Biologiprogrammet

180 hp

Biologi är läran om livet, från cellens minsta beståndsdelar till storskaliga processer på ekosystemnivå. Men vad gör en biolog?

Vi söker dig som vill ta dig an framtidens utmaningar och möjligheter. Biologer behövs för att bevara naturens mångfald och för att lösa de komplexa problem som samhället står inför. Biologiprogrammet i Kalmar erbjuder en bred utbildning med intressanta ämnen, engagerade lärare, välutrustade laboratorier, stark forskningsanknytning – allt samlat i ett campus endast ett stenkast från Östersjön. Inom ramen för utbildningen kommer du att få träning och färdigheter i allt från cellbiologi och kemi, till evolutionära processer, marinbiologi och naturvård. Efter kandidatexamen är du redo för yrkeslivet som biolog, men du kan också komplettera med en magister inom djurskydd eller utbildning till lärare för grund- och gymnasieskola. För dig som är intresserad av en framtida forskningskarriär erbjuder vi undervisning på avancerad nivå i våra mastersprogram, som ges i nära samarbete med världsledande forskargrupper inom evolution, akvatisk ekologi och mikrobiologi. Vid Linnéuniversitet får du det bästa av två världar: det unga lärosätets närhet mellan studenter och lärare och det stora universitetets starka forskarmiljöer. Välkommen till oss i Kalmar!

Karriär

Ett program med många möjligheter och med en god framtida arbetsmarknad. Du kan till exempel få jobb som biolog vid länsstyrelser och kommuner med naturvård, mark- och vattenanvändning eller med planläggning och uppföljning. Det finns också behov av biologer inom konsultmarknaden, skogsindustrin och vid större företag samt i guide- och besöksnäringen. Inriktar du dina studier mot biomedicin finns arbetsmöjligheter på analys- och forskningslaboratorier inom biomedicinsk industri eller i offentlig verksamhet som sjukvården. Utbildningen förbereder för vidare studier inom biologi på avancerad nivå och inom angränsande ämnen som ämneslärare eller djurskydd.

Examen

Filosofie kandidatexamen

Huvudområde: Biologi

Internationella möjligheter

Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över. 

På vissa utbildningar kan du även göra verksamhetsförlagd utbildning/ praktik utomlands.

Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram. 

Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.

En utbildning - många möjligheter

Biologiprogrammet - för dig som vill vara med och rädda världen på riktigt.

Information om Biologiprogrammet

Ekologi väckte Simonas intresse till liv

 

Simona student på biologiprogrammet vid Linnéuniversitetet

Efter tre år på biologiprogrammet är Simona Dulcis plan att studera djurskydd på distans. Hon berättar att programmet har gett henne en bred grund att stå på som har öppnat upp flera valmöjligheter.

Stor chans att få kontakt med lärarna

Linda biologistudent vid Linnéuniversitetet

Jag sökte till Linneuniversitets biologiprogram för att jag är mycket intresserad av biologi och forskning. Det kändes som att det passade mig eftersom det är mycket fältstudier. Dessutom är det inte så stora grupper så det är större chans att få kontakt med lärarna.

Många intressanta kurser

Biologistudent vid Linnéuniversitetet

Jag har alltid varit intresserad av biologi. När det blev dags att söka universitetstudier så bestämde jag mig för att utveckla mitt intresse och studera något som jag verkligen gillade och det var så jag hamnade här på Linnéuniversitetet.

Anu jobbar som doktorand

Doktorand vid Linnéuniversitetet
Anu jobbar som doktorand i professor Jonas Waldenströms grupp ”Zoonotisk ekologi och epidemiologi” på Linnéuniversitetet, ett jobb som hon trivs mycket bra med.

 

Emma vidareutbildar sig för att bli lärare

student  Emma Erlandsson

Efter att Emma hade avslutat sina studier på Biologiprogrammet insåg hon hur mycket hon gillar det naturvetenskapliga ämnet. Så mycket att hon nu vill lära ut sina kunskaper till andra.

Mer om programmet

Programöversikt

Biologiprogrammet.pdf

Kalmar – studentstaden vid havet

Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.

För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart. 

Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.

Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.

Läs mer om våra studentstäder

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar