eller planläggning och uppföljning hos länsstyrelser och kommuner.
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.