Biologiprogrammet

180 hp

Biologi är läran om livet, från cellens minsta beståndsdelar till storskaliga processer på ekosystemnivå.

Vi söker dig som vill ta dig an framtidens utmaningar och möjligheter. Biologer behövs för att bevara naturens mångfald och för att lösa de komplexa problem som samhället står inför. Vi erbjuder en bred utbildning inom biologi med engagerade lärare, välutrustade laboratorier, stark forskningsanknytning – allt samlat i ett campus endast ett stenkast från Östersjön. Inom ramen för utbildningen kommer du att få träning och färdigheter i allt från cellbiologi och kemi, till evolutionära processer och naturvård. Efter kandidatexamen är du redo för yrkeslivet som biolog, men du kan också komplettera med en magister inom djurskydd eller utbildning till lärare för grund- och gymnasieskola. För dig som är intresserad av en framtida forskningskarriär erbjuder vi undervisning på avancerad nivå i våra mastersprogram, som ges i nära samarbete med världsledande forskargrupper inom evolution, akvatisk ekologi och mikrobiologi. Vid Linnéuniversitet får du det bästa av två världar: det unga lärosätets närhet mellan studenter och lärare och det stora universitetets starka forskarmiljöer. Välkommen till oss i Kalmar!

Karriär

Ett program med många möjligheter och med en god framtida arbetsmarknad. Du kan till exempel arbeta vid länsstyrelser och kommuner med naturvård, mark- och vattenanvändning eller med planläggning och uppföljning. Det finns också behov av biologer inom konsultmarknaden, skogsindustrin och vid större företag samt i guide- och besöksnäringen. Inriktar du dina studier mot biomedicin finns arbetsmöjligheter på analys- och forskningslaboratorier inom biomedicinsk industri eller i offentlig verksamhet som sjukvården. Utbildningen förbereder för vidare studier inom biologi på avancerad nivå och inom angränsande ämnen som ämneslärare eller djurskydd.

Examen

Filosofie kandidatexamen

Huvudområde: Biologi

lär mer om giraffen på  biologiprogrammet

Varför svimmar inte giraffen fast den har så lång hals?

På biologiprogrammet får du studera många olika saker. Bland annat så diskuterar vi hur giraffen kan pumpa sitt blod två meter upp till huvudet och hur kommer det sig att den inte svimmar när den höjer sitt huvud flera meter när den har druckit vatten? Svaren finns i giraffens speciella hjärt- och kärlsystem.

information om Biologiprogrammet

En utbildning - många möjligheter

Biologiprogrammet - för dig som vill vara med och rädda världen på riktigt.

Sandra, Emma och Marcus vann pris i forskartävling

Biologistudenter vid Linnéuniversitetet

Biologistudenterna Marcus Hall, Sandra Nilsson, och Emma Svahn vann den 8 december 2016 en stor internationell forskartävling med projektarbetet de gjort tillsammans med cementföretaget Cementa vid deras stenbrott i Degerhamn på Öland. Priset delades ut i Bryssel genom HeidelbergCements tävling Quarry Life Award och studenterna vann 10 000 euros i kategorin ”The best Biodiversity Management project”.

Stor chans att få kontakt med lärarna

Linda biologistudent vid Linnéuniversitetet

Jag sökte till Linneuniversitets biologiprogram för att jag är mycket intresserad av biologi och forskning. Det kändes som att det passade mig eftersom det är mycket fältstudier. Dessutom är det inte så stora grupper så det är större chans att få kontakt med lärarna.

Många intressanta kurser

Biologistudent vid Linnéuniversitetet

Jag har alltid varit intresserad av biologi. När det blev dags att söka universitetstudier så bestämde jag mig för att utveckla mitt intresse och studera något som jag verkligen gillade och det var så jag hamnade här på Linnéuniversitetet.

Anu jobbar som doktorand

Doktorand vid Linnéuniversitetet
Anu jobbar som doktorand i professor Jonas Waldenströms grupp ”Zoonotisk ekologi och epidemiologi” på Linnéuniversitetet, ett jobb som hon trivs mycket bra med.

 

Emma vidareutbildar sig för att bli lärare

student  Emma Erlandsson

Efter att Emma hade avslutat sina studier på Biologiprogrammet insåg hon hur mycket hon gillar det naturvetenskapliga ämnet. Så mycket att hon nu vill lära ut sina kunskaper till andra.

Mer om programmet

Programöversikt

Biologiprogrammet.pdf

Kalmar

I Kalmar finns Linnéuniversitetet centralt i stadskärnan. Universitetskajen är helt nybyggd och ligger precis vid havet. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Det är även i centrum som de flesta studenter bor. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter. Allt finns inom tio minuters cykelavstånd oavsett om du vill bada i havet, plugga, shoppa eller träna. Historiska byggnader och kullerstensgator ger staden charm. När solen lyser fylls området vid Kalmar slotts vallgrav av pluggande och solande studenter. Studentlivet har en självklar plats i Kalmar. Här börjar drömmen om framtiden!

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar